back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Green Project: Οδοιπορικό στην πολύπαθη ήπειρο της Λατινικής Αμερικής @Athens Re-Science Festival

Διαβάστε επίσης

Το περιβαλλοντικό οδοιπορικό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, Green Project, σε 8 χώρες της Λατινικής Αμερικής (Χιλή, Βολιβία, Βραζιλία, Αργεντινή, Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Ουρουγουάη), πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO, το 2014, και φωτογραφίες από το ταξίδι αυτό βρίσκονται στο Athens Re-Science Festival στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο «Παλαιοί Φούρνοι» σε μια έκθεση με τίτλο “Green Project στη Νότια Αμερική”.

Η Λατινική Αμερική είναι, αν μη τι άλλο, μια ήπειρος με «πλούσια» και μαγευτικά τοπία, αλλά και μεγάλη και… πολύπαθη ιστορία. Αποικήθηκε, λεηλατήθηκε, και εξακολουθεί να… εκπέμπει SOS για μια σειρά από σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Αμαζόνιος, στον οποίο οι εξορύξεις πετρελαίου που έγιναν εκεί, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πολύ μεγάλη εστία μόλυνσης, μεγάλο μέρος της πανίδας καταστράφηκε, ενώ φυλές που ζούσαν εκεί, έφυγαν.

Οι φωτογραφίες που βρίσκονται στην Τεχνόπολη για λογαριασμό του Athens Re-Science Festival, αποτυπώνουν τοπία, μέρη, κτίρια, πρόσωπα, της Λατινικής Αμερικής, έχοντας, παράλληλα, περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Όπως όλες οι φωτογραφίες από τα οδοιπορικά της οργάνωσης, άλλωστε.

«Τα οδοιπορικά μας αποτελούν συνέχεια ενός σχεδιασμού. Όλα έχουν συγκεκριμένη αφετηρία και προορισμό. Η Λατινική Αμερική επιλέχτηκε επειδή είναι μια ήπειρος με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα. Οι φωτογραφίες μας έχουν να κάνουν με την άμεση ή έμμεση ανθρώπινη παρουσία στο περιβάλλον. Το ανθρώπινο αποτύπωμα είναι καίριο, είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο και οπουδήποτε πήγαμε βρήκαμε ανθρώπινη παρουσία-επέμβαση» αναφέρει ο πρόεδρος του Green Project, φωτογράφος και δικηγόρος, Γιάννης Τζώρτζης, μιλώντας στον Αθήνα 984.

[su_slider source=”media: 85679,85678,85676″ width=”700″ height=”460″ title=”no”]

Ο ίδιος συμμετείχε στο οδοιπορικό, φυσικά, και συνολικά το προσωπικό που έλαβε μέρος σε αυτό το ταξίδι αποτελείτο από 15 άτομα διαφόρων επαγγελμάτων -από επιστήμονες και φωτογράφους μέχρι δημοσιογράφους.

Συνολικά το οδοιπορικό διήρκησε 52 μέρες και διανύθηκαν 17.135 χιλιόμετρα. Επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων, τον Αμαζόνιο και είδαν από κοντά την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται, πήγαν σε σημεία όπως ένα παλιό ορυχείο στη Βολιβία που «ήταν στη λογική του re-use, αλλά αργότερα εγκαταλείφθηκε και πλέον χρησιμοποιείται ως καθεδρικός ναός» και φωτογραφία του οποίου βρίσκεται στην έκθεση, στην Παταγονία, στη Γη του Πυρός και σε πάρα πολλά άλλα μέρη.

«Είχαμε επαφή με τις τοπικές κουλτούρες, κινούμασταν με έναν τρόπο ώστε να μην είμαστε αποκομμένοι από τον κόσμο, χρησιμοποιούσαμε για παράδειγμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνέχεια» επισημαίνει ο πρόεδρος του Green Project.

Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσαν και αφουγκράστηκαν την ιδιοσυγκρασία των λαών στις χώρες που επισκέφτηκαν. Τι συμπέραναν;

«Οι λαοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει το φυσικό πλούτο που διαθέτουν, κυρίως λόγω των δυτικών παρεμβάσεων. Οι ιθαγενείς, όπως οι Ίνκας, φέρονταν με σεβασμό στο περιβάλλον καθώς ο, τι τους δινόταν από τη φύση το χαρακτήριζαν ως «δώρο». Ήταν και είναι μέρος της κουλτούρας τους. Αξιοποιούν τους πόρους με τρόπο που θα χαρακτηρίζαμε ως αειφόρο ανάπτυξη. Πλέον πολλές ομάδες έχουν χάσει την επαφή με την τοπική κουλτούρα τους. Στην Αργεντινή, λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης προς το περιβάλλον, έχουν εξαφανιστεί όλοι οι ιθαγενείς!»

Αυτό ήταν το 4ο περιβαλλοντικό φωτογραφικό οδοιπορικό της Green Project-είχαν προηγηθεί ταξίδια στο Πεκίνο, στη Νότιο Αφρική, στο Πράσινο Ακρωτήρι και στην Αυστραλία σε Μελβούρνη και Περθ- ενώ ακολουθεί το καλοκαίρι του 2019 το οδοιπορικό «Green Project στην Κρήτη: Ίρις 2019» και το «Green Project σε Ιαπωνία-Αλάσκα 2020».

Η έκθεση βρίσκεται στην Τεχνόπολη από την Τετάρτη και θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

Φωτογραφίες: Χριστιάνα Καζάκου, επιμελήτρια της έκθεσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα