back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Αλ. Τσίπρας στο επιχειρηματικό Φόρουμ των Σκοπίων : Υπήρχε δίψα οι δύο χώρες να έρθουν κοντά

Διαβάστε επίσης

Ιστορική μέρα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του στα Σκόπια, την πρώτη από την ανεξαρτησία της χώρας του. Απευθυνόμενος στο επιχειρηματικό φόρουμ, που διεξάγεται στα Σκόπια ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις τονίζοντας ότι “όλα αυτά οφείλονται στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών”.

Ο πρωθυπουργος της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε στη θετική αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού τονίζοντας πως αυτή έδειξε τελικά ότι “είμαστε στο σωστό δρόμο”. Ο κ Ζαεφ επεσήμανε παράλληλα ότι η αδράνεια 30 χρόνων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας επί της ουσίας ζημίωσε τον επιχειρηματικό κόσμο, που όμως όπως σημείωσε “πάντα έβρισκε δημιουργικές λύσεις”. “Ήσασταν εταίροι σε δύσκολες στιγμες” είπε απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες και των δύο χωρών για να προσθέσει ότι οι αριθμοί μιλούν απο μόνοι τους. Το 2018 το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 20,17% σε σχέση με το 2017, είπε ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ο τρίτος άμεσος επενδυτής της Βόρειας Μακεδονίας.

“Εντυπωσιασμενος” από τη συμμετοχή πάνω από 140 Ελλήνων επιχειρηματιών στο σημερινό επιχειρηματικό φόρουμ δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας ότι αυτό αποδεικνύει ότι “υπήρχε δίψα οι δύο χώρες να έρθουν κοντά”. «Δεν ήρθαμε εδώ με σκοπό να κάνουμε απόβαση ή να παριστάνουμε τους Αγιοβασίληδες, ήρθαμε να υπερβούμε τα εμπόδια και να αδράξουμε ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε  πως πλέον, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ευρύτερη περιοχή αποκτά ενδιαφέρον καθώς η Ελλάδα γίνεται πύλη εισόδου και η Βόρεια Μακεδονία η δίοδος για ξένες δυνάμεις που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή όπως οι ΗΠΑ, Κίνα αλλά και Ρωσία.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα