back to top
20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βρετανία: «Μεγάλο κοινωνικό κράτος» υπόσχονται οι Εργατικοί

Διαβάστε επίσης

Την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, των ταχυδρομείων και των εταιρειών παροχής ύδατος και ενέργειας προβλέπει το εκλογικό μανιφέστο των Εργατικών που ανακοινώθηκε χθες από τον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο κ. Κόρμπιν υποσχέθηκε επίσης “έναν πράσινο μετασχηματισμό” της οικονομίας, με στόχο το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τη δεκαετία το 2030 να έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. .

Το μανιφέστο των 105 σελίδων περιλαμβάνει έναν έκτακτο φόρο για τις εταιρείες πετρελαίου και την κατάργηση των ανώτατων ηλικιακών ορίων για την παροχή της κρατικής σύνταξης.
Κατά τον Κόρμπιν, το πρόγραμμα του Εργατικού κόμματος είναι “ριζοσπαστικό” και η εφαρμογή του θα σήμαινε για τους ψηφοφόρους την – “πραγματική αλλαγή”.

Ο ηγέτης των Εργατικών στην ομιλία του στο Μπέρμιγχαμ δεν παρέλειψε να επικρίνει -“τους τραπεζίτες , τους δισεκατομμυριούχους και το κατεστημένο” – που επιθυμούν να ανατρέψουν τα σχέδιά του , προσθέτοντας : “Το Εργατικό κόμμα δεν τους ανήκει. Το Εργατικό κόμμα ανήκει στον λαό”.

Σχετικά με τον Brexit, ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανέλαβε ότι επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία Brexit, ενσωματώνοντας σε αυτή μια στενή σχέση με την ΕΕ, η οποία συμφωνία στη συνέχεια θα τεθεί σε ένα -“νομικά δεσμευτικό” – δημοψήφισμα.

Αναφορικά με την ανεξαρτησία της Σκωτίας , ο κ. Κόρμπιν είπε ότι θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το ζήτημα – “στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους Εργατικούς”.

Ο οικονομικός συντάκτης του BBC Dharshini David επισημαίνει ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες του Εργατικού κόμματος θα επιβαρύνουν τον ετήσιο προϋπολογισμό με £ 83 δισ. μέχρι το 2024.
Το κόμμα έχει διευκρινίσει ότι αυτή η επιβάρυνση θα καλυφθεί από την αύξηση της φορολογίας για τους υψηλόμισθους και από την κατάργηση των φοροελαμφρύνσεων που χαίρουν οι μεγάλες εταιρείες.

Προβλέπεται η αύξηση της φορολόγησης των εισοδημάτων άνω των £80.000 – δεν θα επιβαρυνθεί δηλαδή το 95% των φορολογουμένων – και επιβολή φόρου £ 11 δισ. σε εταιρείες υδρογονανθράκων ώστε να χρηματοδοτηθεί “το ταμείο δίκαιης μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη”.

Το ριζοσπαστικότερο μανιφέστο των τελευταίων ετών

Αυτό είναι χωρίς αμφιβολία το πιο φιλόδοξο – και το πιο δαπανηρό – μανιφέστο των τελευταίων ετών. Είναι απολύτως ριζοσπαστικό , αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο και εφαρμόσιμο , υπογραμμίζει ο πολιτικός συντάκτης του BBC Νorman Smith.
Το Εργατικό κόμμα επιδιώκει την επιβολή υψηλότερης φορολογίας για τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Αλλά ζούμε σε μια εποχή της παγκοσμιοποίησης, όταν οι πλούσιοι μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους αλλού . Θα άφηναν τα μετρητά τους εδώ στη Βρετανία με μια κυβέρνηση Εργατικών που θα τα φορολογούσε περισσότερο; αναρωτιέται ο Σμιθ.
Ένα άλλο ερώτημα αξιοπιστίας έχει σχέση με τον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Δεν έχει ακόμα απαντήσει στο θεμελιώδες πολιτικό ερώτημα αυτών των εκλογών : Είναι υπέρ ή κατά του Brexit ;
Οι Εργατικοί έχουν εμπλακεί σε μια μάχη παροχολογίας με τους Συντηρητικούς. Και οι Τόρις υπόσχονται ότι θα δανεισθούν χρήματα για να αυξήσουν τις δαπάνες που αφορούν τις δημόσιες υπηρεσίες ιδίως στις εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής και Βόρειας Αγγλίας.
Στην ομιλία του στο Μπέρμιγχαμ, ο κ. Κόρμπιν υπογράμμισε ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να εμπιστευθούν το κόμμα του για να εκπληρώσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες επειδή – “αντιστεκόμαστε στα κεκτημένα συμφέροντα και υποστηρίζουμε μια διαφορετική κοινωνία”. “Θα πετύχουμε την πραγματική αλλαγή για τους πολλούς και όχι για τους ολίγους” , σημείωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αντιδράσεις των κομμάτων

“Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κόρμπιν θα σημαίνει υψηλότερους φόρους , το χάος που θα προκληθεί από τη διεξαγωγή δύο επιπλέον δημοψηφισμάτων και τρομακτικά επίπεδα χρέους” , ήταν η πρώτη αντίδραση του Συντηρητικού κόμματος.
Εκπρόσωπος των Τόρις έσπευσε να δηλώσει ότι – “οι σκληρά εργαζόμενοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό”.
Από την πλευρά τους οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που παραμένουν σθεναρά αντίθετοι στο Brexit τόνισαν ότι τα ευρύτερα σχέδια των Εργατικών θα δεχθούν ανεπανόρθωτο πλήγμα εάν – “ο κ. Κόρμπιν οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ”.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών σημείωσε επίσης ότι – “το εκτεταμένο πρόγραμμα των εθνικοποιήσεων που προβλέπει το εκλογικό μανιφέστο των Εργατικών θα καθιλώσει την κυβέρνηση για πολλά χρόνια”.

Τι γράφει ο τύπος

Η Daily Express θωρεί ότι το μανιφέστο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μια – “επιδρομή στις τσέπες των ψηφοφόρων που θα τους κοστίσει £80 δισεκ”. Σύμφωνα με την Daily Mail πρόκειται – “περί καθαρής ληστείας με φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους £ 83 δισεκ” .

Γράφει η πρώτη σελίδα των Financial Times : “Οι φόροι και οι δαπάνες που προβλέπει το μανιφέστο του Κόρμπιν θυμίζουν στους επιχειρηματίες τη δεκαετία του 70′ και τους κάνουν να ανησυχούν”. “Τα σχέδια του Εργατικού κόμματος συνιστούν συνταγή για να παρακμάσει η χώρα” , προειδοποιεί η εφημερίδα.

Αντίθετη γνώμη εκφράζει η Daily Mirror. ” Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επιδιώκει να ανοικοδομήσει μια χώρα η οποία έχει ρημάξει έπειτα από εννέα χρόνια λιτότητας που επέβαλαν οι κυβερνήσεις των Τόρις” , σημειώνει η Mirror.

“Με το εκλογικό μανιφέστο οι Εργατικοί ελπίζουν να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους” , διαβάζουμε στην εφημερίδα The Guardian.

Το Συντηρητικό Κόμμα διατηρεί προβάδισμα 16 μονάδων έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος τρεις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos MORI για λογαριασμό της εφημερίδας Evening Standard.

Η αρθρογράφος του Guardian, Πόλι Τόινμπι, εκτιμά ότι – “το μανιφέστο των Εργατικών προσφέρει ένα όραμα σε μια χώρα που μπορεί να ανατρέψει την σκόπιμη πολιτική της προηγούμενης δεκαετίας η οποία την οδήγησε στο ξεχαρβάλωμα και στη δυσλειτουργία”. Κατά την Τόινμπι, το μανιφέστο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να αντιμετωπίσει – “τα χρόνια προβλήματα που έχουν σχέση με τη διακυβέρνηση της Βρετανίας”.

Η Politico επισημαίνει ότι στις τελευταίες εκλογές του 2017 η δημοσιοποίηση του μανιφέστου των Εργατικών ήταν – “μια σημαντική καμπή της προεκλογικής εκστρατείας”. “Εκείνο το μανιφέστο είχε πολλές προτάσεις που ήταν δημοφιλείς με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η απόδοση του κόμματος”, υπογραμμίζει η Politico.

H εφημερίδα i θεωρεί ότι στο μανιφέστο του Εργατικού κόμματος για τις εκλογές του 2019 υπάρχουν πρόνοιες για πολλά θέματα που – “κάποιος μπορεί να τις εκτιμήσει”. Για παράδειγμα , τα μέτρα για την απασχόληση – “δεν είναι στρεβλός σοσιαλισμός αλλά μια σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων συνθηκών στο χώρο της εργασίας”.

Το βασικό ερώτημα για την HuffPost είναι κατά πόσο το μανιφέστο – “του μεγάλου κράτους και των μεγάλων δημοσίων δαπανών ” – που ανακοινώθηκε χθες μπορεί να κερδίσει ψήφους. “Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα θέσει σε δοκιμασία μέχρι συντριβής την ιδέα εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να αποδεχθεί τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα” , γράφει η εφημερίδα.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα