Search
Ποτάμι

Την ατζέντα Μακρόν υιοθετεί το Ποτάμι και στην αγροτική ανάπτυξη

235

Τους τρεις άξονες για την αγροτική παραγωγή ανέπτυξε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά το 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς στην Καλαμάτα.

Ο επικεφαλής του Κινήματος περιέγραψε τις θέσεις της πλατφόρμας Μακρόν που στην Ελλάδα εκπροσωπεί το Ποτάμι και αφορούν στην αγροτική παραγωγή, την καινοτομία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα επισημάνθηκε η ανάγκη 1ον) ύπαρξης μιας ευρωπαϊκής υγειονομικής δύναμης για την ενίσχυση των ελέγχων στα τρόφιμα 2ον) η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με εκμηδενισμό του άνθρακα μέχρι το 2050 και τη μείωση των φυτοφαρμάκων και 3ον) η χρηματοδότηση του νέου ευρωπαϊκού συμβουλίου καινοτομίας.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Είμαι εδώ στο πλαίσιο μιας πανελλήνιας περιοδείας που κάνω για τις ευρωεκλογές και με αφορμή αυτή την παρουσία κλήθηκα κι ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Θέλω να σας πω ότι είναι πολύ σημαντική υπόθεση και θα πρέπει να τη βάλετε στο μυαλό σας, η μάχη του Μαΐου.

Δεν εννοώ για τα κόμματα, εννοώ για το μέλλον της χώρας. Πολλά από τα πράγματα και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο διάστημα καθορίζονται -ή δεν καθορίζονται- από τα πράγματα που θα συμβούν στις Βρυξέλλες. Όχι μόνο για τις τιμές, για την προστασία αλλά κυρίως για τις επιδοτήσεις.

Δεν ξέρω αν προσέξατε μία είδηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο διαδίκτυο. Υπάρχει ένα καμπανάκι από την παγκόσμια τράπεζα η οποία λέει πως τα δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή εμείς, εμείς -το λέω τώρα σαν Καλαματιανός- και η Καλαμάτα δηλαδή, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το έχετε συζητήσει, το έχετε ζήσει και στο πετσί σας.

Τα προβλήματα στην παραγωγή έχουν σχέση και με την κλιματική αλλαγή. Άρα οι μεγάλες αποφάσεις στην Ευρώπη για την κλιματική αλλαγή, δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορους όλους εμάς.

Το μέλλον των παιδιών μας πρέπει να έχει σχέση με το λάδι. Πρέπει να έχει σχέση με την παραγωγή της ελιάς. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα περιμένουμε κάποιους τουρίστες, κάπου, κάποτε, να έρθουν.

Το μέλλον των παιδιών μας λοιπόν εξαρτάται και από τις κινήσεις που θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Υπάρχει μια ολόκληρη πλατφόρμα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη που έχει τον τίτλο Ευρωπαϊκή Αναγέννηση.

Απλουστευτικά θα έλεγα πως είναι η πλατφόρμα Μακρόν την οποία στην Ελλάδα εκπροσωπεί το Ποτάμι.

Υπάρχουν τρία σημεία τα οποία έχουν πολύ μεγάλη σημασία για όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με την παραγωγή και θα τα αναφέρω επιγραμματικά.

Το ένα είναι η ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής υγειονομικής δύναμης για την ενίσχυση των ελέγχων στα τρόφιμα.

Αυτό αφορά όχι μόνο αυτά που παράγουμε εμείς αλλά και αυτά που εισάγονται από το εξωτερικό. Γιατί θα πρέπει η Ευρώπη να γίνει επιτέλους αυστηρή με τους ανταγωνιστές της.

Δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη η εισαγωγή γεωργικών προϊόντων στην Ευρώπη στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας αγοράς. Υπάρχει λοιπόν μία πρωτοβουλία για μια ευρωπαϊκή υγειονομική δύναμη που θα επιβάλλει αυτούς τους κανόνες.

Υπάρχει η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μηδέν άνθρακας μέχρι το 2050 και επίσης μια μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει για τη μείωση των φυτοφαρμάκων και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και στη Μεσσηνία.

Η ίδρυση ευρωπαϊκής κλιματικής τράπεζας για τη χρηματοδότηση της οικολογικής μετάβασης, το κόστος δηλαδή για να έχουμε καλύτερα προϊόντα με οικολογικές μεθόδους να το πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και τέλος, άλλα δύο ζητήματα που έχουν πολύ μεγάλη σχέση με το μέλλον μας, είναι η χρηματοδότηση του νέου ευρωπαϊκού συμβουλίου καινοτομίας με προϋπολογισμό ανάλογο και αντίστοιχο του προϋπολογισμού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και καινοτομία δεν σημαίνει μόνο ρομποτική για τη διασκέδαση αλλά και για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Ένα μεγάλο ζήτημα που συνδυάζεται με τον ανταγωνισμό που είπα πριν είναι η απαγόρευση εγκατάστασης στην Ευρώπη εταιριών που πλήττουν τις θεμελιώδεις αρχές και δεν τηρούν τους περιβαλλοντολογικούς κανόνες και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτά είναι τα μεγάλα λοιπόν. Αυτά τα μεγάλα θα αποφασιστούν τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη.

Αυτή είναι η δική μας προσπάθεια. Να μάθουν οι πολίτες τι διακυβεύεται το επόμενο χρονικό διάστημα και να στείλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μυαλωμένους ανθρώπους, γνώστες των προβλημάτων, για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο για τους Έλληνες, για την πατρίδα και για τα παιδιά μας.

Συγχαρητήρια για τη συνεχή σας προσπάθεια, εμείς θα σας παρακολουθούμε και θα είμαστε εδώ όπου μπορούμε να βοηθήσουμε, αν και δεν είναι πάντα εύκολο – εννοώ για έναν πολιτικό που ζει στην Αθήνα και νιώθει ότι απομακρύνεται από την πραγματικότητα.

Και όταν λέω πραγματικότητα εννοώ από τις μεγάλες δυνάμεις της Ελλάδας, μια από των οποίων είναι η παραγωγή. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Κατερίνα Παπαβασιλείου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *