Search

Μουσταφά Ακιντζί: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναβλητικότητα στο Κυπριακό»

247

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναβλητικότητα στο Κυπριακό» προειδοποιεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί σημειώνοντας παράλληλα ότι, το ζήτημα των υδρογονανθράκων δεν μπορεί πλέον να αγνοείται.

Μια μέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Ακιντζί υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» πως οι τουρκικές πλατφόρμες δεν θα είχαν εμφανιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε προχωρήσει σε μονομερείς, όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μάλιστα εκτιμά πως η πρόταση του για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων, που έχει απορριφθεί ωστόσο ήδη από την ελληνοκυπριακή πλευρά, συνιστά τον καλύτερο τρόπο για τη μείωση της έντασης.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επίσης ασκεί κριτική στον Νίκο Αναστασιάδη για διγλωσσία και για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, το 2017. Εξακολουθεί να στηρίζει την προοπτική μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς πάντως να αποκλείει πιθανή συζήτηση νέων σεναρίων, εφόσον γίνεται σεβαστή η αρχή της πολιτικής ισότητας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

«Δεν μπορεί να αγνοείται πλέον το ζήτημα των υδρογονανθράκων»

Ο κ. Ακιντζί εκφράζει την πεποίθηση ότι οι τουρκικές γεωτρητικές πλατφόρμες δεν θα είχαν εμφανιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο αν η Λευκωσία δεν είχε προχωρήσει στις μονομερείς, όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει, ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Παρά τις επίμονες εκκλήσεις μας, η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε προτιμήσει να ακολουθήσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία από την εξίσωση», προσθέτει.

Ο κ. Ακιντζί επιμένει στην εγκαθίδρυση ενός κοινού μηχανισμού, που θα ασχοληθεί αρμοδίως με το ζήτημα, ώστε, όπως εκτιμά, να αναστραφούν οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της μονομερούς κίνησης και να ενθαρρυνθούν όλα τα μέρη να επιδείξουν μια εποικοδομητική προσέγγιση.

Και εξηγεί πως «η νέα πρόταση προς τον κ. Αναστασιάδη είναι πιο συνολική και φέρει μια λεπτομερή δομή σε σχέση με προηγούμενες απόπειρες. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να συγκροτηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και αποδίδει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ρόλο παρατηρητή. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εταιρειών και λαμβάνει υπόψη τις υπάρχουσες προετοιμασίες».

Επίσης θεωρεί πως αν είχε «υπάρξει θετική ανταπόκριση στις εκκλήσεις μας για τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων, η τρέχουσα κατάσταση δεν θα είχε χειροτερεύσει σε αυτή την έκταση και η ένταση δεν θα κλιμακωνόταν».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης λέει επίσης πως το ζήτημα των υδρογονανθράκων δεν μπορεί πλέον να αγνοείται είτε εντός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων, είτε χωριστά. «Θα αναδείξω το ζήτημα αυτό στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, ώστε να συζητηθεί, καθώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αγνοούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Κυπριακό

Η αυριανή συνάντηση επί της ουσίας θα κρίνει αν υπάρχουν οι δυνατότητες επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό και μάλιστα με τη μορφή μιας άτυπης διάσκεψης, όπως έχει προτείνει ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως αναφέρει στα ΝΕΑ «είναι πλέον η στιγμή τα εμπλεκόμενα μέρη να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους σχετικά με το πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά το Κραν Μοντανά. Αυτό είναι υψίστης σημασίας και ίσως να έχουν ευκρινέστερη προοπτική μόλις αυτή η άσκηση ολοκληρωθεί».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πάντως κατηγορεί αποκλειστικά τον Νίκο Αναστασιάδη για την κατάρρευση των συνομιλιών το 2019. Αναφέρει ότι το πλαίσιο των 6 σημείων που παρουσίασε ο γ.γ του ΟΗΕ έγινε δεκτό τότε απο την τ/κ πλευρά κάτι που δεν ισχυσε για την ε/κ πλευρά. Όπως επισημαίνει «ένας από τους διεθνείς συμμετέχοντες στη Διάσκεψη που παρακολούθησε στενά τις εργασίες στο Κραν Μοντανά είπε ότι «ο Αναστασιάδης απλά δεν ήθελε». Κάποιος άλλος επισήμανε ότι «προσπάθησε να μετακινήσει τα γκολπόστ» την τελευταία στιγμή της Διάσκεψης.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει ότι η διζωνική, δικοινοτική λύση βασισμένη » στην πολιτική ισότητα εξακολουθεί να είναι το πιθανό και εφικτό μοντέλο λύσης» όμως αναφέρει πως όσο υπάρχει η αμοιβαία αποδοχή νέων ιδεών αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακή «διαφορετικά μοντέλα θα μπορούσαν να εξεταστούν»

Ξεκαθαρίζει ότι «οποιαδήποτε λύση που θα προτείνει καθεστώς μειονότητας για τους Τουρκοκύπριους δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή» ενώ για το μοντέλο των δύο κρατών εκτιμά ότι δεν θα γινόταν δεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνοκυπριακής κοινότητας καθώς και από τη διεθνή κοινότητα»

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ο κ. Ακιντζί αναφέρει πως «ήδη υπάρχει μια καταγραφή, αλλά μια αναθεώρησή της δεν θα έκανε κακό. Ο,τι κι αν συμβεί αναφορικά με τα Βαρώσια, θα έπρεπε να είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο και σε αρμονία με τα Ηνωμένα Έθνη».

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *