back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επίσημο αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή δανείων στο ΔΝΤ

Διαβάστε επίσης

Στο Eurogroup της 2ας Μαΐου αναμένεται να γίνει μια πρώτη ανεπίσημη συζήτηση επί του ελληνικού αιτήματος για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του Δ.Ν.Τ, που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό δημόσιο ζήτησε από τον ESM να αποπληρώσει 3,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 9,5 δισ. του δανείου του Δ.Ν.Τ.  Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξόφληση των υποχρεώσεων του 2019 – 2020 (1,5 δισ. ευρώ που λήγουν εφέτος και 2,2 δισ. ευρώ που λήγουν το 2020). Πρόκειται για τμήμα του δανείου με (πολύ υψηλό) επιτόκιο 5,13%.

Υπολογίζεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από την κίνηση αυτή θα είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα διετίας. Επί του αιτήματος έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά τόσο ο επικεφαλή του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Μάλιστα, το Δ.Ν.Τ φέρεται διατεθειμένο να συνδράμει στις συζητήσεις, ώστε να καμφθούν τυχόν γερμανικές αντιρρήσεις.

«Καλώς αποπληρώνουμε το ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα να αναρωτηθείτε γιατί η κυβέρνηση δεν αποπληρώνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε χιλιάδες επαγγελματίες που τους χρωστάει το δημόσιο» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σοφία Δήμτσα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα