back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η 7η Ιουλίου επικρατέστερη ημερομηνία για τις εκλογές

Διαβάστε επίσης

Η 7η Ιουλίου και όχι η 30η Ιουνίου θεωρείται επικρατέστερη ημερομηνία για την διεξαγωγή των πρόωρων εθνικών εκλογών, καθώς στις 2 Ιουλίου ολοκληρώνονται οι πανελλαδικές εξετάσεις.

«Χάσαμε μια μάχη αλλά έχουμε μπροστά μας τον κρίσιμο πόλεμο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι η επίσπευση των εθνικών εκλογών ήταν απόδειξη σεβασμού στα μηνύματα των πολιτών.

«Είναι πολύ δύσκολη η ανατροπή αλλά δεν είναι αδύνατη», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης. «Υπάρχει ένα προβάδισμα , αλλά κανένα παιχνίδι δεν τελειώνει στο πρώτο ημίχρονο. Πίστευα ότι θα είχαμε καλύτερη επίδοση στις ευρωεκλογές, κάτι που διαψεύστηκε και αυτό με κάνει συγκρατημένο. Το δίλλημα είναι ή θα συνεχίσουν με εμάς ή θα έρθουν ξανά αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα. Η βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής καθημερινότητας περνάει μέσα από την επανεκλογή του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.

Για τιμωρητικό αποτέλεσμα, που αντικατοπτρίζει τη διαμαρτυρία του κόσμου έκανε λόγο επίσης στον σταθμό μας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου.

Εν τω μεταξύ, αιχμές κατά του πρωθυπουργού και βέλη κατά στελεχών της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Ένα κομμάτι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αλαζονική συμπεριφορά. Αν δεν συνέλθουν, να πάρει μέτρα ο Αλέξης Τσίπρας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι εκείνοι που έκαναν λανθασμένες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί.

«Η ΝΔ δε θα μπει στον πειρασμό της παροχολογίας και τα στελέχη θα παραμείνουν υπεύθυνα και μετριοπαθή έναντι των πολιτών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη των τομεαρχών. Πηγές της Πειραιώς σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί επικείμενων αλλαγών στις ανώτατες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας επεσήμαναν πως «είναι αυτονόητο ότι ο κ. Τσίπρας δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια».

«Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή την αλλαγή γιατί ο κ. Τσίπρας παραμένει ανεύθυνος όπως το 2015. Το να τον διατηρούμε στο τιμόνι της χώρας δεν είναι λύση. Η δουλειά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα είναι εύκολη» εκτίμησε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση, επεσήμανε ότι θα γίνει ευνοϊκότερο το φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον. Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί μονομερώς γιατί έχει την επικύρωση του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, δηλώνει στην DW ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μια πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Θεωρούμε δεδομένο ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει θα σταθεί στο ύψος της ευθύνης της για ειρήνη, σταθερότητα και συμφιλίωση στην περιοχή».

Με ενσωματωμένο το 90% των εκλογικών τμημάτων, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,17% έναντι 23,80% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο το Κίνημα Αλλαγής με 7,69%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,41%, η Χρυσή Αυγή με 4,85%, στο 4,13% η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Στο οριακό 3,01% κινείται το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη.

«Το αφήγημα του Ποταμιού σιγά σιγά ξεθώριασε και δεν καταφέραμε να βρούμε ένα νέο αφήγημα, σε αντίθεση με τους κυρίους Βαρουφάκη και Βελόπουλο» τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, Μίλτος Κύρκος. Εκτίμησε δε, ότι το Ποτάμι έπρεπε να γίνει μονοθεματικό, να συγκεντρωθεί σε ένα με δύο θέματα. Σχετικά με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές τόνισε ότι «Σήμερα θα αποφασίσουμε αν θα πρέπει να προσπαθήσουμε. Εγω θεωρώ πως δεν πρέπει γιατί δεν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε το κλίμα και να ξεπεράσουμε το 3%.

Η αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών θα τεθεί επί τάπητος το απόγευμα στις Βρυξέλλες και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Νέα σενάρια για την προεδρία της Κομισιόν, που εγείρουν ερωτήματα για την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η ομάδα των Φιλελευθέρων υποστήριξε ότι η μείωση της επιρροής των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων απαιτεί έναν υποψήφιο που να μπορεί να οικοδομήσει ισχυρή πλειοψηφία, πέρα από κομματικές γραμμές.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται απόψε στο άτυπο δείπνο των ηγετών να επισημάνει την ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν και το σύνολο των προσώπων στις ανώτατες θεσμικές θέσεις στην ΕΕ να στηρίζουν την ενότητα και τα ιδανικά της, δίνοντας έμφαση στην οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και όχι στη λιτότητα.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα