back to top
17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Τα στοιχεία γύρω από ταξίδια στα Βαλκάνια και τα όπλα που χρησιμοποίησε ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Νέα Ζηλανδία

Το υπουργικό συμβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ενέκρινε αλλαγές σχετικά με το νόμο της οπλοκατοχής, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Γιασίντα Άρντερν μετά την επίθεση της περασμένης Παρασκευής εναντίον δύο μουσουλμανικών τεμενων που κόστισαν τη ζωή σε 50 ανθρώπους. Ο Αυστραλός, Μπρεντόν Ταράντ, 28 ετών έχει ήδη κατηγορηθεί για τις δολοφονιες αυτές, αναφέρει το BBC. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο δολοφόνος χρησιμοποίησε στρατιωτικού τύπου όπλα που είχαν “πειραχτεί” για να προκαλέσουν πολλαπλούς θανάτους. Η επίθεση της περασμένης Παρασκευής προκάλεσε εκκλήσεις για την αλλαγή του νόμου περί οπλοκατοχής με την κα Άρντερν να λέει ότι σύντομα “οι νόμοι για τα όπλα θα αλλάξουν”. Μιλώντας σήμερα μετά το υπουργικό συμβούλιο η πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι “λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις αλλαγές θα δοθούν στη δημοσιότητα έως τις 25 Μαρτίου”. “Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι εντός 10 ημερών από αυτή την τρομερή πράξη τρομοκρατίας θα ανακοινώσουμε μεταρρυθμίσεις που πιστεύω θα καταστήσουν την κοινότητα μας πιο ασφαλή” είπε. “Πήραμε τη σχετική απόφαση ως υπουργικό και είμαστε ενωμένοι” δηλωσε. Η κ. Άρντερν επίσης ανακοίνωσε την διενέργεια έρευνς που θα επικεντρωθεί στο τι οδήγησε στο μακελειό αλλά κυρίως στο τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά. Εννέα άνθρωποι παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.
Στο μεταξύ, ο εξοπλισμός και τα ρούχα του Μπρέντον Τάραντ ήταν γεμάτα σύμβολα και επιγραφές. Κάποια ήταν αναφορές στον Αδόλφο Χίτλερ, αλλού υπήρχε το όνομα του Νορβηγού, Αντερς Μπρέιβικ. Υπάρχουν πολλές αναφορές για μάχες εναντίον των Οθωμανών. Η λέξη Lepanto που ήταν γραμμένη σ’ ένα όπλο του, είναι σαφής αναφορά στη ναυμαχία της Ναυπάκτου, τον Οκτώβριο του 1571, όταν οι ενωμένοι στόλοι του Ιερού Συνασπισμού (ευρωπαϊκές χώρες) νίκησαν τον οθωμανικό στόλο. Αρκετές από τις πιο ζοφερές αναφορές είναι αναγνωρίσιμες κυρίως από τους ιστορικούς που ειδικεύονται στον Μεσαίωνα. Πρόκειται για μοτίβα που συναντώνται συχνά στους ρατσιστές, τους λευκούς εθνικιστές και τους νεο-ναζί. Στα όπλα του Τάραντ υπήρχαν επίσης αρκετές αναφορές σε μεσαιωνικές μάχες και φιγούρες, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων τεσσάρων Σέρβων της μεσαιωνικής περιόδου που πολέμησαν εναντίον των Οθωμανών, δύο ούγγρων στρατιωτικών ηγετών που πολέμησαν τους Οθωμανούς και αρκετές αναφορές στις Σταυροφορίες του 11ου, 12ου και 13ου αιώνα.
Την ίδια ώρα, διάφορες ευρωπαϊκές εφημερίδες αλλά και ο τουρκικός Τύπος επικεντρώνονται στα ταξίδια του 28χρονου Αυστραλού καθώς οι ειδικοί διαπιστώνουν την εμμονή του με την ιστορία των πολέμων στα Βαλκάνια εδώ και αιώνες και τις αναφορές τους καθώς και γλώσσα που χρησιμοποιείται στις σερβικές περιοχές της Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου. Στο κείμενό του ο Τάραντ αναφέρθηκε στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999 στα Βαλκάνια και ανέφερε πως ζητούσε εκδίκηση για τις μουσουλμανικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Στη ζωντανή μετάδοση της προετοιμασίας του για την επίθεση, μέσα στο αυτοκίνητο ο Τάραντ ακούει ένα τραγούδι που εξυμνεί τον ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς. Στα όπλα του Τάραντ υπάρχουν ονόματα όπως του στρατιωτικού ηγέτη του Μαυροβουνίου Μάρκο Πόποβιτς, του Μπάχο Πιβλιάνιν και του Σέρβου Μίλος Οβιλιτς όλοι πολέμησαν τους Οθωμανούς. Σύμφωνα με τη σερβική τηλεόραση ο Τάραντ είχε δεσμούς με την ακροδεξιά ομάδα “Διεθνής των Ιπποτών του Ναού” (ΚΤΙ) την οποία μάλιστα αναφέρει στο “μανιφέστο” του. Εκεί υποστηρίζει ότι μόνο η ομάδα του νορβηγού Αντερς Μπρέιβικ γνώριζε το σχέδιό του. Στο ίδιο κείμενο ο Τάραντ αναφέρει ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση στα δύο τεμένη πριν από δύο χρόνια, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ευρώπη στις αρχές του 2017.
Σύμφωνα με την Corriere Della Sera ο Τάραντ ταξίδεψε πολύ τα τελευταία τρία χρόνια, μεταξύ άλλων φέρεται να πέρασε και από την Ελλάδα. Επισκέφθηκε την Τουρκία, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και το Πακιστάν, το Κασμίρ, το Αφγανιστάν. Ο Τάραντ ήταν στη Βουλγαρία από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου πέρυσι, νοίκιασε αυτοκίνητο και επισκέφθηκε πολλές πόλεις. Από τη Βουλγαρία πήγε στην Κροατία, διέμεινε στο Πόρετς, το Ζαντάρ, το Σιμπένικ και το Ντουμπρόβνικ και έφυγε από το Ζάγκρεμπ στις 18 Ιανουαρίου. Επισκέφθηκε επίσης ιστορικά μέρη στη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Στη Βοσνία έφθασε από το Μαυροβούνιο τον Ιανουάριο του 2017. Τα τουρκικά μέσα μετέδωσαν πως ο Τάραντ επισκέφθηκε την Τουρκία δύο φορές μέσα στο 2016 – ένα σύντομο ταξίδι 17-20 Μαρτίου και ξανά από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου.

Στη Σερβία

“Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Σερβία” αναφέρει το BalkanInsight. Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες μεταξύ αντι-κυβερνητικών διαδηλωτών και της αστυνομίας στη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω απο το προεδρικό μέγαρο στο Βελιγράδι, όπου ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς βρισκόταν εντος δίνοντας συνέντευξη Τύπου, σχετικά με την εισβολή διαδηλωτών το προηγούμενο βράδυ στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης, RTS. Έχοντας περικυκλώσει το κτίριο, διαδηλωτές και ηγέτες της αντιπολίτευσης επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους για παραίτηση του Βούτσιτς ενώ επιχείρησαν και έσπασαν τον κλοιό από φράχτη ασφάλειας επιχειρώντας να μπουν μέσα στο προεδρικό μέγαρο. Τους απέτρεψαν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Την ίδια ώρα στους δρόμους γύρω από το κτίριο σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας που έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος, που επιχείρησε να δημιουργήσει μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το μέγαρο. Από την πλευρά του, ο Βούτσιτς δήλωσε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ότι “το κράτος δεν θα σας επιτρέψει να διακινδυνεύσετε τη ζωή κανενός με τη βία. Όποιος καταφεύγει στη βία θα καταστεί υπόλογος των πράξεων του”. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κινήματος, Ντβέρι Μπόσκο Ομπράντοβιτς απευθυνόμενος στους διαδηλωτές “είναι στο χέρι του Βούτσιτς να αποφασίσει αν ως πραγματικός άνδρας θα παραιτηθεί ή ως αρουραίος θα διαφύγει μέσω των υπονόμων”. Άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές μίλησαν και εκείνοι στο πλήθος των διαδηλωτών ζητώντας πρόωρες εκλογές και την παραίτηση τόσο του Προέδρου όσο της πρωθυπουργου, Άνα Μπρνάμπιτς, της προέδρου της Βουλής αλλά και του διευθυντή της δημόσιας τηλεόρασης. Το Σάββατο το βράδυ οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης κατηγορώντας τη διοίκηση της ότι δεν καλύπτει επαρκώς τις κινητοποιήσεις τους και ζήτησαν να μιλήσουν απευθείας στον λαό. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είναι «φασίστες, χούλιγκαν και κλέφτες» τόνισε ο Βούτσιτς όπου διακήρυξε ότι “η Σερβία είναι μια δημοκρατική χώρα και ξέρει πώς να απαντήσει. Νομίζουν ότι 1.000 άνθρωποι μπορούν να αποφασίσουν την τύχη της χώρας”. Την ώρα που μιλούσε είχε συγκεντρωθεί απέξω το πλήθος και φώναζε “Είναι τελειωμένος!”. Ηταν η πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες που σημειώνονται επεισόδια στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι. Ο Βούτσιτς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου ούτε θα παραχωρήσει περισσότερες ελευθερίες στα μέσα ενημέρωσης, ακόμη κι αν κατεβούν στους δρόμους πέντε εκατομμύρια άτομα. Διαμαρτυρίες έγιναν και στο Νόβι Σαντ, τη Νις και άλλες πόλεις, αλλά η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη.
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεν έγιναν μόνο στη Σερβία αλλά και στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο, το περασμένο Σάββατο. Στα Τίρανα, μια συγκέντρωση μερικών χιλιάδων διαδηλωτών κατέληξε τελικά σε επεισόδια, όταν μια μικρή ομάδα άρχισε να πετάει πέτρες και να σπρώχνει τους αστυνομικούς που προστάτευαν το Κοινοβούλιο. Η συγκέντρωση ήταν η πέμπτη στη σειρά από τα μέσα Φεβρουαρίου. Και ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Λούλζιμ Μπάσα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη στη χώρα αν δεν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα και δεν προκηρυχθούν ελεύθερες και έντιμες εκλογές Στο Μαυροβούνιο, χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα για πέμπτη φορά σε διάστημα δύο μηνών. Αίτημά τους κι εδώ η παραίτηση του προέδρου Μίλο Ντουκάνοβιτς και της κυβέρνησής του, τους οποίους κατηγορούν για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και ευνοιοκρατία. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας “Κλέφτη Μίλο” και “Εμείς είμαστε το κράτος”. Ο Ντουκάνοβιτς κυβερνά τη μικρή χώρα της Αδριατικής τα τελευταία τριάντα χρόνια, είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος.

Στην Πολωνία

“Μια μάλλον ψυχρή άνοιξη για τον Πολωνό Μακρόν” διατείνεται το Politico. Τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως θα τα περίμεναν οι φιλελεύθεροι της Πολωνίας. Ένα νέο κόμμα το Wiosna, που σημαίνει “άνοιξη” στα Πολωνικά ιδρύθηκε τον περασμένο μήνα από τον Ρόμπερτ Μπιεντρόν – τον πρώτο πολιτικό που δημόσια παραδέχθηκε ότι είναι γκέι – με σκοπό να αποτελέσει την τρίτη εναλλακτική ανάμεσα στο δεξιό κόμμα “Νόμος και Δικαιοσύνη” (PiS) και το κεντρώο “Πλατφόρμα Πολιτών” (PO). Ο Μπιεντρόν αυτοπαρουσιάστηκε ως ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική που δεν έχει καμία σχέση με τον δικομματισμό – ένα είδος Πολωνού Μακρόν, κάτι που ο ίδιος προωθεί βέβαια ως ιδέα. Το κόμμα απευθύνεται και στους αριστερούς ψηφοφόρους από το πρώην κομμουνιστικό κόμμα “Συμμαχία Δημοκρατική Αριστερά” που διαλύθηκε το 2005. Ο Μπιεντρόν έχει δώσει ήδη το φιλελεύθερο στίγμα του ως δήμαρχος της παραλιακής πόλης, Σλαπσκ. Όταν ιδρύθηκε το κόμμα μια δημοσκόπηση του έδωσε 16% αλλά σήμερα η ίδια δημοσκοπική εταιρεία του δίνει 7% λίγο πάνω από το απαραίτητο 5% για να κερδίσει στις εθνικές εκλογές την είσοδό του στη βουλή. “Η πολιτική είναι σκληρή” δήλωσε ο ίδιος στο πολωνικό ραδιόφωνο, την περασμένη εβδομάδα προσθέτοντας ότι “είναι φυσικό ότι κόμματα που έχουν επιβιώσει εδώ και χρόνο να επιχειρούν να μας επιτεθούν επειδή είμαστε κάτι εντελώς καινούργιο, ένα νέο εγχείρημα που διαφεύγει από τα συνηθισμένα και τις συγκρούσεις που πνίγουν την Πολωνία”. Οι ευρωεκλογές πάντως θα κρίνουν και το μέλλον του κόμματος. Για να διατηρήσει τη δυναμική του, το κόμμα θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 10%. “Χωρίς αυτό το ποσοστό δεν θα μπορέσει να αυτοπαρουσιάζεται ως ένα νέο δυναμικό κόμμα που απειλεί τον πολωνικό δικομματισμό”. Παρά το γεγονός ότι ο Μπιεντρόν επαναλαμβάνει πως απέχει ισότιμα και από τα δύο κόμματα επιδιώκοντας να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους, στην ουσία όμως στοχεύει σε αυτούς της “Πλατφόρμας Πολιτών” που σε αυτές τις ευρωεκλογές συμμετέχει ως “ευρωπαϊκή συμμαχία της Πλατφόρμας Πολιτών”. “Η Συμμαχία δεν έχει ούτε ένα πρόγραμμα, ούτε ένα όραμα για την Πολωνία και την Ευρώπη” είπε πρόσφατα ο Μπιεντρόν για το τη συμμαχία κομμάτων, που αποτελείται από πολιτικούς σχηματισμούς τόσο από τον χώρο των Χριστιανοδημοκρατών όσο και πρώην κομμουνιστών. Για τους ακτιβιστές όμως είναι ανησυχητική η “σφήνα” του κόμματος του Μπιεντρόν και η “επιθετική” τακτική έναντι της Πλατφόρμας Πολιτών, καθώς εκτιμούν ότι θα αποδυναμώσει την αντι- κυβερνητική αντιπολίτευση. Άλλωστε ο Μπιεντρόν θα πρέπει να είναι ανοιχτός σε πιθανές συμμαχίες προκειμένου να φύγει το PiS από την εξουσία. Η χώρα είναι χωρισμένη στη μέση. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αυτό το μήνα δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα βρίσκεται στο 40% ενώ η Ευρωπαϊκή Συμμαχία στο 38% με το κόμμα “Άνοιξη” να βρίσκεται τρίτο στο 7% , το ενθικιστικό – λαϊκιστικό Kukiz’15 στο 5% (και πολύ πιθανός εταίρος του PiS). Αυτό σημαίνει ότι κάθε ψήφος είναι κρίσιμη. Με την πρόσφατη κατάρρευση του στις δημοσκοπήσεις η “πρόκληση” για το κόμμα του Μπιεντρόν θα είναι να επιβιώσει…

Για Ουγγαρία

Προετοιμάζοντας την έξοδο του κόμματος” σχολιάζει το Politico. O Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν μπορεί να έδωσε “τέλος” στην εκστρατεία του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, αλλά η κυβέρνηση του συνεχίζει να “επιτίθεται” τόσο εναντίον της Κομισιόν, όσο και του προέδου της. “Ο στόχος μας βασικά είναι να ανανεώσουμε την Ευρώπη, από τη στιγμή που εδώ και πέντε χρόνια η ηγεσία της Ε.Ε και συγκεκριμένα η ηγεσία του Γιούνκερ πρακτικά οδήγησε από την μια αποτυχία στην άλλη” δήλωσε ο υπουργός Ανταλ Ρογκάν στο ραδιόφωνο, εννοώντας το Brexit και τη μεταναστευτική κρίση. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα σχέδια της Κομισιόν και είπε ότι το κόμμα θα παραμείνει στο ΕΛΚ μόνο αν διαπιστώσει ότι η ευρωομάδα δεν τάσσεται υπέρ των δυνάμεων “υπερ της μετανάστευσης”. Χθες αρκετά δημοσιεύματα στον ουγγρικό Τύπο που πρόσκεινται στο κόμμα ισχυρίστηκαν ότι μέλη του ΕΛΚ έχουν σχέσεις με τον Αμερικανοούγγρο επιχειρηματία, Τζορτζ Σόρος, όπως για παράδειγμα ο Βέμπερ. Την Τετάρτη το ΕΛΚ σε ειδική συνεδρίαση της πολιτικής του συνέλευσης θα αποφασίσει για την τύχη του Fidesz.

Στη Γαλλία

Το περασμένο Σάββατο, ήταν το πιο βίαιο, που βίωσε η γαλλική πρωτεύουσα μετά την 1η Δεκεμβρίου, τότε που μέλη των Κίτρινων Γιλέκων είχαν βανδαλίσει ακόμα και την Αψίδα του Θριάμβου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Συνολικά 80 καταστήματα υπέστησαν ζημιές, είκοσι από αυτά πυρπολήθηκαν. Οι τελευταίες πράξεις διαμαρτυρίας των Κίτρινων Γιλέκων ήταν σαφώς πιο ειρηνικές, ο όγκος τους σαφώς μικρότερος, μόνο 28.600 άνθρωποι είχαν διαδηλώσει στη Γαλλία το προηγούμενο Σάββατο, μόλις 4.000 από αυτούς στο Παρίσι, οι επιχειρηματίες είχαν λοιπόν λάβει λιγότερα μέτρα προστασίας, δεν περίμεναν αυτή τη νέα έξαρση της βίας. Η αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 237 προσαγωγές, 200 άτομα, ανάμεσά τους και 15 ανήλικοι, συνελήφθησαν, 42 διαδηλωτές, 17 αστυνομικοί και ένας πυροσβέστης τραυματίστηκαν. Αλλά οι δυνάμεις της τάξης δέχονται κριτική ακόμα και εκ των έσω, από συνδικαλιστές αστυνομικούς, ότι έδωσαν εσφαλμένα προτεραιότητα στη στατική προστασία κυβερνητικών κτιρίων, ότι δεν προχώρησαν σε προληπτικούς ελέγχους, ότι διασκορπίστηκαν σε ολόκληρη την πρωτεύουσα αγνοώντας το ραντεβού που είχαν δώσει τα black blocs στα Ηλύσια Πεδία. Και η κυβέρνηση δέχεται πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για “ανικανότητα”. Έχοντας μόλις επιστρέψει από τριήμερη περιοδεία στην ανατολική Αφρική, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε θελήσει να περάσει το Σαββατοκύριακο μαζί με τη σύζυγό του σε ένα χιονοδρομικό κέντρο στα Πυρηναία – αναγκάστηκε να επιστρέψει το απόγευμα του Σαββάτου εσπευσμένα στο Παρίσι προκειμένου να παραστεί σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών. Υποσχέθηκε «δυνατές αποφάσεις» για την αντιμετώπιση της βίας, το ίδιο και ο γάλλος πρωθυπουργός. Πέραν των Κίτρινων Γιλέκων, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε ολόκληρη τη Γαλλία εναντίον της κλιματικής αλλαγής, ειρηνικά σε αυτή την περίπτωση, καλώντας όμως εξίσου επιτακτικά τον πρόεδρο της χώρας να δράσει.

Στη Βρετανία

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον περιγράφει τα πολλά ‘τρωτά σημεία” της συμφωνίας της Μέι για το Brexit σε άρθρο του στην Daily Telegraph. Πιστεύει ότι αν το Κοινοβούλιο ψηφίσει υπερ της συμφωνίας αυτή την εδβομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπει σε δεύτερη φάση συνομιλιών “αλλά από θέση σχεδόν αβάσταχτης αδυναμίας” καθώς “κάθε σημαντικό θέμα” θα μπει εκ νέου σε διαπραγμάτευση. Ελπίζει η Βρετανία να κερδισει τις υποχωρήσεις που ζητά από την Ε.Ε στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτή την Πέμπτη.
Από την πλευρά της η Sun φοβάται ότι το “Brexit βρίσκεται σε κίνδυνο” μετά την απόφαση του Εργατικού κόμματος να στηρίξει μια τροπολογία που θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα δημοψηφίσματος, αν η συμφωνία της Μέι περάσει από τους βουλευτές.
Αρθρογράφος του Guardian ελπίζει να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στο Brexit ώστε να υπάρχει χρόνος να εξεταστούν όλες οι επιλογές πριν διεξαχθεί ένα νέο δημοψήφισμα.
“Όλο βγαίνει αλλά τελικά παραμένει στην Ε.Ε” σχολιάζει το Politico. Αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα για το Brexit.

Τα τρία πιθανά σενάρια: 1. Καμία τύχη, καμία ψήφος: Μια τρίτη ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία της Μέι μπορεί τελικά να μην γίνει αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δύο υπουργούς. Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι η συμφωνία θα τεθεί προς ψηφοφορία μόνο αν η κυβέρνηση νιώσει “σίγουρη” ότι θα κερδίσει με τον υπουργό Εμπορίου, Λίαμ Φοξ να αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα νέας ψηφοφορίας, αν δεν κερδηθεί. Η Μέι χρειάζεται τουλάχιστον 75 θετικές ψήφους επιπλέον. 2. Η Ε.Ε αλλάζει τη δική της τακτική: Η Ε.Ε προετοιμάζεται επισήμως για το ενδεχόμενο να δεχθεί αίτημα παράτασης του Brexit. Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στους μόνιμους αντιπροσώπους την Παρασκευή, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι νομικά δεσμευμένο να οργανώσει ευρωεκλογές μεταξύ 23- 26 Μαϊου φέτος. Αν η χώρα δεν προχωρήσει σε ευρωεκλογές τότε στην πρώτη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου με τη Βρετανία ακόμα εντός της Ε.Ε τοτε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν “με εξασφαλισμένο νομικό περιεχόμενο”. Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορούν να δώσουν παράταση στο Λονδίνο πέραν της 1ης Ιουλίου εκτός πια και αν η χώρα διεξάγει εκλογές. Ποια είναι η ανησυχία: Η Κομισιόν και ο γ.γ Μάρτιν Σελμάγιερ προειδοποίησαν – σύμφωνα με διπλωμάτες – πως ο μόνο τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η καταστροφή είναι είτε να δώσουν στο Λονδίνο μια σύντομη παράταση ώς τις 23 Μαϊου ή το Ηνωμένο Βασίλειο να μετάσχει στις ευρωεκλογές. Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία: Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μετάσχει στις ευρωεκλογές, θα μπορούσε είτε με τη Μέι πρωθυπουργό ή με άλλον πρωθυπουργό να ανακαλέσει το άρθρο 50 λιγο πριν τις 2 Ιουλίου δίνοντας στην Ε.Ε ένα “απίστευτο χτύπημα” προκαλώντας παράλυση εκτελεστική και νομοθετική. “Όλες οι ενέργειες της Ένωσης που θα υιοθετηθούν με τη συμμετοχή ενός Κοινοβουλίου που θα έχει παράνομα σχηματιστεί θα μπορούσαν να προκληθούν νομικά’ προειδοποιεί το έγγραφο. Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής της Γερμανίας, Έλμαρ Μπροκ δήλωσε στις εφημερίδες του Ομίλου Deutschlandfunk οτι “υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις” εντός των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σε ό,τι αφορά την επέκταση υπονοώντας ότι η Ρώμη μπορεί να θέσει βέτο στο αίτημα της Βρετανίας ως χάρη του Σαλβίνι προς τον κολλητό του… Νάιτζελ Φάραζ.

Στην Ιταλία

Σε εξέλιξη είναι έρευνα των ιταλικών αρχών για τη δολοφονία ενός μοντέλου στο Μιλάνο. Το μοντέλο είχε καταθέσει εναντίον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 2012 και επρόκειτο να καταθέσει εκ νεου σε νέα δίκη. Η Ιμάνε Φαντίλ, μάρτυρας – κλειδί στη δίκη εναντίον του πρώην πρωθυπουργού και επικεφαλής της Forza Italia που θα μετάσχει στις ευρωεκλογές πέθανε αυτο το μήνα αφού δηλητηριάστηκε με ένα “μείγμα ραδιενεργό που θα μπορούσε μάλιστα να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τους ιατροδικαστές που την εξέτασαν” σύμφωνα με την Stampa.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα