Search

Φ.Γεννηματά: Το Κίνημα Αλλαγής στο κέντρο του πολιτικού συστήματος για την υπέρβαση του εθνικού διχασμού

513

Επέμεινε στην αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά κατά την τοποθέτηση της στη συνεδρίαση του Πολιτικού ΣΥμβουλιου. Η κα. Γεννηματά εμφανίσθηκε αιχμηρή έναντι όλων αυτών που δεν έδειξαν -όπως είπε -το πραγματικό τους πρόσωπο αλλά έμειναν μέσα στο ΚΙΝΑΛ ως δούρειοι ίπποι για να το υπονομεύσουν , ζητώντας να φύγουν τώρα όσοι αισθάνονται επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας, ενώ προανήγγειλε προγραμματική συνδιάσκεψη το Φθινόπωρο.

Στην τοποθέτηση της η Φώφη Γεννηματά κατά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι πολίτες στις εκλογές απομάκρυναν τον κ. Τσίπρα από την εξουσία, έδωσαν την εντολή διακυβέρνησης της χώρας σε μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση της ΝΔ, του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του, τον καθεστωτισμό του, έχει την αποκλειστική ευθύνη για την επιστροφή στην εξουσία της παράταξης που χρεοκόπησε τη χώρα.

Εξάλλου το σημερινό πολιτικό τοπίο είναι αποτέλεσμα μιας κρυφής σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ για την συγκάλυψη των ευθυνών κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009.

Η ΝΔ πήρε από τον κ. Τσίπρα την πολιτική ασυλία για την ευθύνη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ο κ. Τσίπρας πήρε ως αντάλλαγμα την «Καραμανλική συνιστώσα» στην κυβέρνηση του και κρίσιμους και χρήσιμους θύλακες στήριξης και ελέγχου στο βαθύ κράτος ( Δικαιοσύνη – Σώματα Ασφαλείας- Ένοπλες Δυνάμεις).

Παράλληλα εξυπηρετήθηκε ο κοινός στόχος και των 2 να τα ρίξουν όλα στο ΠΑΣΟΚ, να λεηλατήσουν αμφίπλευρα το χώρο της Προοδευτικής Παράταξης και να στήσουν το νέο δικομματισμό. Για αυτό και από κοινού αρνήθηκαν κατ’ επανάληψη την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής που προτείναμε για τον εντοπισμό των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση.
Την πρόταση μας αυτή θα επαναφέρουμε και στη νέα Βουλή το φθινόπωρο.

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες η παράταξή μας έδωσε μια άνιση μάχη. Καταφέραμε όμως να σταθούμε όρθιοι και μάχιμοι. Να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που δημιουργεί δυναμική προοπτική για το Κίνημα Αλλαγής. Στέρεη βάση για το νέο κύκλο που ανοίγει. Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες που έσπευδαν να περιγράψουν αρνητικά την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής.

Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε την διπλή πραγματικότητα. Ναι αντέξαμε στην πόλωση, σταθήκαμε όρθιοι, ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας όμως δεν συντελέστηκε η επιδιωκόμενη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Σε μια πρώτη πολιτική αποτίμηση του αποτελέσματος αξίζει να επισημάνουμε ότι:

Όλο το διάστημα υπήρξε σειρά πρωτοβουλιών για την ενότητα , την διεύρυνση και την ανασύνθεση του πολιτικού μας χώρου που βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε άτακτη εκλογική και πολιτική υποχώρηση και κατακερματισμένος.
Μια πορεία που δεν εξελίχθηκε γραμμικά και δεν απέδωσε όλα όσα προσδοκούσαμε. Δεν πίστεψαν όλοι δυστυχώς σε αυτή την προσπάθεια. Έγιναν και λάθη και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου. Ας αναρωτηθούμε όμως όλοι και ιδιαίτερα οι κρυπτόμενοι στον αγώνα, που αρχίζουν τώρα , με κίνητρο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες να εμφανίζονται, αν θα υπήρχαμε καν σήμερα αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η προσπάθεια.

Μιλάω γι αυτούς που και το 2015 έλεγαν να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, να γίνει ΕΠΙΝΕ με διαδικασίες μακριά από τη βάση της παράταξης.
Εμείς ξεκινήσαμε το 2015 όταν το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, ήταν το 7ο κόμμα και στον ευρύτερο χώρο υπήρχαν ταυτόχρονα, το ΠΟΤΑΜΙ, η ΔΗΜΑΡ, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΙΔΗΣΟ, η ώρα Αποφάσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση. Σήμερα είμαστε το τρίτο κόμμα, μόνοι στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο νέος δικομματισμός διαφέρει δομικά από τον προηγούμενο δικομματισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που παγιώθηκε μετά το 1981. Η διαφορά είναι ότι υπάρχει ένα μεσαίου μεγέθους κόμμα στο κέντρο, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων.
Και ότι αυτό το κόμμα, το ΚΙΝΑΛ, μπορεί και είναι αποφασισμένο να διατηρήσει την αυτονομία του και να ενισχύσει την παρουσία του.

Ο δικομματισμός , πέραν από την κοινή προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να τον επιβάλλουν, πριμοδοτήθηκε συνειδητά και γενναία από μεγάλη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η συγκράτηση δυνάμεων από το ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται και στην κυνική χρήση της κρατικής εξουσίας και την δημιουργία ισχυρών πελατειακών δικτύων.

Ο χειρισμός της πολιτικής των υπερπλεονασμάτων επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την πολιτική των προσωρινών επιδομάτων προς τα ασθενέστερα στρώματα και ταυτόχρονα έστρεψε την εξοντωμένη μεσαία τάξη προς την ΝΔ που υποσχέθηκε μεγάλες φοροελαφρύνσεις για αυτήν.

Πρέπει όμως με νηφαλιότητα και ευθύνη να μελετηθούν και να αναλυθούν όλα τα επιμέρους στοιχεία των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και συνολικά η πολιτική και εκλογική πορεία της παράταξης μας από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.

Για το σκοπό αυτό προτείνω να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από πρόσωπα κύρους και ευρύτερης αποδοχής, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου της τον Οκτώβριο.
Επικεφαλής θα είναι ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Το πόρισμα θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στην ΚΠΕ.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δημιούργησε ένα επικίνδυνο για την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία δίπολο.

Γιατί η ΝΔ αυτοδύναμη πια θα «ανοίξει» στο σύνολό της την συντηρητική πολιτική της με την οποία έχουμε θεμελιώδεις ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές.

Θα έχουμε την ευκαιρία κατά την συζήτηση των Προγραμματικών δηλώσεων, να παρουσιάσουμε αναλυτικά τις θέσεις και αντιθέσεις μας. Δεν έχουμε καμία «συγγένεια», είμαστε καθαρά απέναντι στην συντηρητική πολιτική που πρεσβεύει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης.

Και με την ευκαιρία. Οφείλω να στηλιτεύσω ιδιαίτερα την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη, να συνεχίσει τις απαράδεκτες πρακτικές του κ.Τσίπρα για την αναζήτηση και εξαγορά «πρόθυμων» από το χώρο μας, με αντάλλαγμα καρέκλες της εξουσίας και τα οφέλη τους.

Θα επαναλάβω και σήμερα κάτι που – καθόλου τυχαία – είχα επισημάνει δημόσια προ καιρού. Όμως κάποιοι όχι μόνο δεν είχαν τα κότσια να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο , τις υπόγειες συναλλαγές τους, αλλά έμειναν μέσα , ως δούρειοι ίπποι για να υπονομεύσουν.

Γι’ αυτό όσοι ακόμα στον πολιτικό μας φορέα αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας να φύγουν ΤΩΡΑ.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ

Το αποτέλεσμα των εκλογών, του δίνει την δυνατότητα να αρχίσει ένα δεύτερο κύκλο τυφλής αντιπολίτευσης. Όσο και αν μεταμφιέζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στον πυρήνα του DNA του ένα βαθιά λαϊκίστικο κόμμα που τρέφεται και αναπαράγεται από διχαστικές και τυχοδιωκτικές επιλογές.

Απέναντι σε αυτό το δίπολο το Κίνημα Αλλαγής θα μείνει σταθερά στις θέσεις του για μαχητική και δυναμική αντιπολίτευση, υπεύθυνη και Προγραμματική.

Ισχυρό προοδευτικό αντίβαρο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, των εργασιακών δικαιωμάτων, των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους.
Για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο, είμαστε σταθεροί στην Εθνική Συνεννόηση. Τα Εθνικά Θέματα, την επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων Τσίπρα για τα πλεονάσματα και το Υπερταμείο, την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και τον εκλογικό νόμο έχουμε διατυπώσει συγκριμένες θέσεις και προτάσεις».

Κατερίνα Παπαβασιλείου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *