back to top
17.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

17.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κίνδυνος νέας μετάθεσης της έκδοσης επταετούς ομολόγου

Διαβάστε επίσης

Η επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αναβολής της έκδοσης επταετούς ομολόγου η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για την 7η Μαίου και μετατέθηκε για την 14η του μήνα.

Το επιτόκιο ήδη κινείται στο 3,05% με 3,10% ποσό που βρίσκεται προς το παρόν πάνω από τον στόχο του 2,90%.

Μια επιδείνωση που οφείλεται τόσο στο προεκλογικό κλίμα όσο κυρίως στις εξελίξεις στην Ιταλία μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Κομισιόν για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο προβλέπεται να φθάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2020.

Προς το παρόν η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν θεωρείται ανησυχητική καθώς τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας είναι σταθερό στις 310 μονάδες βάσης που αντιστοιχούν σε πιθανότητα χρεοκοπίας μόλις 5%.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ξένοι οίκοι αναφέρουν ότι τα περιθώρια βελτίωσης στην ελληνική αγορά είναι πολύ περιορισμένα και κάποιοι κάνουν συγκρίσεις με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων!!!

Σήμερα πάντως παρατηρείται ελαφρά βελτίωση στις πρωινές συναλλαγές μετά την έκθεση της Moody’s που χαρακτηρίζει πιστωτικά θετικό το γεγονός της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ. Ωστόσο είναι προφανές ότι ο διεθνής οίκος δεν κομίζει γλαύκας εις Αθήνας δεδομένου ότι οι αγορές έχουν λάβει υπό όψιν τους τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα