back to top
17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Eurogroup: Τον Απρίλιο οι αποφάσεις για εκταμίευση

Διαβάστε επίσης

Στο Eurogroup της 5ης Απριλίου μεταφέρεται πλέον το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα αφού απόψε το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης δεν έλαβε σχετική απόφαση.

Η ελληνική πλευρά δεν είχε εκπληρώσει επιτυχώς τα 16 προαπαιτούμενα προκειμένου να λάβει θετική απόφαση. Βασική εκκρεμότητα παραμένει η νέα νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα ανοιχτά παραμένουν θέματα αποκρατικοποιήσεων όπως αυτό των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και της Εγνατίας οδού.

Παρ’ όλα αυτά η ελληνική πλευρά απέσπασε θετικά σχόλια κυρίως με αφορμή την πρόσφατη έξοδό της τις αγορές με το δεκαετές ομόλογο. Επισημάνθηκε όμως η αστοχία της στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς νέα ληξιπρόθεσμα έχουν δημιουργηθεί εντός του τελευταίου διμήνου.

Η αναβολή της λήψης απόφασης σχετικά με τα επόμενα μέτρα ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους είχε διαφανεί από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην πορεία της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της χώρας. Το ίδιο έγινε και λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup με σχετικές δηλώσεις από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αλλά και από τον αρμόδιο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

“Πολύ καλή” χαρακτήρισε την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ο πρόεδρος του eurogroup Μάριο Σεντένο, επισημαίνοντας ότι εφόσον όλες οι δεσμεύσεις εκπληρωθούν, οι υπουργοί θα εξετάσουν το ζήτημα της εκταμίευσης στη συνεδρίαση του Απριλίου.

Μοσκοβισί: Όχι σε μαύρα σενάρια

“Μην περιμένετε μαύρα σενάρια γιατί αυτά δεν πρόκειται να συμβούν”, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τον επίτροπο, και σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι αφενός μεν απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες να διευκρινιστούν σε ό,τι αφορά τα κριτήρια εισόδου στ’ την συγκεκριμένη προστασία αφετέρου δε θέματα που πρέπει να εγκριθούν από αρμόδιες Αρχές και έχουν να κάνουν με ενισχύσεις δανειοληπτών.

Το συνολικό ύψος της εκταμίευσης προς την ελληνική πλευρά αναμένεται να αγγίξει τα 974 εκατομμύρια ευρώ και βρίσκεται ήδη συγκεντρωμένο στο ταμείο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα