back to top
28.6 C
Athens
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024

28.6 C
Athens
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024

Το burnout από τις πιο ανησυχητικές τάσεις στο εργασιακό περιβάλλον

Διαβάστε επίσης

Εργασιακή εξουθένωση (bournout) και προβλήματα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα εργαζομένων στην χώρα μας, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που διεξήγαγε το kariera.gr μέσω LinkedIn.

Ερωτηθέντες για το αν έχουν βιώσει burnout και τι το προκάλεσε, 42% απαντά η «έλλειψη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής», 36% επισημαίνει την έλλειψη υποστήριξης, 14% την ανάθεση μεγάλων ευθυνών, ενώ μόλις 8% αναφέρει ότι δεν έχει βιώσει εξουθένωση.

Eνδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η απάντηση των εργαζομένων στην υποθετική ερώτηση «αν ζητούσαν ένα δώρο από τον Άγιο Βασίλη, ποιο θα ήταν» με σχεδόν έναν στους δύο (49%) να επιλέγει την ψυχική υγεία, το 35% χρήματα και το 13% εργασία!

Ιδιαίτερα απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των εργοδοτών απέναντι στο burnout και το πώς το εκλαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Σχετικά με το πόσο ευαισθητοποιημένους θεωρούν τους εργοδότες απέναντι στο στην εργασιακή εξουθένωση και τα θέματα ψυχικής υγείας στην εργασία, μόλις 8% απαντούν «όλο και περισσότερο», ενώ περισσότεροι από τους μισούς (53%) απαντούν πως βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό.

Μάλιστα αν προσθέσουμε σε αυτό και τις… χλιαρές απαντήσεις («θεωρητικά ναι, πρακτικά δεν») με 39%, διαπιστώνουμε ότι σε συντριπτικό ποσοστό 92% οι Έλληνες εργαζόμενοι πιστεύουν ότι οι εργοδότες δεν αντιλαμβάνονται πραγματικά τι συμβαίνει με την ψυχολογία τους!

Σε ερώτηση, δε, σχετικά με το αν η εταιρεία που δουλεύουν υποστηρίζει το wellbeing τους, πάνω από 70% απαντούν αρνητικά.

Για την καταπολέμηση του burnout, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν την 4ήμερη εργασία τον πιο αποδοτικό τρόπο αντιμετώπισης από τον εργοδότη, ενώ 38% βρίσκει πως θα ήταν χρήσιμη η διαχείριση του φόρτου εργασίας και μόλις 10% η υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

Αναφορικά με την προτεραιοποίηση της ψυχικής τους υγείας στη δουλειά, οι ερωτηθέντες υπογράμμισαν την ανάγκη οριοθέτησης. «Θα θέτω όρια και θα λέω ΟΧΙ», απάντησαν σε ποσοστό 70%, ενώ ακολούθησαν σε ποσοστό 16% το να φεύγουν στην ώρα τους, σε 9% να ζητούν βοήθεια πιο συχνά και σε 6% να κάνουν πιο συχνά διαλείμματα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα