back to top
21.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

21.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Welcome Madame Lagarde

Διαβάστε επίσης

Το να επιχειρεί κανείς να αναλύσει με «ελληνικά κριτήρια» την επιλογή του υποψηφίου διοικητή της ΕΚΤ είναι από αφελές έως ανόητο. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία έχουν τη σημασία τους και σε επίπεδο προσωπικών επαφών και σε επίπεδο πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, η αναμενόμενη παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ έχει τη δική της σημειολογία. Η επικεφαλής του ΔΝΤ γνωρίζει κάθε πτυχή της ελληνικής οικονομίας συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αυτό σημαίνει, ότι, οι θέσεις που έχει εκφράσει μέχρι σήμερα την ακολουθούν στο σύνολό τους, έστω κι αν ο ρόλος της στην ΕΚΤ εστιάζει στις τράπεζες.

Παράλληλα, σε επίπεδο προσωπικής επαφής, η Κριστίν Λαγκάρντ προφανώς δε χρειάζεται συστάσεις για τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη. Αντιστρόφως, ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζει προσωπικά το νέο του «αφεντικό». Αυτό προφανώς και διευκολύνει καταστάσεις.

Εύλογα θα πει κανείς ότι η Κριστίν Λαγκάρντ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τους «σκληρούς του Ταμείου» όπως ο Πολ Τόμσεν. Συνεπώς θα τους συμβουλεύεται. Ο ισχυρισμός σηκώνει ωστόσο για την ώρα αρκετή συζήτηση. Όχι γιατί δεν είναι σαφής και αληθής, αλλά γιατί ο ρόλος της Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ δε θα είναι αυτός του επικεφαλής ενός δανειστή της Ελλάδας, αλλά του «προστάτη» του τραπεζικού της συστήματος.

Κι επειδή -όπως εξ αρχής τονίσαμε- η Κριστίν Λαγκάρντ δεν προτάθηκε με «ελληνικά κριτήρια», επισημαίνουμε ότι είναι από τις φωνές που στήριξαν τις πρωτοβουλίες Ντράγκι για ποσοτική χαλάρωση, όσο και τις αντίστοιχες προσπάθειες για περαιτέρω εμβάθυνσης της ΕΕ, ακόμη και κόντρα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε κάθε περίπτωση, έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της κάθε θέσης που αναλαμβάνει.

Στις λεπτομέρειες

Προέρχεται από το χώρο της Νομικής, όπως και ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ. Οι δυο τους αναμένεται από τον Σεπτέμβριο να είναι οι δύο ισχυρότερες προσωπικότητες του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα