back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

«Δώρο» 300 εκατ. ευρώ στις τράπεζες με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Διαβάστε επίσης

Δώρο 300 εκατ. ευρώ στις τράπεζες θεωρείται η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς απαλλάσσει τα πιστωτικά ιδρύματα από την υποχρέωση επιστροφής στο Δημόσιο κεφαλαίων από την αυτοτελή φορολόγηση τόκων ομολόγων.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ορίζεται ότι τα πιστωτικά υπόλοιπα που προέκυψαν από δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των οικονομικών ετών 2009, 2011, 2012, και 2013 των τραπεζών, κατά το μέρος που οφείλονται σε φόρο που παρακρατήθηκε βάσει του νόμου 2238/94 δεν επιστρέφονται κατά τη χρήση που προέκυψαν, αλλά μπορούν να συμψηφιστούν όταν προκύψει φόρος εισοδήματος κατά το μέρος που ο φόρος επαρκεί για τον συμψηφισμό.

Στις περιπτώσεις που ήδη επιστράφηκαν πιστωτικά υπόλοιπα στις τράπεζες με δικαστικές αποφάσεις, ανεξάρτητα αν ήδη έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις που απορρίπτουν αυτή την επιστροφή, αναγνωρίζεται η υποχρέωση απόδοσης τους στο δημόσιο, όταν υπάρξει φόρος εισοδήματος. Το ζήτημα είχε τεθεί από τις τράπεζες κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και με την τροπολογία ικανοποιείται πλήρως.

Όπως αναφέρεται, με την τροπολογία επέρχεται απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ το χρόνο και για δέκα χρόνια αρχής γενομένης από το έτος 2020.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα