back to top
18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Πλήρης προστασία για τη φέτα και άλλες 20 γεωγραφικές ενδείξεις της χώρας μας

Διαβάστε επίσης

Πλήρης προστασία για τη φέτα και άλλες 20 γεωγραφικές ενδείξεις της χώρας μας περιλαμβάνει το τελικό κείμενο της διεθνούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και MERCOSUR(Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη) μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν είκοσι χρόνια.

Συγκεκριμένα, με την συμφωνία θαν προστατευθούν τόσο η φέτα όσο και άλλες είκοσι ΠΟΠ και ΠΓΕ ονομασίες, όπως το ούζο, το τσίπουρο, τα κρασιά Ρετσίνα Αττικής, Αμύνταιο, Νεμέα, Νάουσσα, Σαντορίνη και Σάμος, τα ελαιόλαδα Καλαμάτα, Σητεία, Λυγουριό Ασκληπιείου και Κολυμβάρι Χανίων καθώς και η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης, η ελιά Καλαμάτας, η κονσερβολιά Αμφίσσης, η κεφαλογραβιέρα, το μανούρι και η κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα.

Σημειώνεται ότι ο τομέας των αγροτοδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ θα επωφεληθεί από τη μείωση των υφιστάμενων υψηλών δασμών που επιβάλλει η MERCOSUR. Συγκεκριμένα, στις σοκολάτες θα μειωθούν κατά 20%, στα κρασιά 27%, στα οινοπνευματώδη 20-35% και στα αναψυκτικά 20-35%. Παράλληλα, οι χώρες της MERCOSUR θα θεσπίσουνν νομικές εγγυήσεις που θα προστατεύουν από τις απομιμήσεις 357 ευρωπαϊκά προϊόντα ανάμεσα στα οποία είναι και η φέτα.

Γιώργος Σάτρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα