back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η στήριξη του Εργατικού κόμματος σε νέο δημοψήφισμα και το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο υπό την απειλή παραίτησης τουλάχιστον 3 υπουργών της Μέι είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία

Η πρόταση των Εργατικών να στηρίξουν την πρόταση για νέο δημοψήφισμα αν τα δικά τους σχέδια για το Brexit είναι το βασικό θέμα στον βρετανικό Τύπο.
Οι Times αναφέρουν ότι η πρόσφατη διάσπαση των Εργατικών με 8 συνολικά βουλευτές να έχουν αποσκιρτήσει από το κόμμα έχει ανησυχήσει ιδιατέρως την ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις φαίνεται ότι ανωτατα στελέχη απαίτησαν από τον Τζέρεμι Κόρμπιν να προχωρήσει σε μια ακόμα ψηφοφορία.
Αλλά η Daily Mirror αναφέρει ότι κάποιοι βουλευτές έχουν ήδη προειδοποίησει ότι με αυτή την κίνηση ίσως χάσει το κόμμα περιφέρειες που ψήφισαν υπερ της αποχώρησης.
Σύμφωνα με τον Guardian, η κίνηση στήριξης ενός δεύτερου δημοψηφίσματος αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από δεκάδες βουλευτές υπερ της αποχώρησης.
Το σάιτ του Spectator αναφέρει ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός βουλευτών των Εργατικών που αρνήθηκαν να στηρίξουν την τροπολογία καθυστέρησης του Brexit, επομένως είναι πάρα πολύ πιθανό να μην στηρίξουν μια κίνηση που ενδεχομένως να το ανατρέψει.
Από την πλευρά του το New Statesman αναφέρει ότι όσοι στηρίζουν το σχέδιο δημοψηφίσματος λένε ότι θα εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές του κόμματος – εκείνους που στηρίζουν την αποχώρηση καθώς θα μπορέσουν να το παρουσιάσουν ως “ψήφο για μια συμφωνία” και εκείνους που στηρίζουν την παραμονή θα μπορέσουν να το παρουσιάσουν ως μια ψήφο για ένα νέο δημοψήφισμα.
Οι Financial Times εκτιμούν ότι η αλλαγή των Εργατικών θα αυξήσει την πίεση στους Ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς να στηρίξουν τη συμφωνία της Μέι από το να επεκταθεί μια στασιμότητα γυρω από το θέμα και να διακινδυνεύσουν να ανατραπεί το Brexit.
Στο μεταξύ, η Daily Mail αναφέρει ότι μπορεί να αποκαλύψει ότι η Μέι είναι έτοιμη να αποκλείσιε την πιθανότητα εξόδου από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία μετά από μια “έκτακτη μαζική ανταρσία των υπουργών της”. Σύμφωνα με την εφημερίδα μια ομάδα 23 “ανταρτών” συναντήθηκαν κρυφά στη Βουλή για να συζητήσουν το πως θα εμποδιστεί ένα τέτοιο σενάριο με 15 εξ αυτών να εμφανίζονται πρόθυμοι να παραιτηθούν.
Η Sun λέει πως μια τέτοια κίνηση από την πρωθυπουργό ανοίγει την πόρτα για καθυστέρηση του Brexit κάτι που θα εξοργίσει τους υπέρμαχους της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Ωστόσο για να ηρεμήσουν τα πνέματα θέλει να κρατήσιε και την επιλογή της μη συμφωνίας ‘ζωντανή” ως διαπραγματευτικό εργαλείο το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το BBC η Μέι είναι αντιμέτωπη με την απειλή ενός αντάρτικου από υποστηρικτές της παραμονής ενόψει ενός κρισιμου υπουργικού για τις διαπραγματεύσεις γύρω από το Brexit. Τουλάχιστον 3 υπουργοί απειλούν να παραιτηθούν ζητώντας επί της ουσίας απο την πρωθυπουργό να συμφωνήσει να βγάλει από το τραπέζι το ενδεχόμενο μη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και άλλοι πέραν των 3. Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του δικτύου Νικ Γουατ η αίσθηση είναι πως η Μέι θα ‘υποχωρήσει’ στις απαιτήσεις τους και πως όσοι είναι υπέρμαχοι της εξόδου απο την Ε.Ε έχουν ήδη προειδοποιηθεί ότι τους περιμένει ένα ‘πολύ δύσκολο μήνυμα”. Το πρωθυπουργικό γραφείο έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις πληροφορίες. Η κυβερνητική θέση θα συζητηθεί διεξοδικά στη διάρκεια του σημερινού υπουργικού καθώς το Brexit είναι το μόνο θέμα στην ημερήσια ατζέντα. Μετά το υπουργικό, η πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή ενημερώνοντας για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Στην Ισπανία

Ο φόβος της ανόδου της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς καθώς και της υποχώρησης του Unidos Podemos ενισχύει τη νευρικότητα των σοσιαλιστών για τις μετεκλογικές συνεργασίες στην Ισπανία, με την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Κριστίνα Ναρμπόνα να στέλνει ανοιχτή επιστολή στον λαϊκιστή ηγέτη των Πολιτών, Αλμπέρτ Ριβέρα διατηρώντας το χέρι της συνεργασίας, παρά τη συνεργασία τους με τους ακροδεξιούς του Vox στην τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας. Στόχος των Σοσιαλιστών είναι να αποτρέψουν τη συμμετοχή των Πολιτών σε μια εθνική κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα και τους ακροδεξιούς. Ο εθνικιστής Ριβέρα απέρριψε αμέσως την πρόταση της Ναρμπόνα, η οποία ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των σοσιαλιστών, καθιστώντας σαφές ότι «πρέπει να πάμε ξεκάθαροι στις κάλπες» και ότι η ψήφος των Πολιτών δεν θα επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Πέδρο Σάντσεθ. «Να σκοντάψεις δύο φορές στην ίδια πέτρα δεν συμφέρει κανέναν» σχολίασε η εκπρόσωπος του Podemos Νοέλια Βέρα την επιστολή της Ναρμπόνα στον Ριβέρα, θέτοντας το ερώτημα εάν η πολιτική των σοσιαλιστών είναι πιο κοντά σε εκείνη των Πολιτών, που έχουν συμμαχήσει με το Λαϊκό Κόμμα και το Vox, παρά με το Podemos. Το PSOE κατέστησε σαφές ότι ο Σάντσεθ θα συμμετάσχει σε όλες τις τηλεοπτικές προεκλογικές αναμετρήσεις «χωρίς να βάζει βέτο σε κανέναν» σχετικά με την παρουσία φασιστών εκπροσώπων του Vox.

Για Τραμ – Κιμ

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έφθασε νωρίτερα σήμερα στο Βιετνάμ για τη νέα σύνοδο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η δεύτερη αυτη Σύνοδος Κορυφής ακολουθεί τον πρώτο γύρο συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, πέρυσι πριν από οκτώ μήνες, αναφέρει ο Guardian. Μιλώντας στην Ουάσιγκτον λίγο πριν από την αναχώρησή του για το Βιετνάμ, ο Τραμπ είπε πως η επαφή του πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κιμ είχε αποτέλεσμα να αναπτυχθεί «μια καλή, πάρα πολύ καλή σχέση». Επιχείρησε ωστόσο να διασκεδάσει τις προσδοκίες για μεγάλα αποτελέσματα από τη νέα σύνοδο, λέγοντας πως θα ήταν ευτυχής όσο η Βόρεια Κορέα συνεχίζει την παύση στις δοκιμές όπλων. «Δεν βιάζομαι. Δεν θέλω να βιαστεί κανείς. Δεν θέλω δοκιμές. Όσο δεν γίνονται δοκιμές, είμαστε ευτυχείς», δήλωσε ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι αυτός και ο Κιμ αναμένουν να επιτευχθεί πρόοδος στη συνάντηση και επανέλαβε την υπόσχεση ότι η αποπυρηνικοποίηση θα βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει την οικονομία της

Για Ινδία – Πακιστάν

Αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών ομάδων από το Κασμίρ πραγματοποίησε η Ινδία σε πακιστανικό έδαφος, μετά την επίθεση αυτοκτονίας πριν από λίγες μέρες στη διάρκεια της οποίας είχαν σκοτωθεί 46 Ινδοί στρατιώτες αναφέρει το BBC. Ανώτατο στέλεχος της ινδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι στόχος ήταν ένα κέντρο εκπαίδευσης στρατιωτικών στην περιοχή Μπαλακότ. Το Πακιστάν από την πλευρά του δήλωσε ότι αντεπιτέθηκε. Η κίνηση αυτή αποτελεί κλιμάκωση των εχθρικών πραξεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών που είναι εξοπλισμένες με πυρηνικά. Πρόκειται πάντως για την πρώτη αεροπορική επίθεση στη συνοριακή γραμμή που χωρίζει το Ινδικό Κασμίρ από το Πακιστανικό και που έχει οριοθετηθεί μετά τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, το 1971. Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας είπε πως οι αεροπορικές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί μεγάλος αριθμός στρατιωτικών περιλαμβανομένων ανώτατων διοικητών ενώ δεν υπήρξαν θύματα άμαχοι.

Για Βενεζουέλα

Μια ομάδα δημοσιογράφων από ισπανόφωνο κανάλι στις ΗΠΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση στη Βενεζουέλα οτι τους κράτησαν παρανόμως για πάνω από δύο ώρες. Ο παρουσιαστής του δικτύου, Univision Χόρχε Ράμος έπαιρνε συνέντευξη από τον Μαδούρο όπου μετά από ένα φραστικό επεισόδιο οδηγήθηκε σε προσωρινή κράτηση. Το περιστατικό έλαβε χώρα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας μετά τη συνάντηση του αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς με τον μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό στην Μπογκοτά, της Κολομβίας με τον πρώτο να υπόσχεται να αυξηθούν οι κυρώσεις εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων. Ο Ράμος ισχυρίζεται ότι ο ίδιος και η ομάδα του παρέμειναν κλειδωμένοι σε ένα ανακριτικό δωμάτιο χωρίς φως και ενώ τους είχαν κατασχεθεί τα κινητά τους τηλέφωνα, αναφέρει η DW.
Στο μεταξύ, να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα ζήτησε χθες η Ε.Ε., η οποία βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση που μαστίζει τη χώρα, δήλωσε η εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. «Θα πρέπει να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση» δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό επρόκειτο να συναντηθεί χθες με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τους συμμάχους τους της Ομάδας της Λίμας για τη λήψη μέτρων ώστε να αναγκαστεί ο Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία. Η εκπρόσωπος της Ε.Ε. Μογκερίνι είπε ότι η Ε.Ε. ζητεί μια «ειρηνική και δημοκρατική λύση στη Βενεζουέλα […], που να αποκλείει προφανώς την προσφυγή στη βία» και εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή στους κόλπους της διεθνούς ομάδας επαφής. Σε δηλώσεις της η Μογκερίνι την προηγούμενη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, είχε δηλώσει: «Αποκλείσαμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιαδήποτε αποδοχή μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Βενεζουέλα». Μιλώντας στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe την Κυριακή, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοσέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στη στάση της Ε.Ε. όσον αφορά τη Βενεζουέλα, είπε πως «προειδοποιήσαμε ξεκάθαρα πως δεν θα υποστηρίξουμε και πως θα καταδικάσουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση». Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ ανέφερε χθες ότι η Γερμανία προτιμά την επιβολή κυρώσεων εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και των στενών συνεργατών του αντί της βίας εις βάρος των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης. «Τασσόμαστε υπέρ της επιβολής κυρώσεων με στόχο τον Μαδούρο και το άμεσο περιβάλλον του και υπέρ του να μη χειροτερεύσουν οι ζωές των πολιτών της Βενεζουέλας» είπε η Άντεμπαρ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα