back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στα ίχνη του Φειδιππίδη ξανά το 37ο Σπάρταθλο

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο 37ος αγώνας Υπερμαραθωνίου «Σπάρταθλο», με περίπου 400 δρομείς να βαδίζουν στα ίχνη του Φειδιππίδη.

Είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.
Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη.

Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Το μεγάλο αυτό δρομικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 27-28 Σεπτεμβρίου και η οργανωτική επιτροπή πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου.

Την παράσταση… έκλεψε ο Γιάννης Πολυμένης, ο περσινός νικητής του αγώνα, ο οποίος αποκάλυψε πως κάνει προετοιμασία στο μηχανοστάσιο του πλοίου στο οποίο εργάζεται και με το οποίο κάνει ταξίδια.

«Το 2006 ήθελα να χάσω κάποια κιλά και ασχολήθηκα με το τρέξιμο. Αυτό όμως μου έγινε τρόπος ζωής στο τέλος και με άλλαξε ως άνθρωπο. Όταν έμαθα για το Σπάρταθλο είπα θέλω να το κάνω. Ο σκοπός σου σε αυτόν τον αγώνα είναι να προσπαθήσεις ακόμα περισσότερο όταν οι συνθήκες είναι κακές και λες ότι δεν μπορείς άλλο να περπατήσεις.

Να φτάσεις στον Λεωνίδα στη Σπάρτη. Με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο αυτός ο αγώνας και με έχει βοηθήσει να ξεπεράσω τον εαυτό μου» είπε συγκινημένος ο Ελληνας αθλητής, που ζει στο Λονδίνο.

Ο αγώνας διεξάγεται επάνω στα βήματα του Αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, που κάλυψε το μακρύ δρομικό ταξίδι των 246 km, φτάνοντας στη Σπάρτη την επόμενη ημέρα. Το στάδιο της πολύμηνης προετοιμασίας των 400 αθλητών και αθλητριών χαρακτηρίζεται από εντατικές πολύμηνες προπονήσεις και από ανάλογη ψυχολογική προετοιμασία.

Μαζί τους, συμπαραστάτες στη δοκιμασία τους, εκατοντάδες εθελοντές, συνοδοί, γιατροί, φυσιοθεραπευτές. Πλήθος κόσμου από την εκκίνηση, τους ενδιάμεσους Δήμους μέχρι και τον τερματισμό θα τους δίνει αμέριστα την υλική και ψυχολογική υποστήριξη.

Επίσης η Ελληνίδα πρωταθλήτρια των Υπεραποστάσεων, και περσινή πρώτη Ελληνίδα του 36ου Σπάρταθλον Γεωργία Μαντά, κατέχει το Ρεκόρ κάλυψης της διαδρομής, και για πολύ λίγο έχασε την 3η θέση στο βάθρο, στην κατηγορία των Γυναικών, θα προσπαθήσει να επαναλάβει όχι μόνον τον περσινό της θρίαμβο, αλλά να διεκδικήσει εκ νέου μία από τις 3 θέσεις του βάθρου!

Ο αγώνας τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ μεγάλος δωρητής είναι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ανδρέας Χανιάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα