back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Τα σχέδια για την ανάδειξη του Υμηττού- Πρωτοβουλία των 11 δήμων

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την ανάδειξη του Υμηττού ο ΣΠΑΥ παρουσιάζει μια πρωτοβουλία και τα σχέδια για την αναγέννηση του ορεινού όγκου που δεσπόζει σε ένα μεγάλο τμήμα της Αττικής.

Μόνο ένα μικρό μέρος των κατοίκων, της αχανούς μητροπολιτικής Αθήνας, επισκέπτονται τον Υμηττό και γνωρίζουν τα μυστικά του, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα και τα σπουδαία μνημεία.

Έτσι ο Σύνδεσμος Προστασίας του Υμηττού αποφάσισε “να πάει το βουνό στους Αθηναίους” λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Κωνσταντάτος στον “Αθήνα 9.84”. Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος αποτελείται από 11 δήμους που αγκαλιάζουν τον Υμηττό με συνολικά 1.200.000 κατοίκους, δηλαδή το 10% του πληθυσμού συνολικά της χώρας.

“Είναι ένα πανέμορφο, ιστορικό βουνό με μοναδική ομορφιά σε χλωρίδα και πανίδα, με  σπουδαία φυσικά και πολιτιστικά μνημεία. Αποφασίσαμε με το σχέδιο που παρουσιάσαμε ότι κάποια στιγμή πρέπει, αφού οι Αθηναίοι δεν πάνε στο βουνό, να πάει το βουνό στους Αθηναίους” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντάτος στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (28/1/2020).

“Ζητούμενο είναι να γίνει σήμερα ο Υμηττός, πρωταγωνιστής για την ποιότητα της ζωής μας και  είπαμε ότι πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να γίνει δελεαστικός για τον πολύ κόσμο. Η Αθήνα έχει 5 εκατομμύρια κατοίκους, πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να ξέρουν ότι δεν θα χρειάζεται να πάνε στην Ήπειρο ή την Αρκαδία για να βρουν βουνό να περπατήσουν και να ευχαριστηθούν τη φύση”

Μονοπάτια και  κέντρα ενημέρωσης

Πάμε  να πιστοποιήσουμε περίπου 110 χλμ. από μονοπάτια τα οποία θα συνδέουν τους 11 Δήμους μεταξύ τους” λέει ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και εξηγεί ότι πιστοποίηση σημαίνει ότι θα κατεβάζει κανείς την ειδική εφαρμογή από την πύλη εισόδου όποιου Δήμου επιλέξει και θα βλέπει πλήθος από χρήσιμες πληροφορίες: σε  πόσα χιλιόμετρα θα βρει νερό και που υπάρχει δυνατότητα να φορτίσει το κινητό του τηλέφωνο. Μέσα από ένα ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης των μονοπατιών θα υπάρχει καθοδήγηση και σηματοδότηση.

Παράλληλα, σε κάθε Δήμο, που θα είναι πύλη εισόδου, είτε είναι η Αγία Παρασκευή, είτε είναι ο Βύρωνας ή ο Δήμος Ζωγράφου, το Κορωπί, η Παιανία ή η Γλυφάδα θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην είσοδο του Υμηττού.

“Εκεί με την οικογένειά σας θα μπορείτε να πάτε να παίξετε, να κάνετε πικ νικ, να βρείτε βοτανικό κήπο, που να σας εξηγεί τη χλωρίδα και την πανίδα αναλυτικότερα του Υμηττού, δηλαδή να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο και να εκπαιδευτεί και να ψυχαγωγηθεί, χωρίς να πειράξουμε το βουνό, γιατί το βουνό δεν είναι πάρκο. Θέλουμε να μείνει όπως είναι, δεν μπορούμε να το αλλοιώσουμε.  Προσπαθούμε μόνο να του δώσουμε μία διάσταση τέτοια που ο κόσμος να μπορεί να μπει να κάνει ποδήλατο, να περπατήσει, να το ευχαριστηθεί” λεει ο κ. Κωνσταντάτος.

Όμως ως πρόεδρος και του Φορέα Διαχείρισης του Ελληνικού αναφέρεται και στην ευρύτερη εικόνα της περιοχής καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση από την είσοδο του Υμηττού είναι η παραλία του Αγίου Κοσμά και το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού.

Στα σχέδια του ΣΠΑΥ είναι επίσης η ευρύτερη σύνδεση τοποσήμων του Υμηττού, μέσω διαδρομών, από το σπήλαιο της Παιανίας με το σπηλαίο στην Βάρη μέχρι και  την λίμνη της Βουλιαγμένης.

“Στον Υμηττό αυτή τη στιγμή υπάρχουν 54 ενδημικά είδη φυτών μοναδικά. Υπάρχουν πάρα πολλές ομορφιές που μπορεί ο επισκέπτης να δει, να απολαύσει την φύση, να αθληθεί και να ψυχαγωγηθεί χωρίς να χρειαστεί να “ξενιτευτεί”. Δηλαδή 5 εκατομμύρια. Αθηναίοι θα βρουν μέσα στα σπίτια τους αυτό που αναζητούν ως τουρίστες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας” λέει ο κ.Κωνσταντάτος.

Αναφορικά με την διαδικασία υλοποίησης των σχεδίων σημειώνει ότι θα υπογραφεί μνημόνιο με το υπ.Περιβάλλοντος για τις σχετικές αδειοδοτήσεις με σεβασμό στους δασικούς νόμους, ενώ υπάρχει θετική ανταπόκριση από το υπουργείο Εσωτερικών για να ενταχθεί η μελέτη στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου.

Αντιπυρική προστασία

“Για μας είναι δεδομένο η αντιπυρική προστασία. Όπως η πλευρά της Αργυρούπολης, που την έχουμε θωρακίσει με κάμερες θερμικής ανίχνευσης, με υδροβόλα, με ομάδες εθελοντών και δικό μας όχημα, έτσι πρέπει να γίνει όλος ο Υμηττός, σε όλη τη ζώνη του, σε όλους τους Δήμους, με παράλληλες αναδασώσεις και περιβαλλοντικά προγράμματα που θα τον ενισχύσουν και θα τον εμπλουτίσουν” λέει

“Εμείς δεν πάμε να υποκαταστήσουμε το κράτος, ούτε την Πυροσβεστική, ούτε να γίνουμε ένας Φορέας που θα διαχειριστεί κάτι που δε μας αναλογεί. Πάμε να συμβάλουμε στο μέγιστο βαθμό, ώστε να θωρακίσουμε το βουνό. Κάθε Δήμος από την πλευρά του κι όλοι μαζί ενιαία για τον Υμηττό”.

 

Γιώργος Αποστολίδης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα