back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι κρίσιμες αυριανές τοπικές εκλογές στην Αγγλία

Διαβάστε επίσης

Η αυριανή εκλογική αναμέτρηση στην Βρετανία για τις τοπικές αρχές στην Αγγλία δεν προμηνύει τίποτε καλό για το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Μέι. Οι δημοσκοπίσεις που προηγήθηκαν των αυριανών τοπικών εκλογών εμφανίζουν τους Τόρις αντιμέτωπους με απώλειες που μπορεί να υπερβούν και τις 800 έδρες πανεθνικά. Βασική αιτία των κακών επιδόσεων για το κυβερνών κόμμα είναι οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στο Brexit.

Η αυριανή αναμέτρηση αφορά σε 8.374 έδρες , σε 33 μητροπολιτικά συμβούλια, 119 περιφερειακά και 30 ενιαίες αρχές. Την πλειοψηφία αυτών των εδρών ελέγχουν σήμερα οι Συντηρητικοί (4.628), ενώ 2.069 κατέχουν σύμβουλοι του Εργατικού κόμματος και 641 των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Όπως εξηγεί ο ειδικός στις εκλογικές αναμετρήσεις και μέλος των Λόρδων του Συντηρητικού κόμματος, Ρόμπερτ Χέιγουορντ, επίκειται μία δύσκολη βραδιά για την Τερέζα Μέι, καθώς οι καθυστερήσεις στο Brexit και η απόφασή της να αποχωρήσει από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, έχουν επιπτώσεις στα αποτελέσματα της αυριανής ψηφοφορίας.

Κερδισμένοι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

Σύμφωνα με τον Λόρδο Χέιγουορντ, ο μεγαλύτερος επωφελούμενος από την πτώση των Συντηρητικών αναμένεται να είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι αναμένεται να κερδίσουν από τους Συντηρητικούς περισσότερες από 500 έδρες , ενώ οι Εργατικοί αναμένεται να θέσουν υπό τον έλεγχο τους γύρω στις 300 έδρες που σήμερα κατέχουν οι Συντηρητικοί.

“Το βασικό μέτρο για τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα, συνεπώς, δεν είναι μόνο πόσες έδρες θα κερδίσουν στις εκλογές, αλλά και το μερίδιο που θα λάβουν από αυτά που θα χάσουν οι Συντηρητικοί” υποστηρίζει.

Κατά τον ίδιο, αναμένεται να υπάρξει μικρότερη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία από ό,τι συνήθως, εξαιτίας της δυσαρέσκειας προς τα μεγάλα κόμματα

‘Άλλοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος θα κυμανθούν από 500-1.000 έδρες.

Οι κρίσιμες περιφέρειες

Αν η ψήφος υπέρ των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του Συντηρητικού κόμματος καταρρεύσει σε περιφέρειες όπως το Kent, το North Lincolnshire , το North Somerset και το South Gloucestershire τότε είναι πιθανό η ήττα να είναι συντριπτική, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Στις περιφέρειες αυτές στο δημοψήφισμα του 2016 είχαν πλειοψηφήσει οι Brexiteers και σίγουρα η αποτυχία των υποψηφίων του Συντηρητικού κόμματος στις τοπικές εκλογές θα είναι κόλαφος για την Τερέζα Μέι και την κυβέρνηση της αναφορικά με την πολιτική στο καυτό θέμα των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Πέρσι, οι τοπικές εκλογές στην Αγγλία έγιναν κυρίως στις περιφέρειες που πρόσκεινται στο Εργατικό κόμμα. Στις περιφέρειες αυτές η αξιωματική αντιπολίτευση υπερίσχυσε και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του Εργατικού κόμματος συγκέντρωσαν περισσότερες ψήφους από ότι οι υποψήφιοι όλων των άλλων κομμάτων μαζί .

Φέτος, η προσοχή στρέφεται στις περιφέρειες όπου παραδοσιακά υπερέχει η συντηρητική ψήφος. Περίπου 5.000 και πλέον δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στο Συντηρητικό κόμμα θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους και στο σύνολο των δήμων οι Τόρις θα δώσουν τη μάχη για το 91% των εδρών.

Χαμηλότερη προσέλευση

O Χέιγουορντ εκτιμά ότι και η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι χαμηλότερη εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αντίστοιχες εκλογές είχαν διεξαχθεί το 2015 μαζί με τις γενικές εκλογές, που όπως ήταν αναμενόμενο προσέλκυσαν μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων. Σε εκείνες τις εκλογές, οι Συντηρητικοί είχαν κερδίσει 5.521 έδρες περίπου το 60% των εδρών των δημοτικών συμβουλίων που έλαβαν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Η συμμετοχή στις αυριανές τοπικές εκλογές θα επηρεαστεί και από την πολιτική κόπωση των ψηφοφόρων των Τόρις. Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του Συντηρητικού κόμματος είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ΕΕ και δυσαρεστημένοι επειδή η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποφάσισε να έχει συνομιλίες με τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ώστε η συμφωνία Brexit να γίνει αποδεκτή από το κοινοβούλιο.

Τα καλά νέα

Υπάρχει, όμως, και κάτι καλό για το κυβερνών κόμμα. Στις τοπικές εκλογές στην Αγγλία δεν θα κατέβουν υποψήφιοι του κόμματος Brexit, του κόμματος του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, και το γεγονός αυτό ενισχύει τις ελπίδες του κυβερνώντος κόμματος για μια – “αξιοπρεπή ήττα”.

Οι Ευρωεκλογές

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Survation που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο (27/04) το Εργατικό κόμμα και το κόμμα Brexit στις ευρωεκλογές συγκεντρώνουν το καθένα το 27% των ψήφων, οι Τόρις το 16% , οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το 8% , το UKIP το 7% , οι Πράσινοι το 4% , το Change UK το 4% και το SNP το 3%.

Μια άλλη δημοσκόπηση από την Opinium δείχνει ότι το αντιευρωπαϊκό κόμμα του Φάρατζ κερδίζει έδαφος εις βάρος των Συντηρητικών. Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψηφήσετε στις επόμενες γενικές εκλογές , το 26% των ερωτηθέντων απάντησε το Συντηρητικό κόμμα , το 33% το Εργατικό κόμμα και το 17% το κόμμα Brexit.

Εξάλλου , σύμφωνα με την Sunday Express , οι Τόρις αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα μετά την άρνηση πολλών δωρητών που στο παρελθόν ενίσχυαν το κόμμα – “να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να βοηθήσουν στην προεκλογική εκστρατεία”.
Ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του κόμματος σερ Μικ Ντέιβις υπογράμμισε ότι – “το κόμμα το έχουν εγκαταλείψει αντιευρωπαϊστές και φιλοευρωπαϊστές χορηγοί με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να δώσουμε τη μάχη των εκλογών και να εξασφαλίσουμε τη νίκη” – επισημαίνει η Sunday Express.

Ένας από τους πρώην χορηγούς του κόμματος έχει αρχίσει συνομιλίες με τον Νάιτζελ Φάρατζ για την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του αντιευρωπαϊκού κόμματος Brexit εν όψει ευρωεκλογών, ανέφερε ο σερ Ντέιβις . Είναι της γνώμης ότι η θέση της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος – “δεν είναι πλέον βιώσιμη” – και ότι το κόμμα πρέπει να επιλέξει – “πρωθυπουργό και υπουργό των Οικονομικών που να είναι ολοκληρωτικά αφοσιωμένοι στην υπόθεση του Brexit”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα