back to top
18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

T. Θεοδωρικάκος: Νέος εκλογικός νόμος- Ο ΕΝΦΙΑ περνά στην αυτοδιοίκηση

Διαβάστε επίσης

Την πρόθεση για κατάργηση της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του υπουργείου στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε την “ωρολογιακή βόμβα” της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση με τα 2/3 των δημάρχων και τους μισούς περιφερειάρχες να μην έχουν πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να διοικήσουν και να λάβουν αποφάσεις.

Προανήγγειλε, επίσης, ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει τη δαιδαλώδη πολυνομία διαμορφώνοντας ένα πιο απλό και λειτουργικό τοπίο για την Αυτοδιοίκηση, θέτοντας τέλος στη σύγχυση που υπάρχει για τις αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και του κράτους.

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα καταργηθεί η απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ θα “μεταφερθεί” ο ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, υπογράμμισε ότι ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της.

Ο κ.Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στην παροχή ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο της κατοικίας τους.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής

Ως προς το θέμα του ΧΥΤΑ της Φυλής, ο κ. Θεοδωρικάκος το χαρακτήρισε ως τη δεύτερη “ωρολογιακή βόμβα” που άφησε στη σημερινή κυβέρνηση η προηγούμενη και ανακοίνωσε ότι έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε να υπάρξουν παρεμβάσεις σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αποτελεσματικά.

«Η Αττική -και όχι μόνο- κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια, καθώς τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο η διοίκηση της Περιφέρειας, επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα” . Ανέφερε ότι  “το πρόβλημα όμως έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα