Search

Σε τροχιά αναμόρφωσης τα Χαυτεία

549

Στην δημιουργία της «Στέγης Ελληνικής Επιχειρηματικότητας» στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό τη στέγαση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων προχωρά το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και την συμβολή του υπουργείου Εργασίας για την ανεύρεση χώρου που θα στεγάσει τις ΜμΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργείο Εργασίας, Γενική Γραμματεία Εμπορίου, Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών φαίνεται να καταλήγουν στο να παραχωρηθεί το τετραώροφο κτήριο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου, ιδιοκτησίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, για την δημιουργία της «Στέγης Ελληνικής Επιχειρηματικότητας».

Το διατηρητέο κτίριο κατασκευάστηκε πριν από το 1885 και πιθανότατα πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου.

Πρόκειται για τετραώροφο κεραμοσκέπαστο κτίριο με δύο δίδυμες όψεις στις οδούς Σταδίου και Αιόλου και μια μικρότερη στη συμβολή των δύο δρόμων, η οποία στέφεται με αέτωμα. Οι όψεις διέπονται από μια αυστηρή συμμετρία και είναι διακοσμημένες με πολλά νεοκλασικά στοιχεία. Το κτίριο περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο και τρεις ορόφους. Η συνολική του επιφάνεια ανέρχεται σε 3.470 τ.μ.

Μακρά ιστορία

Η αρχική χρήση ήταν το ξενοδοχείο «Μασσαλία». Στα τέλη του 1901 μετονομάστηκε σε «Μεγάλη Μασσαλία» και σε μεταγενέστερη εποχή πήρε το τελικό όνομα «Ο Απόλλων» Μετέπειτα στεγάσθηκαν γραφεία στους ορόφους και εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο.

Μετά τους σεισμούς του 1981, το κτίριο εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη και κίνδυνος κατάρρευσης σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία πεντάστερων ξενοδοχείων γύρω από την πλατεία Ομονοίας.

Για την ανοικοδόμηση του κτηρίου αναζητείται κονδύλι ύψους περίπου 11 εκατ. ευρώ, είτε μέσω αδιάθετων πόρων είτε μέσω κάποιου προγράμματος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του κτιρίου και να εγκατασταθούν σε αυτό μικρομεσαίες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις.

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσει η εκπόνηση των απαιτούμενων κατασκευαστικών μελετών για την αναδόμηση του κτιρίου, αλλά και αναλογιστικών μελετών για το ακριβές κόστος.

Διαγωνισμός για το κτήριο που στεγαζόταν ο Fokas

Τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση του εξαώροφου ακινήτου στην οδό Σταδίου 41 (πρώην Fokas) προχωρά το υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο τη δημιουργία νέου εμπορικού πολυκαταστήματος.

Το κτίριο, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται απέναντι από το Αρσάκειο Μέγαρο και την πλατεία Δικαιοσύνης. Πρόκειται για διατηρητέο κτίριο με στοά, εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο και γραφεία στους ορόφους, ιδιοκτησίας του ΕΤΕΑΕΠ. Το κτίριο λειτούργησε μετά το 2000 ως πολυκατάστημα «Φωκάς» και η συνολική του επιφάνεια ανέρχεται σε 8.453 τ.μ. Η πρόσοψη του και το εσωτερικό του είναι επενδυμένα με λευκό μάρμαρο.

Το συγκεκριμένο ακίνητο μπορεί να διατεθεί άμεσα προς εμπορική εκμετάλλευση ως ενιαίο πολυκατάστημα, ενώ το κόστος αναδιαρρύθμισης για τη δημιουργία γραφείων ή μεμονωμένων καταστημάτων ή ξενοδοχείου θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν τους φακέλους με τις προσφορές τους και στη συνέχεια θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα.

Στόχος του υπουργείου είναι η αναβίωση της περιοχής των Χαυτείων και της Πλατείας Κοτζιά, που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν πόλος έλξης για εμπορικές δραστηριότητες έξω από το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της πόλης.

Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας αποφάσισαν, μετά την αξιοποίηση κτιρίων για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, να προχωρήσουν στη σταδιακή υλοποίηση πλειοδοτικών διαγωνισμών για την δημιουργία καταστημάτων που θα αναβαθμίσουν του ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού οικονομικού οφέλους για τα ταμεία, ενώ η χρήση των ακινήτων θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη και συμβατή με τις προδιαγραφές της περιοχής.

Χριστιάννα Κούσιου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *