back to top
18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Υποχρεωτικά στο APS οι συστηματικές τράπεζες

Διαβάστε επίσης

Υποχρεωτικά θα ενταχθούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο το APS (Αsset Protec#on Scheme) ή αλλιώς Hercules Projecto μετά από απαίτηση του SSM.

Αυτό πιστοποιήθηκε χθες και από την κυβέρνηση και τους θεσμούς στις συναντήσεις που είχαν με τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι θα τρέξουν παράλληλα τα σχέδια που έχουν δρομολογήσει οι ίδιες οι τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων με χείρα βοηθείας από το Hercules project και χωρίς να χρειαστεί να «κάψουν» τα κεφάλαια που αρχικά είχαν προϋπολογίσει. Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι θα επωμιστούν το κόστος που συνεπάγεται η στήριξη και το οποίο υπολογίζεται ετησίως σε 200 εκ ευρώ.
Σαφέστερη εικόνα του κόστους αναμένεται να υπάρξει με την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για το APS η οποία αναμένεται ότι θα γίνει τον Οκτώβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση με τους θεσμούς αυτή τη φορά ήταν σε διαφορετικό κλίμα από τις προηγούμενες φορές.

Οι θεσμοί δείχνουν ότι πιστεύουν πως η χώρα έχει αλλάξει και για πρώτη φορά έθεταν ερωτήσεις για θέματα που συμβαδίζουν με την κανονικότητα όπως κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα κόστη και η πιστωτική επέκταση. Σε ότι αφορά στην πιστωτική επέκταση οι θεσμοί ζήτησαν στοιχεία για τις χορηγήσεις και έθεσαν ζητήματα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας μέσω της διοχέτευσης δανειακών κεφαλαίων σε συγκεκριμένους κλάδους.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα