back to top
17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η δημοσίευση του σχεδίου της κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση της μη συμφωνίας για το Brexit είναι ένα από τα βασικα θέματα στον διεθνή Τύπο.

Βρετανία:

Η επαναλειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων και η συνέχιση των συνεδριάσεων των βουλευτών μέσα στα επόμενα 24ωρα, ακόμη και η παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αν αποδειχθεί ότι παραπλάνησε τη βασίλισσα για τα κίνητρα και τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή να αναστείλει το κοινοβουλευτικό έργο, βρίσκονται στο επίκεντρο των αιτημάτων που διατυπώνουν όσοι εναντιώθηκαν εξαρχής στη διακοπή. Τις αντιδράσεις αυτές προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του εφετείου της Σκωτίας που ανακοίνωσε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν παράνομη. Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ντομινίκ Γκριβ, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των 21 διαγραφέντων ανταρτών βουλευτών των Τόρις, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, εάν πράγματι πρόκειται για παραπλάνηση της βασίλισσας από την κυβέρνηση, και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ιδέα να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου -όπως ανακοίνωσε ήδη ότι θα κάνει- και να δρομολογήσει την επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «ισχυρή», καθώς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια των κινήτρων του πρωθυπουργού χωρίς πειστικές αποδείξεις, και ζήτησε την άμεση ανάκληση του Κοινοβουλίου σήμερα ή και αύριο, ώστε να εξετάσει και το Κοινοβούλιο την απόφαση και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Και ο αντιπρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο Εντ Ντέιβεϊ, εκτίμησε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραίτηση του πρωθυπουργού, εάν διαπιστωθεί ότι παραπλάνησε τη βασίλισσα, και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στο κλείσιμο του Κοινοβουλίου. Την επαναλειτουργία της Βουλής για να συνεχιστεί ο έλεγχος της κυβέρνησης ζήτησε και η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία σε μήνυμά της χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου μεγάλης συνταγματικής σπουδαιότητας.Η Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε ήδη το ενδεχόμενο της ανάκλησης πριν υπάρξει απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε τη βασίλισσα για τους λόγους της απόφασής του. «Οι λόγοι που παρουσιάστηκαν για τη διακοπή του Κοινοβουλίου ήταν βάσιμοι».
Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Το κόμμα το υπρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εμφανίζει στη διαδικτυακή δημοσκόπησητ ης εταιρείας Kantar ποσοστό 38% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Εργατικοί 24%. Επιπλέον, λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είναι υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος επί της όποιας συμφωνίας για Brexit

Η δημοσίευση του σχεδίου της κυβέρνησης στην περίπτωση της μη συμφωνίας για το Brexit.
H Daily Mail αναφέρει ότι τα “μυστικά έγγραφα” είναι “εμπρηστικά”. Ο Guardian δίνει έμφαση στην αντίδραση του σκιώδους υπουργού για το Brexit Κιρ Στάρμερ που χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «ισχυρή», καθώς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια των κινήτρων του πρωθυπουργού χωρίς πειστικές αποδείξεις, και ζήτησε την άμεση ανάκληση του Κοινοβουλίου σήμερα ή και αύριο, ώστε να εξετάσει και το Κοινοβούλιο την απόφαση και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.
Ο Στίβεν Μπους στον New Statesman έχει κάνει πλήρη ανάλυση κάθε πρότασης που περιλαμβάνει το εν λόγω έγγραφο. Εκτιμά ότι οι συγγραφείς του κειμένου αισθάνονται πως μια έξοδος χωρίς συμφωνία τον Οκτώβριο ενέχει περισσότερους κινδύνους από όσους υπήρχαν τον Μάρτιο, λόγω κυρίως γιατί συμπίπτει με το τέλος της αγροτικής περιόδου στη Βρετανία.
Η κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε έγγραφο πέντε σελίδων με τίτλο: “Επιχείρηση Yellowhammer (Κίτρινο Σφυρί)” μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος βουλευτών από τη Βουλη, τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το έγγραφο το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί αντιμέτωπο με μείωση της προσφοράς και επιλογής τροφίμων και αναγκαστικά θα αυξήσει τις τιμές τους στο χειρότερο σενάριο γύρω από το Brexit.

Για Κομισιόν:

“Τεκμήριο αθωότητας” ο Γιούνκερ αποκαλούσε την ομάδα του “Τελευταία Ευκαιρία”. Η διάδοχος της θα μπορούσε να την αποκαλεί “Αθώα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου” Επιπρόσθετα αυτό που αναμένεται είναι πως η φον ντερ Λάιεν και η ομάδα της θα περάσουν δύσκολες σγιγμές στις ακροάσεις στο ευρωκοινοβούλιο καθώς κάποιοι “εκλεκτοί” της έχουν ανοιχτά θέματα με το νόμο και είναι υπό διερεύνηση. Καποιες μάλιστα εισαγγελικές έρευνες ενδέχεται να ακυρώσουν κάποιες υποψηφιότητες Επιτρόπων.

Στο μεταξύ… η γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Καρίμα Ντέλι, πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών έκανε ένα μικρό πραξικόπημα χθες. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην επιτροπη η Ντέλι εξέλαβε μια σημαντική στήριξη για να αποσταλεί επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν ώστε να μετονομαστεί το χαρτοφυλάκιο του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά από “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής” και περιλαμβάνει και το μεταναστευτικό. Η Ντέλι το χαρακτήρισε “προσβολή στις ευρωπαϊκές αξίες”.

Για Ιταλία:

Η ΕΕ θα πρέπει να δώσει στην Ιταλία περισσότερο χρόνο για να μειώσει το χρέος της και να υποστηρίξει ένα σχέδιο για την αναζωογόνηση των επενδύσεων στη χώρα, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – η πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες αφότου ανέλαβε επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού Κινήματος Πέντε Αστέρων – Δημοκρατικού Κόμματος. Προηγουμένως, ο Τζουζέπε Κόντε είχε επισημάνει πως η Ρώμη επιδιώκει να πάρει από την ΕΕ ένα ειδικό καθεστώς για τη μη προνομιούχα νότια Ιταλία ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξή της.

Ένας ξεκάθαρα χαρούμενος Ντ. Τουσκ επαίνεσε δημόσια τον Κόντε κατά τη συνάντηση τους. “Πρόκειται για την καλύτερη δυνατή εμπειρία μου εδώ στις Βρυξέλλες” είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσορίζοντας τον Κόντε που πλέον ηγείται μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης. Στο ίδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε επίσης ένα μήνυμα: Καλωσόρισε θερμά τον Κόντε και διαβεβαίωσε ότι θα πρεπει να υπολογίζει στη βοήθεια της Κομισιόν και την αλληλεγγύη της. Αυτό θέλει και η Ρώμη σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της στην οικονομία και το μεταναστευτικό. Πάντως ο Κόντε που είναι εδώ και ένα χρόνο πρωθυπουργός είπε πως “ο στόχος μας είναι η μείωση του χρέους, το είπα ξεκάθαρα”. “Αλλά θέλουμε να τον πετύχουμε μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και … παραγωγικών επενδύσεων” όπως ψηφιοποίηση και πράσινη ανάπτυξη… ο,τι δηλαδή προωθεί και η νέα Κομισιόν. Το μήνυμα του προς τις Βρυξέλλες ήταν: Μπορεί να ξεπεράσουμε κάποια όρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης… αλλά για καλό σκοπό.

“Κόντε 2.0”:

“Θέλω να κάνω συμφωνία με την Ευρώπη για την οικονομική πολιτική” είπε χθες σε δημοσιογράφους ο Κόντε. Μια ακόμα συμφωνία βρίσκεται στα “σκαρια” για τον διαμοιρασμό μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα. Πρόκειται για μια εντελώς νέα προσέγγιση και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες μας αναφέρουν ότι υπάρχει ελπίδα πως η νέα κυβέρνηση είναι πραγματικά πρόθυμη να βρει λύσεις απο το να καταγγέλλει το πρόβλημα στοχεύοντας στο εσωτερικό της ακροατήριο. Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί και θέλει να βοηθήσει ώστε να εξασφαλιστεί πως η νέα προσέγγιση της Ιταλίας λειτουργεί. Αλλά φθάσαμε στο βασικό ερώτημα: Θα μπορέσει η Ιταλία να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της; Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ο Κόντε έκανε λόγο για προσωρινή συμφωνία με τη Γερμανία και τη Γαλλία που αποκάλυψε χθες η Stampa για ανακατανομή των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία και τη Μάλτα. “Θα υπάρξουν σίγουρα κάποιες χώρες που θα είναι απρόθυμες αλλά υπάρχει πια η προειδοποίηση πως αν δεν μετάσχουν … θα αντιμετωπίσουν συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο με τον πιο συνεκτικό τρόπο” δήλωσε ο Κόντε. Τι σημαίνει αυτό; Αν χώρες δεν θέλουν να μετάσχουν στο σχέδιο ανακατανομής θα πρέπει να συμβάλλουν οικονομικά. Είχε προταθεί και στο παρελθόν και χώρες της Αν. Ευρώπης εμφανίστηκαν πρόθυμες αλλά η Γερμανία είχε απορρίψει μια τέτοια λύση.

Στις 23 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών στη Μάλτα όπου θα επιχειρηθεί για μια ακόμα φορά άρση του αδιεξόδου.
Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψει στη Ρώμη την επόμενη εβδομάδα για μια επανεκκίνηση των σχέσεων με την Ιταλία.

Για Ελλάδα:

«Από τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά θα εξαρτηθεί το μέλλον της προσφυγικής συμφωνίας», δηλώνει ο Γκέραλντ Κνάους, ο αυστριακός ειδικός σε ζητήματα μετανάστευσης και εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας που υπόγραψαν το 2016 ΕΕ και Τουρκία, αναφέρει η DW. Σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο αρωγής των ελληνικών αρχών.Όπως λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Ευρωπαϊκή Σταθερότητα ESI η διαδικασία ασύλου θα πρέπει να διαρκεί μόνο λίγες εβδομάδες και οι μετανάστες χωρίς δικαίωμα ασύλου να επαναπροωθούνται στη συνέχεια στη Τουρκία.Ο Γκέραλντ Κνάους προτείνει να βοηθήσουν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ειδικοί της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες. Για τον αυστριακό ειδικό η προσφυγική συμφωνία δεν πνέει τα λοίσθια. Και εναποθέτει τις ελπίδες του και στον νέο έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών από την Τουρκία είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016. Ο αυστριακός ειδικός υπογραμμίζει: «Καταγράφεται πράγματι αύξηση που συνιστά σημαντικό μήνυμα, ωστόσο η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου»

Την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Τουρκία ενδέχεται να επιτρέψει την αναχώρηση μεγάλου αριθμού προσφύγων προς την ΕΕ εκφράζει η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Αντρέα Λίντχολτς. Η συντηρητική πολιτικός δήλωσε στην εφημερίδα Neue Passauer Presse ότι η Γερμανία είναι σήμερα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές από ότι το 2015 στο απόγειο της προσφυγικού. Παράλληλα υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν είναι εφικτή η αντιμετώπιση ενός νέου κύματος προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη χωρίς να κλείσουν τα σύνορά τους χώρες που ανήκουν στην ζώνη του Σέγκεν.

Στη Γερμανία:

Ανησυχία για τις «μεγάλες παγκόσμιες αλλαγές» εξέφρασε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλώντας χθες στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό και τάχθηκε υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας στην οποία «κερδίζουν όλοι», αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον ηγετικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία.Η κυρία Μέρκελ τόνισε ακόμη τη σημασία της πολιτικής για το κλίμα, παραδεχόμενη ταυτόχρονα ότι οι στόχοι του 2020 δεν θα επιτευχθούν, ενώ δεσμεύθηκε για τήρηση των δεσμεύσεων σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες. Ιδιαίτερα φορτισμένη υπήρξε και η αναφορά της στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το Brexit, την Κίνα, το Ιράν, τη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη ανέφερε η κυρία Μέρκελ ως τα κεντρικά σημεία διεθνών κρίσεων που απασχολούν σήμερα τη Γερμανία και την Ευρώπη. «Η Ευρώπη πρέπει να αφήσει το αποτύπωμά της στην επίλυση διεθνών διενέξεων», δήλωσε. «Έχουμε νέους συσχετισμούς.Από τη μία πλευρά εξακολουθεί να υπάρχει μια ισχυρή υπερδύναμη, οι ΗΠΑ. Η Ευρώπη βρίσκεται κοντά σε αυτή την υπερδύναμη, σε ό,τι αφορά το αξιακό της σύστημα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η Κίνα, με ένα άλλο πολιτικό σύστημα και μία σοβαρή οικονομική ανάπτυξη. Η Κίνα έχει πλέον αυξανόμενη ευθύνη στην πολυμερή τάξη», εξήγησε η κυρία Μέρκελ και η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξει μια πολιτική για ελεύθερο εμπόριο.«Η πολυμερής συνεργασία αποτελεί υποχρέωση», δήλωσε εμφατικά η καγκελάριος και παρέπεμψε στα διδάγματα από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να λύσει μόνη τα προβλήματά της. Ο ένας εναντίον του άλλου, έτσι δεν μπορεί κανείς να κερδίσει», συνέχισε, για να επισημάνει ότι πιστεύει «σε μια κατάσταση όπου κερδίζουν όλοι (win win)». Σε αυτό το πλαίσιο, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της διατλαντικής συμμαχίας.

Στην Ισπανία:

Ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας κάλεσε χθες σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ για σχηματισμό κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί η διεξαγωγή νέων εκλογών. «Σας τείνω και πάλι το χέρι», είπε ο Ιγκλέσιας στη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συζήτησης προς τον Σάντσεθ. «Μας κάνατε μια πρόταση και κάναμε μια αντιπρόταση. Προτείνω με βάση αυτές τις δύο προτάσεις να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ο Σάντσεθ, που όμως αρνείται να δώσει σε στελέχη των Podemos υπουργεία, απάντησε πως το κόμμα του επιθυμεί συμφωνία. «Είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε νέες εκλογές», τόνισε. Αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης έως τις 23 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

Στη Γαλλία:

Ναυαρχίδα του γαλλικού τύπου η εφημερίδα «Le Monde» κατόρθωσε στα 65 χρόνια από την ίδρυσή της αμέσως μετά τον πόλεμο το 1944 να προσφέρει στους δημοσιογράφους το πολυτιμότερο των αγαθών: την ανεξαρτησία τους ως προς την «editorial» γραμμή. Για τη διατήρηση του αγαθού αυτού ίδρυσαν τον «Πόλο Ανεξαρτησίας του Ομίλου Le Monde» που συγκεντρώνει δημοσιογράφους, εργαζόμενους και αναγνώστες της εφημερίδας. Πριν από οποιαδήποτε αλλαγή μετόχων ή ιδιοκτησίας, υπήρχε η υποχρέωση ενημέρωσης και δικαίωμα έγκρισης από τον Πόλο. Οι τελευταίες όμως αλλαγές στους μετόχους χωρίς την ενημέρωση του Πόλου Ανεξαρτησίας έχουν ανεβάσει στο ζενίθ τους φόβους. Έτσι 480 δημοσιογράφοι συνυπογράφουν σήμερα ολοσέλιδο κείμενο στην Μonde δίνοντας ένα περιθώριο έως τις 17 Σεπτεμβρίου στους δύο βασικούς για την ώρα μετόχους να υπογράψουν τις υπεσχημένες εγγυήσεις ανεξαρτησίας. Εμείς οι δημοσιογράφοι της Μοnde» είναι ο τίτλος του κειμένου των 480 δημοσιογράφων, ενώ παράλληλα καλούν σε βοήθεια τους αναγνώστες στα γαλλικά και στα αγγλικά: «Αναγνώστες της Monde βοηθήστε τη Σύνταξη για την ανεξαρτησία της» υπογραμμίζουν. Οι πρώτοι τριγμοί άρχισαν το 2010 όταν η εφημερίδα πέρασε σε τρεις ιδιώτες επενδυτές: Στον Πιέρ Μπερζέ (σύντροφο και μάνατζερ του Υβ Σεν Λοράν) τον Ξαβιέ Νιλ (τηλεπικοινωνίες Free) και τον Γάλλο επιχειρηματία Ματιέ Πιγκάς. Ο Πιέρ Μπερζέ στον οποίο οι δημοσιογράφοι αναγνωρίζουν ότι υπήρξε θεματοφύλακας της ανεξαρτησίας τους, απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2017. Τότε ξεκίνησαν και οι ανησυχίες των δημοσιογράφων, διαβλέποντας τη θέληση του Ματιέ Πιγκάς να πουλήσει τις μετοχές του στην καλύτερη δυνατή τιμή. Στη διαπραγμάτευση πλειοδότησε ο Τσέχος πολυεκατομμυριούχος Ντανιέλ Κρετίνσκι (περιουσία με την ενέργεια), ο οποίος αγόρασε το 49% των μετοχών, τον Οκτώβριο του 2018. Η αγορά έγινε χωρίς να ενημερωθεί ο Πόλος Ανεξαρτησίας. Τα πυρά των δημοσιογράφων στρέφονται σήμερα γύρω από τον Ματιέ Πιγκάς, ο οποίος παρά τις δεσμεύσεις του λειτούργησε σιωπηλά χωρίς την ενημέρωση και έγκριση από τον Πόλο Ανεξαρτησίας. Οι δημοσιογράφοι του δίνουν περιθώριο έως τις 17 Σεπτεμβρίου προκειμένου ο ίδιος και ο Κρετίνσκι να υπογράψουν τα απαραίτητα έγγραφα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας τους.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα