back to top
14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Προς συμφωνία η ψήφος του απόδημου ελληνισμού

Διαβάστε επίσης

«Λευκός καπνός» φαίνεται ότι βγήκε μετά από την τρίωρη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού, καθώς όλα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν, σε πρώτη φάση, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετράται στην Επικράτεια.

Ανοιχτό μένει το θέμα της επιστολικής ψήφου, καθώς και το θέμα του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας που θα εκλέγονται από τους απόδημους Έλληνες.

Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι ορίστηκε νέα συνεδρίαση, στην οποία θα συζητηθούν επίσης και τυχόν αλλαγές στο άρθρο 54 του Συντάγματος για την ισότιμη ψήφο των Ελλήνων.

«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση κάνουν τα πάντα προκειμένου να διευκολυνθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Tάκης Θεοδωρικάκος. «Γι’ αυτό η μοναδική προϋπόθεση που θέσαμε στη σημερινή συζήτηση για να πετύχουμε τη συμφωνία είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μετράει ισότιμα με την ψήφο των Ελλήνων που ψηφίζουμε εδώ στην πατρίδα μας», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης εξερχόμενος της διακομματικής επιτροπής δήλωσε: «Η θέση μας και στις διεργασίες της διακομματικής επιτροπής και στις συνεδριάσεις της επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι θετική και εποικοδομητική. Πιστεύουμε ότι η Βουλή πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσει με κάθε τρόπο και να αποφασίσει τώρα να δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα».

Εν τω μεταξύ, μιλώντας νωρίτερα στον Αθήνα 9,84 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Εμείς συμφωνούμε οι Έλληνες που λείπουν στο εξωτερικό για μικρό χρονικό διάστημα, να ψηφίζουν και να προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα. Από τη διεθνή μας εμπειρία, αυτοί που μένουν στο εξωτερικό μόνιμα, δεν μπορούν να επηρεάζουν το εκλογικό Σώμα του εσωτερικού».

Γιώργος Μανουσακάκης – Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα