back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μακαρόνια με σάλτσα «pesto» βασιλικού

Διαβάστε επίσης

Θα σας πω γιατί και πως έφτιαξα πέστο βασιλικού και μετά θα σας πω πως την χρησιμοποιώ στα μακαρόνια μου.
Όταν στο τέλος του Σεπτέμβρη έφυγα απ’ την Κρήτη για την Αθήνα, είχα πάρα πολλούς βασιλικούς, κάθε καλοκαίρι φυτεύω όλα τα είδη, γύρω γύρω παντού στο σπίτι, δεν είναι μόνο η ομορφιά τους, δεν είναι μόνο η μυρωδιά τους, διώχνουν τα κουνούπια και με τα φύλλα τους κάνουμε υπέροχη σάλτσα για τα μακαρόνια, την γνωστή ιταλική pesto, έτσι λοιπόν έκοψα πολλούς, τους έβαλα στο νερό και τους πήρα μαζί μου στην Αθήνα.
Σχεδόν όλα τα κλαδιά που είχα στο νερό έβγαλαν τεράστιες ρίζες και τα ξαναφύτεψα, είναι οι λεγόμενοι «αθάνατοι», όλο τον χειμώνα κρατιούνται, τους πλατύφυλλους, τους έκανα σάλτσα pesto.
Να λοιπόν τι θα χρειαστούμε
Τρία φλυτζάνια φύλλα βασιλικού, ένα ποτήρι του κρασιού και κάτι, λάδι, δυο φακελάκια κουκουνάρι, δυο σκελίδες σκόρδο, λίγο πιπέρι, αλάτι δεν βάζουμε γιατί είναι η παρμεζάνα αλμυρή και περίπου ένα φλυτζάνι παρμεζάνα τριμμένη, ίσως και κάτι παραπάνω.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα αλέθουμε, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν αλοιφή.
Η σάλτσα μας είναι έτοιμη, την διατηρούμε στο ψυγείο, αφού την βάλουμε σε γυάλινο βάζο και την καλύπτουμε με λάδι.
Θα σας πω τώρα και μια άλλη που την κάνουμε με μαιδανό και ρόκα, ας δούμε τι θα χρειαστούμε…
Ένα ματσάκι ρόκα, ένα μπολάκι αμύγδαλα ασπρισμένα, ένα φλιτζάνι φύλλα του μαϊντανού, αλάτι, ένα φλιτζάνι πεκορίνο η και παρμεζάνα, πιπέρι κι ένα φλιτζάνι περίπου λάδι.
Πολτοποιούμε όλα μαζί τα υλικά με το λάδι στο μπλέντερ, μέχρι να έχουμε ένα μίγμα σαν αλοιφή, το φυλάμε σε γυάλινο βάζο, με λίγο λάδι στην κορυφή για να μην μουχλιάσει στο ψυγείο.
Όταν θέλουμε να βάλουμε το pesto βασιλικού στα μακαρόνια μας, πρώτα βγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και μετά βάζουμε το pesto πάντα, εγώ όμως κάνω ένα άλλο κόλπο και η σάλτσα μου γίνεται πάρα πολύ ωραία.
Βάζω σε ένα κατσαρολάκι τριμμένη ντομάτα, λίγο λαδάκι, αλατοπίπερο και λίγο μοσχοκάρυδο, και αφήνω την σαλτσούλα αυτή την απλή, να βράσει ένα τεταρτάκι, αμέσως μετα βάζω μια κουταλιά μεγάλη από την σάλτσα που έχουμε στο ψυγείο, λιώνει, ενσωματώνεται και γίνεται όνειρο για τα μακαρόνια μας, κάντε το και θα με θυμηθείτε…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα