back to top
19.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Η Αθήνα πρωτεύουσα της ανεργίας

Διαβάστε επίσης

Ανεργία, υποαπασχόληση και υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης έχουν…μετακομίσει την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης, στις γειτονιές της Αθήνας.

Η πρωτεύουσα, αν και εξελίσσεται σε θερινό προορισμό αντί για τουριστικό σταθμό, δεν δημιουργεί αντίστοιχες θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός ότι είναι αυξημένες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ, της ΕΣΥΕ, του ηλεκτρονικού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, αλλά και έρευνα που διενήργησε η εταιρεία MARC για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας:

Ο υψηλότερος αριθμός ανέργων που αναζητούν εργασία εντοπίζεται στην Αττική με 331.524 άτομα και στην Κεντρική Μακεδονία με 179.565 άτομα, καθώς οι δύο αυτές Περιφέρειες συγκεντρώνουν τον υψηλότερο πληθυσμό στο σύνολο της χώρας. Μάλιστα, στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 37,33% των ανέργων.

‘Εξι στους δέκα παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, ενώ επίδομα ανεργίας λαμβάνει μόλις ένας στους δέκα άνεργους.

Ένα στα 4 εμπορικά καταστήματα στην πρωτεύουσα, συνεχίζει να παραμένει κλειστό.

Ποσοστό υψηλότερο του 50% όσων προσελήφθησαν τους τελευταίους 12 μήνες εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Για έναν στους πέντε, η αμοιβή δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, ένα στα δύο νοικοκυριά καταγράφεται ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων ή ενοικίου και το 43% δεν μπορεί να έχει ικανοποιητική θέρμανση.

Ένα στα δύο νοικοκυριά, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα οικογενειακών διακοπών ακόμη και για μια εβδομάδα, ενώ για περίπου έξι στους δέκα ο πολιτισμός αποδεικνύεται… πολυτέλεια (θέατρο, κινηματογράφος, συναυλίες ή αγορά βιβλίων).

Αναφορικά με τις συγκοινωνίες, ένας στους δύο μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το ποσοστό όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι δεν ξεπερνά το 46%.

Οι θετικές απόψεις, καταγράφονται κατά κύριο λόγο για το μετρό και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα