14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Ερβέ Μπουρζ

Διαβάστε επίσης

Ο Ερβέ Μπουρζ, σημαντική μορφή της γαλλόφωνης ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής δημοσιογραφίας και παθιασμένος υποστηρικτής της γαλλοφωνίας, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 86 ετών, σύμφωνα με οικείους του.

Ο Μπουρζ εξέπνευσε σε νοσοκομείο του Παρισιού, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, συγγενείς και στενούς φίλους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολιβιέ Ζενιά-Ρατά, άλλοτε προσωπάρχης του στο γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο (Conseil supérieur de l’audiovisuel, CSA).

Δημοσιογράφος και για χρόνια διευθυντής των τηλεοπτικών δικτύων TF1, France 2 και France 3, καθώς και του γαλλικού ραδιοφωνικού δικτύου RFI, ο Ερβέ Μπουρζ διετέλεσε επικεφαλής του CSA από το 1995 ως το 2001.

Πέραν του ηγετικού ρόλου του σε μέσα ενημέρωσης, ο Ερβέ Μπουρζ υπήρξε επίσης αγωνιστής εναντίον της αποικιοκρατίας σε μια εξαιρετικά τεταμένη περίοδο – αυτή του πολέμου στην Αλγερία -, ενώ υπήρξε διαχρονικά παθιασμένος υπερασπιστής της γαλλοφωνίας.

Γεννημένος τη 2α Μαΐου 1933 στη Ρεν, στη βορειοδυτική Γαλλία, πήρε πτυχίο από την Ανώτατη Σχολή Δημοσιογραφίας της Λίλλης (Ecole supérieure de journalisme de Lille, ESJ) το 1955. Ακολούθησε μια μακρά διαδρομή από τα μέσα ενημέρωσης στην πολιτική, αλλά και στη διπλωματία, ενώ υπήρξε για μια περίοδο πρεσβευτής της Γαλλίας στην UNESCO.

Είχε συνυπογράψει το 2012 ένα τελευταίο ντοκιμαντέρ για την περίοδο αμέσως μετά το τέλος της αποικιοκρατίας στην Αλγερία (L’Algérie à l’épreuve du pouvoir) με τον Ζερόμ Σεσκάν.

Newsroom Αθήνα ,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα