back to top
18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Το ΕΠΑΛ δημιουργεί

Διαβάστε επίσης

Στο μετρό του Συντάγματος θα βρίσκεται έως το Σάββατο από τις 10:00 έως τις 20:00, η έκθεση – εκδήλωση του υπ. Παιδείας με τίτλο «Το ΕΠΑΛ δημιουργεί». Εκεί παρουσιάζονται οι 9 Τομείς οι 35 Ειδικότητες που λειτουργούν στα Επαγγελματικά Λύκεια: Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος, Διοίκησης & Οικονομίας, Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος & Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Ερφαρμοσμένων Τεχνών, Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού, Μηχανολογίας, Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, Πληροφορικής, Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας). Οι τομείς αυτοί συνοδεύονται από έργα μαζί με οπτικό – ακουστικό υλικό που έχουν δημιουργήσει μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί στα ΕΠΑΛ.

Όπως τόνισε στον Αθήνα 984 ο Θέμης Κοτσιφάκης, ο οποίος είναι συνεργάτης του Υφυπουργού Παιδείας για θέματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, “οι δουλειές των παιδιών είναι σημαντικές, γιατί ενεργοποιούν τη συνεργασία, τη φαντασία και αξιοποιούν τις γνώσεις που παίρνουν στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ). Να σημειώσουμε ότι τα ΕΠΑΛ με βάση τις τελευταίες αλλαγές είναι ισότιμα με τα γενικά λύκεια και δίνουν διεξόδους στα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΗ, ακόμα και στην αγορά εργασίας”.

[su_slider source=”media: 73275,73276,73277,73278,73279,73280″ width=”1060″ height=”700″ title=”no”]

Τομέας Μηχανολογίας

Στο συγκεκριμένο σημείο της έκθεσης, όσοι επιλέξουν να παρευρεθούν θα αντικρίσουν ένα μικρό μονοθέσιο αυτοκίνητο, το οποίο φυσικά το δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

“Πήραμε κάποια κομμάτια σίδερο και ασχοληθήκαμε στο εργαστήριο για 52 ημέρες προκειμένου να φτιάξουμε το αυτοκίνητο. Είναι πολύ καλό, είχαμε βέβαια κάποιες φοβίες για τον κινητήρα αλλά …το πάει καλά. Δεν θα πάμε και για αγώνες, αλλά είπαμε να κάνουμε ένα έργο, εμείς τα “παρεξηγημένα σχολεία” τονίζει ο υπεύθυνος του τομέα αυτού.

Τομέας Υπηρεσιών

Ο συγκεκριμένος τομέας απευθύνεται σε παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν είτε επαγγέλματα γραφείου είτε τουριστικά επαγγέλματα είτε συστήματα εφοδιασμού είτε εμπορία και διαφήμιση, και καλύπτει οποιαδήποτε δουλειά μπορεί να κάνει ένας νέος στην εποχή μας στον τομέα των υπηρεσιών. Και βέβαια, όπως τονίζουν οι άνθρωποι που απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα, είναι ένας τομέας που φθίνει, παρ’ όλο που έχει τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.

Τομέας Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής

Την προσοχή στο κομμάτι αυτό της έκθεσης τραβάνε καινοτόμες εγκαταστάσεις και κατασκευές, οι οποίες είναι τελευταίας τεχνολογίας. Για παράδειγμα, θα μπορεί να δει κάποιος έναν 3D εκτυπωτή που εκτυπώνει τρισδιάστατα αντικείμενα, ραδιοτηλεοπτικά συστήματα, micro υπολογιστές, micro ελεγκτές, αλλά και micro ρομποτικά αυτοκίνητα.

Τομέας Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας

Ο τομέας αυτός αφορά όσους θέλουν να ασχοληθούν με το ανθρώπινο σώμα, είτε σε θεραπευτικό επίπεδο, είτε αισθητικά. Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, κύριο μέλημα είναι η αποκατάσταση και η πρόληψη διαφόρων παθολογικών καταστάσεων, τραυματισμών, αλλά και η προσφορά θεραπείας σε περίπτωση που υπάρχει κάποια νόσος ή κάποια πάθηση νευρολογική ή μυοσκελετική ή αναπνευστικής φύσης. Τα παιδιά ουσιαστικά μαθαίνουν ποιες είναι οι βασικές αρχές, πώς θα ελιχθούν, πώς θα μπορούν να αξιολογήσουν σε πολύ αρχικό επίπεδο κάποια πράγματα και γενικά να διαπιστώσουν αν τους αρέσει να ασχολούνται με το ανθρώπινο σώμα σε θεραπευτικό επίπεδο.

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος, πρόκειται κυρίως για επαγγέλματα καλλιτεχνικής φύσεως. Είναι ο τομέας της κομμωτικής, της αισθητικής και της οδοντοτεχνικής. Πρόκειται για ειδικότητες που δίνουν πολλές διεξόδους σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με έναν από αυτούς, καθώς στην κομμωτική, παράδειγμα, μπορεί να εργαστεί σε χώρους όπως το θέατρο, της φωτογραφίας ή του κινηματογράφου, ενώ στον τομέα της οδοντοτεχνικής, υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας και η ζήτηση που υπάρχει είναι μεγαλύτερη από το εργατικό δυναμικό που υπάρχει.

Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών

Χειροτεχνίες, διακόσμηση εσωτερικών χώρων, έργα τέχνης, γραφικές τέχνες, και πολλά άλλα είναι εκτεθειμένα στο σημείο αυτό της έκθεσης, ο οποίος φυσικά είναι καθαρά καλλιτεχνικός.

Τομέας Πληροφορικής

Βρισκόμαστε στην εποχή του διαδικτύου και ο τομέας της πληροφορικής είναι πλέον από τους πιο περιζήτητους, μιας και η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία. Οι ειδικότητες που θα συναντήσει κανείς εάν ακολουθήσει αυτόν τον (επαγγελματικό δρόμο) είναι δύο: του Τεχνικού εφαρμογών πληροφορικής και του τεχνικού Η/Υ και δικτύων Η/Υ.

Ο Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής γνωρίζει εξειδικευμένες υπηρεσίες και χρησιμοποιεί υλικό και λογισμικό για την ψηφιοποίηση της εικόνας και του ήχου, ενσωματώνοντάς τα στην ιστοσελίδα, ενώ ο τεχνικός Η/Υ και δικτύων Η/Υ, αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυτοδύναμα και αυτόνομα όσα αναφέρονται στην εγκατάσταση, υποστήριξη, διαχείριση και αξιοποίηση συστημάτων ενός χρήστη, και απλών τοπικών δικτύων.

Τομέας Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού

Την παράσταση στον τομέα αυτό κλέβει η μακέτα μιας “πράσινης” πόλης η οποία αξιοποιεί ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η μία, ουσιαστικά, συμπληρώνει την άλλη. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου project μερίμνησαν ώστε όταν “περισσεύει”, με απλά λόγια, ενέργεια που παράγεται από μία πηγή (όπως η ανεμογεννήτρια), αυτή να αξιοποιείται, για παράδειγμα, στο κομμάτι της ύδρευσης.

Τομέας Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων

Στα αριστερά της έκθεσης, μαθητές από σχολεία που δίνουν διέξοδο στο ναυτικό τομέα έχουν ετοιμάσει κατασκευές που σχετίζονται με τις δύο ειδικότητες του: αυτή του πλοιάρχου εμπορικού ναυτικού και αυτή του μηχανικού εμπορικού ναυτικού.

Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

Ο Τομέας αυτός μπορεί να απασχολήσει εργαζόμενους σε 4 ειδικότητες: στης φυτικής παραγωγής, στης ζωικής παραγωγής, στης τεχνολογίας τροφίμων και ποτών και στης ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου. Μάλιστα, τα παιδιά έχουν δημιουργήσει από καλλιέργειες φυτών, μέχρι παραγωγές φαγητών και ποτών, και τα οποία, φυσικά, προβάλλονται στην έκθεση των Επαγγελματικών Λυκείων.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα