back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κοινωνικό μέρισμα: Τι θα προβλέπει και ποιοι οι δικαιούχοι

Διαβάστε επίσης

Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις  από το υπουργείο Οικονομικών για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος μετά και τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του Νοεμβρίου που κατέδειξαν την καλή  πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.  

Οι τελευταίες  πληροφορίες  αναφέρουν ότι, θα είναι υποχρεωτική η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους γιατί για πολλούς από αυτούς  η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δεν γνωρίζει τους αριθμούς των τραπεζικών τους λογαριασμών.  

Ο χρόνος υποβολής της αίτησης αναμένεται να οριστεί έως τις 20 Δεκεμβρίου ώστε να πιστωθεί αμέσως το ποσό του μερίσματος στους τραπεζικούς  λογαριασμούς των δικαιούχων.  

Δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος θα είναι τρεις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες:  

  • μακροχρόνια άνεργοι  
  • οι πολύτεκνοι και  
  • οι οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ 

Στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων θα ληφθούν υπόψη για την επιλογή των δικαιούχων  κοινωνικά και ηλικιακά κριτήρια, όπως και ο χρόνος εκτός εργασίας των ανέργων.  

Στη δεύτερη ευάλωτη κοινωνική ομάδα, που είναι οι πολύτεκνοι, προτεραιότητα στη λήψη κοινωνικού επιδόματος θα έχουν όσοι δήλωσαν πέρυσι στην εφορία χαμηλά εισοδήματα.  

Τέλος, για την τρίτη ευάλωτη ομάδα που είναι οι οικογένειες  με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ, δεν αναμένεται να τεθούν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια καθώς ο αριθμός  των οικογενειών είναι 25.801.  

Συνολικά, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα σε 200.000 νοικοκυριά με μέσο όσο παροχής 500 έως 1.000 ευρώ και συνολικού  δημοσιονομικού  κόστους για τον προϋπολογισμό περίπου 200 – 300 εκατ. ευρώ. 

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα