14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ο δήμος Αθηναίων επιμορφώνει τους εργαζομένους του, για την έμφυλη βία

Διαβάστε επίσης

Βιωματικό Σεμινάριο «Η βία μέσα μας: αδιόρατες εκφάνσεις της έμφυλης βίας στη ζωή μας. Υπάρχει κι άλλος δρόμος»

Την ευκαιρία θα έχουν, οι εργαζόμενοι του δήμου Αθηναίων, να συνειδητοποιήσουν και να αναστοχαστούν σχετικά με τα έμφυλα στερεότυπα και πώς αυτά οικοδομούν εντός μας -ασύνειδα και αδιόρατα- μια ολόκληρη πυραμίδα σεξισμού, μισογυνισμού, έμφυλης τοξικότητας και βίας.
Στο πλαίσιο σειράς δράσεων για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & των Παιδιών τους, του Δήμου Αθηναίων και το Τμήμα Πολιτικών Ισότητας και Αντιμετώπισης Διακρίσεων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την G-All, Gender Alliance Initiative – Η Συμμαχία των Φύλων, διοργανώνουν Βιωματικό Σεμινάριο Ενδο-υπηρεσιακής
Εκπαίδευσης – Επιμόρφωσης στελεχών και εργαζόμενων προσώπων στο Δήμο Αθηναίων με θέμα: «Η βία μέσα μας: αδιόρατες εκφάνσεις της έμφυλης βίας στη ζωή μας. Υπάρχει κι άλλος δρόμος».
«Στόχος μας είναι να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι του δήμου εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες ώστε όταν τίθενται θέματα φύλου στην καθημερινότητα της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής να μπορούν να τα αντιμετωπίζουν ξεπερνώντας έμφυλα στερεότυπα, έμφυλες διακρίσεις, πιθανές αναπαραγωγές έμφυλων αποκλεισμών κλπ.» εξηγεί στον, Αθήνα 9.84, ο Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος, ειδικός σε θέματα φύλου, επιστημονικός υπεύθυνος G-All, Gender Alliance Initiative – Η Συμμαχία των Φύλων. «Εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές, στη δημοτική αστυνομία, εργαζόμενοι που έχουν άμεση επαφή με την εξυπηρέτηση των πολιτών είναι αναγκαίο να έχουν την ικανότητα να αναστοχαστούν  σχετικά με τα έμφυλα στερεότυπα και πως αυτά οικοδομούν μέσα μας μια κουλτούρα. Δυστυχώς τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης οι δείκτες που σχετίζονται με την έμφυλη ισότητα υποχώρησαν. Παρατηρείται επίσης πολύ μεγάλη έξαρση σε φαινόμενα γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας».

Το εργαστήριο

Το εργαστήριο (συνολικής διάρκειας 2 ωρών) είναι καθαρά βιωματικό με βιωματικές ασκήσεις – παιχνίδια, μελέτες περίπτωσης, αυτόματη γραφή, εργασία σε μικρές ομάδες, εικαστικές αναπαραστάσεις , διαφημίσεις, φωτογραφίες, εικόνες, κόμικς, βίντεο, κείμενα εφημερίδων, περιοδικών, ιστοσελίδων, παροιμίες, ειδικά ερωτηματολόγια, πληροφοριακό υλικό, στατιστικά στοιχεία, βιβλία, φυλλάδια, οδηγοί, εκδόσεις οργανώσεων και φορέων.

Η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 από 10.00 – 14.00 στο Athens Digital Lab  στο  Σεράφειο. (Πειραιώς 160 & Πέτρου Ράλλη, Αθήνα). Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν.

Το επόμενο βήμα

«Σχεδιάζουμε ένα ακόμα βιωματικό σεμινάριο ενδο-υπηρεσιακής εκπαίδευσης, που θα απευθύνεται στους εργαζόμενους του δήμου Αθηναίων, προσθέτει ο κ. Κοσμάτος. «Πιθανόν να υλοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2020, με θέμα τις έμφυλες ταυτότητες και τίτλο «Πες μου το φύλο σου να σου πω ποιος είσαι». Στο τέλος αυτής της συνεργασίας μας με τον δήμο Αθηναίων θα αξιολογήσουμε όλο το πρόγραμμα και ευελπιστούμε αυτή ή συνεργασία μας να διευρυνθεί».

Τα εργαστήρια συντονίσουν από κοινού ο Βαγγέλης Κοσμάτος και ο Γιώργος Νικολαΐδης, ηθοποιός – θεατρικός συγγραφέας, εκπαιδευτής ενηλίκων.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα