back to top
18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Η αυστριακή κυβέρνηση ερευνά ακροδεξιά οργάνωση για σχέση με τις επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία

Διαβάστε επίσης

H αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει εξονυχιστικά ακροδεξιά οργάνωση που έλαβε δωρεά από τον Μπρέντον Τάραντ, βασικό ύποπτο για τις επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Ζεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα πραγματοποιήσει έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το “Identitäre Bewegung Österreichs” (ΙΒÖ) (“Κίνημα Ταυτοτιστών της Αυστρίας”) είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Το ΙΒÖ

Το ΙΒÖ ανήκει στο πανευρωπαϊκό κίνημα του ταυτοτισμού, το οποίο έχει τις ρίζες του στη Γαλλία, καθώς ιδρυτές του είναι πρώην μέλη του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν και άλλων ακροδεξιών ομάδων. Τα μέλη του κινήματος υπερασπίζονται το δικαίωμα σε μια ευρωπαϊκή ταυτότητα με χαρακτηριστικά που αποκλείουν κάθε εθνικότητα η οποία δεν ανήκει στις ιστορικές χώρες της Ευρώπης.

Η δωρεά του Τάραντ

Οι εισαγγελικές αρχές της Αυστρίας επιβεβαίωσαν ότι ο επικεφαλής του ΙΒÖ, Μάρτιν Ζέλνερ, έχει λάβει δωρεά ύψους 1.500 ευρώ από τον Τάραντ. Ο Ζέλνερ παραδέχτηκε την ύπαρξη της δωρεάς, αλλά αρνήθηκε την ύπαρξη κάποιας σχέσης με τον ύποπτο.

“Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξε οικονομική στήριξη, επομένως και κάποια σχέση, ανάμεσα στον δράστη των επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία και το Κίνημα Ταυτοτιστών της Αυστρίας. Η στάση μας είναι σαφής: κανένα είδος εξτρεμισμού -είτε πρόκειται για ριζοσπαστικοποιημένους Ισλαμιστές είτε για ακροδεξιούς εξτρεμιστές- δεν έχει θέση στην κοινωνία μας”, δήλωσε ο Κουρτς. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το ΙΒÖ θα διαλυθεί, εάν διαπιστωθεί ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα