back to top
18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι προσπάθειες της Ε.Ε να εξασφαλιστεί μόνιμη λύση στην εμφύλια σύγκρουση στη Λιβύη μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου καθώς και η επικίνδυνη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Λιβύη: Με στόχο τη διαχείριση της κρίσης στη Λιβύη, Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θέλουν να αναβιώσουν την επιχείρηση “Σοφία” δηλαδή τη ναυτική αποστολή στη κεντρική Μεσόγειο η οποία απέτυχε παταγωδώς να επιβάλλει το εμπάργκο όπλων, βάσει απόφασης των Ηνωμένων Εθνών που αποτελούσε βασική προτεραιότητα της, σχολιάζει το Politico
Παρότι χθες δεν ελήφθησαν αποφάσεις για τη Λιβύη (το αντικείμενο ήταν η ενημέρωση των υπουργών για το τι διημείφθη στο Βερολίνο), προκύπτει συναίνεση για την επανενεργοποίηση και επέκταση της επιχείρησης “Σοφία” για την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη χώρα. Η “Σοφία” είναι μια ναυτική αποστολή που ξεκίνησε τη δράση της το 2015 για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών. Από τον περασμένο Μάρτιο επιχειρεί χωρίς πλοία, λόγω ενστάσεων της Ιταλίας (με υπουργό Εσωτερικών τότε τον Μ. Σαλβίνι) για το γεγονός ότι όσοι μετανάστες διασώζονταν κατέληγαν σε ιταλικό έδαφος. Η επιχείρηση έχει παραταθεί έως τον προσεχή Μάρτιο, αλλά συνίσταται, επί του παρόντος, μόνο σε εναέρια παρακολούθηση.

“Υπάρχει μια συμφωνία στο Συμβούλιο με στόχο την αναβίωση της Επιχείρησης “Σοφία” δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζόζεπ Μπορέλ μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Η Ιταλία, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, δεν έφερε αντίρρηση κατ’ αρχήν για τη διεύρυνση της αποστολής πέραν του αρχικού της σκοπού και με τη εκ νέου δραστηριοποίηση πλοίων. Υπό συζήτηση, σε ενδεχόμενο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, είναι και η αποστολή χερσαίας ειρηνευτικής δύναμης της Ε.Ε. στη Λιβύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας επέμεινε ότι “θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην μετατροπή της εύθραυστης εκειχειρίας στη Λιβύη σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός” προτού σκεφθούμε τον ρόλο που ενδέχεται να παίξει από εδώ και πέρα η Ε.Ε στη βορειοαφρικανική χώρα. Παρά την επιτυχή κατάληξη της Διάσκεψης του Βερολίνου ο Μαας παρέμεινε χθες επιφυλακτικός. Ελπίζει πως οι προγραμματισμένες συνομιλίες στη Γενεύη, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθούν κανονικά. Στη Διάσκεψη της Κυριακής, όπως αναφέρει η DW, διάφορες πλευρές όρισαν διαπραγματευτές για τον σκοπό αυτό, αλλά ο Μαας δήλωσε ότι η επίτευξη ειρήνης στη Λιβύη θα πάρει αρκετό χρόνο και πώς το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ως προς αυτό.

Στην ίδια τη Λιβύη, οι σύμμαχοι του στρατηγού Χαφτάρ εξακολουθούσαν, χθες, να κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη, σε μια ευθεία απόπειρα περαιτέρω αποδυνάμωσης της κυβέρνησης της Τρίπολης. Ο Χαφτάρ, που ελέγχει τις πετρελαιοπηγές της ένατης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο, έκλεισε τις στρόφιγγες δύο ημέρες πριν από τη μεγάλη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα. Η διάσκεψη της Κυριακής έληξε με ανακοινωθέν στο οποίο οι συμμετέχοντες ηγέτες δεσμεύονται να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, το οποίο ωστόσο είναι διάτρητο με ευθύνη και των ίδιων των συμμετεχόντων. Επίσης, οι ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα πιέσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Για Κίνα – κορωνοϊό: Ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο και σήμερα είναι o μυστηριώδης κορωνοϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα όπου ο αριθμός των νοσούντων τριπλασιάστηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σήμερα τα δημοσιεύματα επικεντρώνονται στο γεγονός ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο Guardian αναφέρει ότι η πληροφορία αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία για πλήρη εξάπλωση της νόσου ενώ οι FT “φιλοξενούν” τη πρώτη δήλωση του Κινέζου προέδρου Σι Ζινπίνγκ σχετικά με την κρίση που ζητά να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το BBC η Κίνα επιβεβαίωσε πριν από λίγες ώρες ότι ένας ακόμα άνθρωπος ο τέταρτος κατά σειρά πέθανε λόγω του συγκεκριμένου ιού. Πρόκειται για έναν 89χρονο που ζούσε στην πόλή Βουχάν, εκεί που εντοπίστηκε πρώτα ο κορονοϊός. Τα κρούσματα, που αρχικώς περιορίζονταν στην πόλη Βουχάν, έχουν εξαπλωθεί και σε πολλές άλλες πόλεις, όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σεντσέν. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 200 κρούσματα ιογενούς πνευμονίας, εκ των οποίων τρεις ασθενείς κατέληξαν, όμως Βρετανοί λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι είναι πολύ περισσότερα και κατά πάσα πιθανότητα υπερβαίνουν τα 1.700. Κρούσματα της μυστηριώδους νόσου έχουν ήδη εντοπιστεί σε Ταϊλάνδη, Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Παρά το γεγονός ότι οι υγειονομικές αρχές έχουν αναγνωρίσει ένα στέλεχος κορωνοϊού (2019-ncov) ως τον παθογόνο παράγοντα που προκαλεί την επιδημία ιογενούς πνευμονίας, πολλά στοιχεία του παραμένουν άγνωστα. Δεν είναι γνωστός, λόγου χάρη, ο τρόπος μετάδοσής του, παρότι η προέλευσή του έχει εντοπιστεί σε μια ιχθυαγορά της Βουχάν. Η νέα κινεζική επιδημία ανακαλεί ανησυχητικές αναμνήσεις από την υγειονομική κρίση της άτυπης πνευμονίας που προκάλεσε ο ιός του SARS –επίσης κορωνοϊός–, που στις αρχές της νέας χιλιετίας οδήγησε στον θάνατο περισσότερα από 774 άτομα σε δεκάδες χώρες, κυρίως της Ασίας, αλλά και στον Καναδά. Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν δείχνουν ότι ο γενετικός κώδικας του 2019-ncov παρουσιάζει περισσότερες ομοιότητες με εκείνον που προκάλεσε το SARS, παρά με τα υπόλοιπα στελέχη των ανθρώπινων κορωνοϊών.

Στο Νταβός: Μια ευρωπαϊκή “συμμαχία” θα επιχειρήσει να βρεθεί ένας κοινός τόπος με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ. Τραμπ σε ό,τι αφορά την φορολόγηση των ψηφιακών πολυεθνικών. Αν αποτύχουν … οι Ευρωπαίοι στο Νταβός θα αναζητήσουν τουλάχιστον να επιλυθεί η διαμάχη ΗΠΑ – Γαλλίας για το συγκεκριμένο θέμα. “Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα εναντίον των ΗΠΑ” δήλωσε χθες σε τηλεοπτικό κανάλι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρυνό Λεμέρ προσθέτοντας ότι “ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία την Τετάρτη” στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το επιχείρημα του Λεμέρ: είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ επίσης να αποφευχθεί ένα παγκόσμιο συνοθύλευμα φορολογικών ρυθμίσεων για τις πολυεθνικές όπως οι Google, Apple, Facebook, Amazon. Ο Λεμέρ δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Στίβεν Μνούτσιν ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία. Από την πλευρά της πάντως η Ε.Ε έχει σκοπό να κρατήσει μια σκληρή στάση έναντι αυτών των πολυεθνικών. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος, Τιερί Μπερτόν χθες. Όπως είπε “αν τα μέλη του ΟOΑΣΑ δεν μπορεί να καταλήξει σε μια λύση που θα αφορούν όλους σε σχέση με τη φορολόγηση των ψηφιακών πολυεθνικών, τότε η Ε.Ε θα αναλάβει μόνη της να επιλύσει το θέμα”. Πρόσθεσε πως ακόμα και η Γερμανία που ήταν εναντίον μιας τέτοιας κίνησης, τώρα συμφωνεί με την Ε.Ε.
Από την πλευρά του πάντως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο Twitter τη Δευτέρα ότι είχε μια “εξαιρετική συζήτηση” με τον Τραμπ για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να παρατείνουν έως το τέλος του έτους τις διαπραγματεύσεις στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη γαλλική νομοθεσία επιβολής φορολογίας στις αμερικανικές εταιρείες κολοσσούς του τεχνολογικού τομέα, αποτρέποντας για την ώρα την απειλή αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος γαλλικών προϊόντων.

Στο Νταβός πάντως έχουν αρχίσει και συγκεντρώνονται, εκτός από τους 50 ηγέτες και τους χιλιάδες επιχειρηματίες, και διαδηλωτές που ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Θα έχουν απέναντί τους περισσότερους από 5.000 στρατιώτες και αστυνομικούς, καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Η σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι καλεσμένη να μιλήσει, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι ο κύριος ομιλητής σήμερα το πρωί. Πέρυσι είχε ακυρώσει το ταξίδι του την τελευταία στιγμή, όμως φέτος αποφάσισε να πάει στο Νταβός θέλοντας να δείξει πως δεν ανησυχεί για τη δίκη του στην αμερικανική Γερουσία, που ξεκινά επίσης σήμερα. Είναι άγνωστο εάν ο 74χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ και η σουηδέζα ακτιβίστρια που συμπλήρωσε πριν από λίγες ημέρες τα 17 της χρόνια θα συναντηθούν, όμως είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν στο ίδιο γεγονός από την περυσινή σύνοδο για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, όπου η Γκρέτα απαθανατίστηκε να τον κοιτά έντονα κατά τη συνάντησή τους σε έναν διάδρομο και εκείνος σχολίασε ειρωνικά πως η νεαρή «έχει πρόβλημα με τη διαχείριση του θυμού της».
Λίγο μετά, η Τούνμπεργκ – που χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό «Time» ως «πρόσωπο της χρονιάς», δήλωσε στο BBC ότι δεν θα έχανε χρόνο προκειμένου να μιλήσει στον αμερικανό πρόεδρο για την κλιματική κρίση «επειδή προφανώς εκείνος δεν ακούει ούτε τους επιστήμονες και τους ειδικούς, άρα γιατί να ακούσει εμένα;». Ενδιαφέρον πάντως έχει το εάν ο Τραμπ θα αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή που θα απασχολήσει το φόρουμ, μια και επανειλημμένα έχει δηλώσει πως δεν πιστεύει ότι ο πλανήτης κινδυνεύει από αυτήν.

Η ετήσια μελέτη του Διεθνούς Φόρουμ του Νταβός που δόθηκε στη δημοσιότητα θεωρεί την κλιματική και άλλες περιβαλλοντικές απειλές πιο άμεση από γεωπολιτικές εντάσεις και κυβερνοεπιθέσεις. Είναι η πρώτη φορά που η μελέτη θεωρεί τους πρώτους πέντε μακροπρόθεσμους κινδύνους περιβαλλοντικούς – από ακραία καιρικά φαινόμενα έως την αποτυχία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοσθούν στην κλιματική αλλαγή. Η βιωσιμότητα είναι το κεντρικό θέμα του φετινού φόρουμ, καθώς η διεθνής κοινότητα δεν φαίνεται να βρίσκει τον τρόπο να συμφωνήσει για μια κοινή αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου που εκδηλώνεται με όλο και πιο καταστροφικό τρόπο σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Το 50ό Φόρουμ θα επικεντρωθεί σε έξι βασικούς τομείς δραστηριότητας: οικολογία, οικονομία, κοινωνία, βιομηχανία, τεχνολογία και γεωπολιτική. Αυτά τα θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των περίπου 400 διαφορετικών συνεδριών, το 1/3 από τις οποίες θα μεταδοθεί και διαδικτυακά. Στη φετινή ετήσια συνάντηση θα παρουσιασθεί και μια παγκόσμια «κάρτα αποτελεσμάτων» από το Διεθνές Επιχειρηματικό Συμβούλιο του Φόρουμ, το οποίο επί του παρόντος προεδρεύει ο Μπράιαν Μόινιχαν, διευθύνων σύμβουλος της Bank of America.

Στις Βρυξέλλες: Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο Σαρλς Μισέλ και ο Νταβίντ Σασσόλι θα συναντηθούν στις 30 και 31 Ιανουαρίου προκειμένου να συζητήσουν πάνω σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων, αναφέρει το Politico. Πέραν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την κλιματική κρίση και τη μετάβαση σε μια ψηφιοποιημένη εποχή… το βασικό θέμα στην ατζέντα θα αφορά τη “Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης”. Οι τρεις επικεφαλής των θεσμών θα επιχειρήσουν να βρουν μια ενιαία θέση καθώς ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα πρέπει να δημοσιεύσουν ένα κοινό ανακοινωθέν. Την Τετάρτη πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει και ενδεχομένως να υιοθετήσει μια κοινή θέση “για τη διαμόρφωση των θεμάτων που αφορούν τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης” αλλά χωρίς την πρόεδρο που βρίσκεται ήδη στο Νταβός. Σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου που έχει στην κατοχή του το Politico η Κομισιόν προτείνει αντί της ιδέας, που έχει εισηγηθεί το Ευρωκοινοβούλιο γύρω από “Αγορά των Πολιτών”, να διεξαχθούν οι καθιερωμένοι διάλογοι των πολιτών.

Στην Ιταλία: Το «κίνημα των σαρδελών» επέστρεψε την Κυριακή εκεί όπου γεννήθηκε, στην Μπολόνια, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος ενόψει των περιφερειακών εκλογών της 26ης Ιανουαρίου. Το κίνημα-αντίλογος στη διχαστική ρητορική του επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι συγκέντρωσε 40.000 ανθρώπους, γεμίζοντας ασφυκτικά την πλατεία της 8ης Αυγούστου, στο κέντρο της Μπολόνια αναφέρει η DW. «Ελπίζουμε ότι αυτές οι πλατείες θα μετατραπούν σε εκλογική συμμετοχή, σε συνειδητοποίηση. Ο Σαλβίνι παίζει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό του μέλλον στην Εμίλια Ρομάνια. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα γίνει αν η Λέγκα, που πριν από δύο μήνες θεωρείτο φαβορί, χάσει την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ματία Σαντόρι, ένας εκ των ιδρυτών του κινήματος. «Το ότι φέραμε τον κόσμο στις πλατείες είναι η πρώτη νίκη», προσέθεσε ο Σαντόρι. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες το κοινωνικοπολιτικό κλίμα στην Ιταλία ήταν εντελώς διαφορετικό. Κατά κάποιο τρόπο, έχουμε ήδη πετύχει». Την κινητοποίηση χαιρέτισε με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζιγκαρέτι. «Μόνοι πηγαίνουμε πιο γρήγορα, μαζί πηγαίνουμε πιο μακριά. Ευχαριστούμε για το πάθος και τη μαχητικότητα. Είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία, που γεννήθηκε από τον αντιφασιστικό αγώνα», δήλωσε ο Τζιγκαρέτι. Οι ιδρυτές των «σαρδελών» δηλώνουν ότι δεν έχουν συναντήσει ποτέ τον υποψήφιο περιφερειάρχη της Κεντροαριστεράς Στέφανο Μπονατσίνι, ο οποίος θα είναι ο κύριος ωφελημένος της αντιφασιστικής κινητοποίησης. Η Εμιλια Ρομάνια είναι παραδοσιακό προπύργιο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, με αποτέλεσμα ο Σαλβίνι να αποδίδει εξαιρετική σημασία στις εκλογές της Κυριακής.

Για Κόσοβο – Σερβία: “Θα επαναληφθούν οι πτήσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου” αναφέρει το Politico. Οι αρχές σε Σερβία και Κόσοβο υπέγραψαν μια συμφωνία χθες προκειμένου να επαναληφθούν οι εμπορικές πτήσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίας, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ανώτατοι αξιωματούχοι χαιρέτισαν τη κίνηση αυτή ως ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών που βρέθηκαν σε πόλεμο μεταξύ του 1998 -1999. Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι ευχαρίστησε τον αμερικανό πρέσβη στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ που έχει επίσης οριστεί ως ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας καθώς και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Ρόμπερτ Ο Μπράιεν για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας. Οι πτήσεις θα διεξάγονται από την θυγατρική της γερμανικής Lufthansa, Eurowings. Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ που επεσήμανε ότι ‘πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που θα διευκολύνει την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών εντός της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων”. Το εάν θα βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων παραμένει ένα ερωτηματικό. Ο διάλογος υπό την αιγίδα της Ε.Ε έχει παγώσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Στις ΗΠΑ: Για τρίτη φορά στην αμερικανική ιστορία ένας Αμερικανός πρόεδρος θα δικαστεί στη Γερουσία μετά από σχετική απόφαση αποπομπής του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 19.00 ώρα Ελλάδος. Στη θεωρία το αποτέλεσμα της δίκης θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθαίρεση τον πρόεδρο Τραμπ. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη είναι από μόνο του σημαντικό αναφέρει ο Guardian.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα