14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Οι προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας στο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Η Γερμανία ανέλαβε χθες την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος του Βερολίνου, στο πλαίσιο της μηνιαίας θητείας του, είναι να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των ενόπλων συγκρούσεων, την προστασία του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων, τον έλεγχο των εξοπλισμών και την προστασία των γυναικών σε εμπόλεμες ζώνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, διαμήνυσε κατά την χθεσινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη ότι το Βερολίνο προτίθεται να θέσει νέα ζητήματα στην ατζέντα.

Η Γερμανία, η οποία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συμπροεδρεύσει τον Απρίλιο με τη Γαλλία, μόνιμο μέλος.

Πέραν της συνδρομής του στην επίλυση και διαχείριση κρίσεων, το Βερολίνο θέλει να αξιοποιήσει αυτή την προεδρία, προκειμένου να “ενισχύσει την μακροπρόθεσμη αποτροπή συγκρούσεων”, τόνισε ο Μάας.

Η χθεσινή συνεδρίαση επικεντρώθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει το προσωπικό των ανθρωπιστικών οργανώσεων το οποίο συχνά στοχοποιείται ή παρεμποδίζεται στις εμπόλεμες ζώνες.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η χώρα του σκοπεύει να προτάξει στη διεθνή ατζέντα το θέμα της προστασίας των γυναικών που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες.

Η Γερμανία επιθυμεί, επίσης, όπως επεσήμανε ο Μάας, να δώσει έμφαση και στην αποπυρηνικοποίηση και τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα