back to top
17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Εκλογές στην Ουκρανία: ποσοστό ρεκόρ για τον Ζελένσκι

Διαβάστε επίσης

Το κόμμα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνεται ότι κέρδισε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα, συγκεντρώνοντας ποσοστό ρεκόρ 43,9%, σύμφωνα με τα exit poll.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την πλήρη επικράτηση του Ζελένσκι στην πολιτική σκηνή της χώρας, o οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις τον Μάιο.

Το νεοϊδρυθέν κόμμα του, «Υπηρέτης του Λαού», που πήρε το όνομά του από την τηλεοπτική εκπομπή που έκανε διάσημο τον Ζελένσκι, παρότι ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών, δεν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο Ζελένσκι προκήρυξε πρόωρες εκλογές με στόχο ένα πιο “φιλικό” προς αυτόν κοινοβούλιο, με το οποίο θα πρέπει να συνεργαστεί στενά για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στην προηγούμενη κοινοβουλευτική σύνθεση κυριαρχούσε το κόμμα του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Το κόμμα του Ζελένσκι, σύμφωνα με δήλωση του ιδίου, έχει ως βασική του προτεραιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς και την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Τη δεύτερη θέση φαίνεται να κατακτά το φιλορωσικό κόμμα «Αντιπολιτευτική Πλατφόρμα», ενώ το κόμμα του πρώην προέδρου Ποροσένκο πέφτει στην τρίτη θέση με μονοψήφιο ποσοστό.

Οι Ουκρανοί έχουν αγανακτήσει από τη διαφθορά που μαστίζει το πολιτικό τους σύστημα, αλλά και από το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, καθώς η Ουκρανία είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη της Ευρώπης.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι ποιο κόμμα θα συμπράξει με τον Ζελένσκι στην περίπτωση που είναι απαραίτητη η συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα