back to top
36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Με μεγάλη προσέλευση και επιτυχία πραγματοποιείται το 15o Globelics 2017 στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διαβάστε επίσης

Με μεγάλη επιτυχία διεξάγεται για τρίτη και τελευταία μέρα το 15ο ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Δικτύου για τα οικονομικά της Μάθησης, της Καινοτομίας και των Συστημάτων Οικοδόμησης Ικανοτήτων (Globelics) στο συνεδριακό κέντρο του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Πρόκειται για ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας, στο οποίο λαμβάνουν μέρος ερευνητές που θεωρούνται πρωτοπόροι παγκοσμίως στο χώρο των οικονομικών και ευρύτερα των σπουδών της καινοτομίας, αναζητώντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η καινοτομία, η γνώση και η οικοδόμηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων, στην οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη. Περί τα 400 άτομα, Πανεπιστημιακοί/Ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και Start-ups, εκπρόσωποι των χορηγών και υποστηρικτών, φοιτητές κ.ά. δίνουν το παρόν και με μία σειρά ομιλιών αναδεικνύουν την φετινή κεντρική θεματική του συνεδρίου που είναι: «Καινοτομία και η ανάπτυξη ικανοτήτων στην πλαίσιο της χρηματιστικοποίησης και της άνιση ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας: Οι νέοι ρόλοι για το κράτος, τον παραγωγικό τομέα, και τους κοινωνικούς φορείς».

Την όλη διοργάνωση του Globelics 2017 αναλαμβάνει το Εργαστήρι Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, με επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής τον καθηγητή Γιάννη Καλογήρου. Μεγάλοι υποστηρικτές του συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, είναι το Ινστιτούτο Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Ρίο στη Βραζιλία και το Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Το Globelics 2017 ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή 13/10, με πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κι ένα μεγάλο, ανοικτό στο κοινό, event που θα κλείσει τις εργασίες του συνεδρίου αφιερωμένο στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 και θα φιλοξενηθεί στη βιβλιοθήκη του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Στόχος είναι να ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση σχετικά με το πως μπορεί να αναπτυχθεί το οικοσύστημα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας εντάσεως γνώσης, πως μπορούν να ενισχυθούν οι μηχανισμοί υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως και το πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση για την ανάπτυξή τους.

Στην συζήτηση θα συμμετάσχουν νέοι επιχειρηματίες, επιτελικά στελέχη οργανισμών από τον διεθνή χώρο που στηρίζουν επιχειρηματικά σχήματα, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι από φορείς χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων.

Με αφορμή το συγκεκριμένο event είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Βαγγέλη Σιώκα, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Globelics, Διδάκτωρ Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Συντονιστής της θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου ΕΠΙ.νοώ. Μιλήσαμε για το μέλλον των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα της κρίσης, για τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα νέα επιχειρηματικά σχήματα και φυσικά για την λειτουργία της θερμοκοιτίδας του ΕΜΠ που στα τρία χρόνια λειτουργίας της έχει υποστηρίξει περισσότερες από 100 επιχειρηματικές ιδέες, ενώ περισσότερες από 15 από αυτές έχουν σήμερα νομική μορφή και είναι βιώσιμες.

Παράλληλα ο κ. Σιώκας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Invent ICT» της θερμοκοιτίδας που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας και τον οργανισμό Industry Disruptors Game Changers. Το πρόγραμμα ενισχύει ιδέες που έχουν να κάνουν με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και στοχεύει στην μετατροπή των ιδεών αυτών σε επιχειρηματικά μοντέλα που θα λάβουν σάρκα και οστά.

Βαγγέλης Σιώκας

O κ. Σιώκας μίλησε στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη και το ένθετο «Η Ώρα της Καινοτομίας»

Διαβάστε ολοκλήρη την συνέντευξη παρακάτω.

Νάντια Σκεπετάρη: Κύριε Σιώκα πείτε μας λίγα λόγια για το startup event που θα κλείσει το Globelics 2017 το απόγευμα της Παρασκευής. Ποιος είναι ο στόχος του, τι θα περιλαμβάνει, σε ποιους απευθύνεται;

Βαγγέλης Σιώκας: Καταρχάς να πούμε ότι το startup event έρχεται στο κλείσιμο ενός πολύ μεγάλου διεθνούς συνεδρίου, το συνέδριο Globelics, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ενώ είναι το 15ο κατά σειρά συνέδριο από την ομάδα των ερευνητών του Globelics. Αποτελεί ένα διεθνούς κύρους συνέδριο με κύριο θεματικό άξονα την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόοδο της παγκόσμιας οικονομίας. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραίο να οργανώσουμε ένα event το οποίο θα έχει ως στόχο την ευρύτερη κινητοποίηση του ελληνικού οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων και να προσελκύσουμε έτσι συμμετέχοντες και από το συνέδριο, αλλά και άλλους που ενδιαφέρονται για τα ευρύτερα θέματα που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη.

To αντικείμενο λοιπόν του Startup Event θα είναι το πως μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω τα μέσα και οι μηχανισμοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και υποστηρίζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και με ποιον τρόπο αυτά θα μπορέσουμε να τα κάνουμε καλύτερα – διότι βρισκόμαστε κάπου στην αρχή, ίσως και στη μέση του δρόμου – και βεβαίως τι προτάσεις θα μπορούσαμε να έχουμε και από τη διεθνή κοινότητα που αυτά τα θέματα τα έχει συζητήσει σε κάποιο βαθμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Γενικά η συζήτηση θα χωριστεί σε δύο μέρη. Υπάρχει ένα πρώτο μέρος με κάποιες σύντομες παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές και βεβαίως στο τέλος θα υπάρχει και μία ανοιχτή συζήτηση σε τρεις θεματικούς άξονες τόσο για την υφιστάμενη κατάσταση, που βρισκόμαστε σήμερα σχετικά με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, εάν έχουμε τα κατάλληλα σχήματα και τους μηχανισμούς υποστήριξης και τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε και βεβαίως θα συζητηθούν και θέματα χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων, γιατί αυτό είναι ένα θέμα που πραγματικά απασχολεί πάρα πολύ κόσμο στο οικοσύστημα των start-up και έτσι η συζήτηση θα κινηθεί και σε αυτόν τον άξονα.

Η πρόθεσή μας ήταν να προσελκύσουμε τόσο νέους επιχειρηματίες, έχουμε άλλωστε και συμμετοχές από επιτελικά στελέχη οργανισμών από το διεθνή χώρο για να μπορέσουμε να έχουμε και τα διεθνή παραδείγματα, όσο βεβαίως και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, γιατί μην ξεχνάμε ότι το συνέδριο απευθύνεται κυρίως στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Άρα στην πραγματικότητα προσπαθούμε να φέρουμε κοντά όλους εκείνους τους μετόχους που θα μπορέσουν να δώσουν κάτι προς την ενίσχυση της καινοτόμου νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ν.Σ.: Θα δώσουν το παρόν και Έλληνες startuppers παρουσιάζοντας τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες;

B.Σ.: Ακριβώς. Βεβαίως οι ακαδημαϊκοί τα λέμε λίγο πιο θεωρητικά, αλλά στην πράξη θα δούμε και κάποιες επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να κάνουν κάποια βήματα και η εμπειρία τους θα είναι πάρα πολύ σημαντική τόσο για το κοινό γενικά, όσο και για εκείνους που θέλουν να ξεκινήσουν κάποια καινούρια εγχειρήματα, ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν πιθανά λάθη και δυσκολίες τα οποία έχουν ξεπεράσει άλλες επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Ν.Σ.: Είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις η νέα ατμομηχανή της ελληνικής σκηνής και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας;

Β.Σ.: Αναμφισβήτητα, αυτό ακούγεται πάρα πολύ. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει. Η ανάγκη αλλαγής του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η αναβάθμιση και η βελτιστοποίηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, αυτά σίγουρα αποτελούν βασικούς στόχους. Προφανώς αν τους πετύχουμε θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε βιωσιμότητα – ανάπτυξη συνολικά της οικονομίας μας και βεβαίως θα καταφέρουμε να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής, ας πούμε, οικονομίας. Για να πετύχουμε όμως, αυτούς τους στόχους δεν αρκεί μόνο να δημιουργούμε νέες επιχειρήσεις κι αυτό είναι ένα σημείο που θέλω να τονίσω γιατί δεν θέλουμε οποιουδήποτε τύπου νέα επιχειρηματικότητα, θέλουμε επιχειρηματικότητα που να βασίζεται στην καινοτομία, να ενσωματώνει καινοτομίες μέσα στα προϊόντα, να βασίζεται σε ερευνητικά αποτελέσματα τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν και να δημιουργήσουν προϊόντα που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει και ένας όρος πάνω σε αυτό που λέγεται «επιχειρηματικότητα εντάσεως γνώσης». Εγώ θα έλεγα ότι αυτές τις επιχειρήσεις αν καταφέρουμε να τις έχουμε, αυτές σίγουρα θα μπορέσουν να αποτελέσουν βασικό παράγοντα αναβάθμισης. Άρα όχι οποιουδήποτε τύπου επιχειρηματικότητα, αλλά μία επιχειρηματικότητα πολύ στοχευμένη και πολύ ποιοτική που βασίζεται σε καινοτομία, γερά θεμέλια και γνώση.

Ένα επιπρόσθετο στοιχείο που θα ήθελα να τονίσω είναι και το ότι δεν αξιοποιούνται και σημαντικά ατού που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, όπως είναι η ερευνητική αριστεία. Στα ελληνικά πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή γίνεται έρευνα υψηλού επιπέδου, υπάρχει υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Άρα για μένα θα πρέπει με κάποιο τρόπο αυτοί οι άνθρωποι να κινητοποιηθούν και να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να αλλάξουν σε ένα βαθμό και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Ν.Σ.: Όσοι παρακολουθούμε το ελληνικό οικοσύστημα των startups βλέπουμε ότι ο αριθμός τους είναι ολοένα και αυξανόμενος. Που αποδίδεται αυτή η στροφή προς την νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;

Β.Σ.: Δύο πιθανές εκδοχές μπορώ να δώσω σε αυτό, προφανώς μπορεί να υπάρχουν και περισσότερες. Η πρώτη είναι ότι αυτή η λέξη επιχειρηματικότητα τώρα πλέον δεν ποινικοποιείται. Παλιότερα ο επιχειρηματίας είχε συνδυαστεί με έννοιες ότι πάει να βγάλει χρήματα στο βάρος κάποιων άλλων πραγμάτων. Πλέον ο επιχειρηματίας είναι μία λέξη που δεν είναι τόσο ταμπού όσο ήταν στο παρελθόν. Η δεύτερη έχει να κάνει με την ανεργία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δηλαδή πολλοί πλέον δεν βρίσκουν δουλειά, ούτε στο δημόσιο που παλιότερα κυνηγούσαν πάρα πολλοί νέοι, αλλά ούτε και στον ιδιωτικό τομέα.

Συνεπώς υπάρχει πλέον χώρος και χρόνος από κάποιους να μπορέσουν να σκεφτούν διάφορες ιδέες, ίσως είναι και μία λύση λίγο πιο εύκολη να μπορέσουν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους και ενδεχομένως να οδηγηθούν σε μία υπηρεσία. Βεβαίως, εκεί υπάρχει κι ένα ρίσκο γιατί το να δημιουργούνται όλο και περισσότερες startup επιχειρήσεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες αυτές οι startup επιχειρήσεις θα είναι και βιώσιμες. Βλέπουμε συχνά ότι πολλές επιχειρήσεις κλείνουν. Υπάρχουν στατιστικές που λένε ότι μία νέα επιχείρηση πολύ δύσκολα φτάνει τα τρία έτη.

Άρα το κρίσιμο για εμάς δεν είναι να βλέπουμε την τάση που υπάρχει στις νέες επιχειρήσεις, αλλά πόσες από αυτές για παράδειγμα μετά από τρία χρόνια έχουν διατηρηθεί, πόσες από αυτές μετά από τρία χρόνια έχουν μεγαλώσει κι έχουν προσλάβει νέο κόσμο, πόσες έχουν αναπτύξει τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό και όλα αυτά τα συναφή. Θα έλεγα ότι εκεί ο ρόλος κάποιων μηχανισμών υποστήριξης είναι και πολύ σημαντικός γιατί αν αφήνουμε στη μοίρα τους όλες τις νέες επιχειρήσεις ενδεχομένως οι απώλειες να είναι πολύ μεγαλύτερες. Συνεπώς ο στόχος που θέλουμε κι εμείς να περάσουμε και μέσα από το Start-up Event είναι να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μηχανισμούς υποστήριξης όλης αυτής της νέας κοινότητας που δημιουργείται χρόνο με το χρόνο στην Ελλάδα.

Ν.Σ.: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η startup κοινότητα στην Ελλάδα;

Β.Σ.: Ξεπερνώντας το προηγούμενο θέμα που αναφέραμε σχετικά με τη βιωσιμότητα που είναι σημαντικότατη πρόκληση, εγώ βλέπω ότι το ελληνικό περιβάλλον πολλές φορές δημιουργεί κάποια προβλήματα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως η ευμεταβλητότητα της φορολογίας που αλλάζει κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα κάποιος να μην ξέρει τι πραγματικά τον περιμένει τον επόμενο χρόνο, πως μπορεί να υπολογίζει τα έσοδα και τα έξοδά του κλπ.

Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι πολλές φορές δεν υπάρχουν σημαντικοί μηχανισμοί χρηματοδότησης αυτών των νέων επιχειρήσεων και η γραφειοκρατία είναι πάρα πολύ υψηλή ώστε να αντλήσει κάποιος ένα πρόγραμμα, το οποίο ενδεχομένως μετά να τον δεσμεύει και για πάρα πολύ καιρό με τα χρήματα που έχει πάρει.

Το τρίτο σημείο είναι ότι πολλές φορές οι ελληνικές επιχειρήσεις στρέφονται κυρίως προς το εσωτερικό, δεν έχουν δηλαδή έναν εξωστρεφή χαρακτήρα κι αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα εγκλωβισμού μέσα σε μία αγορά όπως είναι η ελληνική που είναι πολλές φορές μικρή. Συνεπώς μία πρόκληση θα ήταν να μπορέσουν να κοιτάξουν προς τα έξω και να δουν τις διεθνείς αγορές και πως αυτό μπορεί να αναπτύξει τις επιχειρήσεις αυτές περαιτέρω.

Ν.Σ.: Σίγουρα το περιβάλλον και οι συνθήκες γύρω μας είναι ευμετάβλητες, όμως αν σας ζητούσα μία πρόβλεψη για το ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο σε 5-10 χρόνια από τώρα, πως πιστεύετε ότι θα διαμορφωθεί;

Β.Σ.: Πραγματικά προβλέψεις σε τέτοιο βαθμό, 5-10 χρόνια, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν και ειδικά αν μιλάμε για τεχνολογίες οι οποίες εξελίσσονται συνεχώς. Αν σκεφτούμε 10 χρόνια πριν πως ήμασταν και που βρισκόμαστε τώρα, πραγματικά κάθε πρόβλεψη μπορεί να πέσει έξω. Εγώ θα έλεγα ότι σίγουρα το ελληνικό οικοσύστημα μετά από λίγα χρόνια θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί, θα αναπτυχθούν δομές που ήδη ξεκινούν σήμερα δειλά δειλά να αναπτύσσονται και θα έχουν σταθεροποιηθεί πιθανότατα κάποιες επιχειρήσεις που σήμερα είναι νεοφυείς startups, θα έχουν μεγαλώσει και θα μπορέσουν να αποτελέσουν τα θετικά παραδείγματα για τους επόμενους επιχειρηματίες.

Βεβαίως ελπίζω να έχουν αναπτυχθεί και δομές οι οποίες να μπορούν να επιτρέπουν τη συνεργασία ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, τα πανεπιστήμια να μπορούν να δίνουν χώρο και στις επιχειρήσεις, η έρευνα να γίνεται λίγο πιο συστηματική και να υποστηρίζεται με έναν πιο συστηματικό τρόπο. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι περισσότερο. Το ελπίζω. Ίσως να είναι κατά μία έννοια κι ένα ευχολόγιο όλο αυτό αλλά νομίζω ότι μετά από 5-10 χρόνια θα μπορέσουμε να έχουμε σταθεροποιήσει κάποια πράγματα που στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή αποτελούν και ανταγωνιστική προϋπόθεση, αλλά για εμάς χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα για να μπορέσουν να οργανωθούν.

Ν.Σ.: Το ΕΜΠ διαθέτει τον Κόμβο Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ που εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση που συζητάμε της υποστήριξης και της ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων. Πότε ξεκίνησε, με ποιους στόχους, τι προσφέρει και πόσες επιχειρήσεις έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα;

Β.Σ.: Το ΕΠΙ.νοώ είναι ουσιαστικά η θερμοκοιτίδα του ΕΜΠ η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Θα έλεγα ότι είναι ο δεύτερος κρίκος από μία αλυσίδα που ο πρώτος της κρίκος ήταν η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον κ. Γιάννη Καλογήρου. Εκεί ουσιαστικά μπήκαν οι πρώτες βάσεις. Η Μονάδα αυτή λειτούργησε ως φυτώριο, αν θέλετε, της επιχειρηματικότητας μέσα στο Πανεπιστήμιο, δηλαδή μπήκαν κάποια μαθήματα επιχειρηματικότητας στα προγράμματα σπουδών, υποστηρίχθηκαν κάποιοι στα πρώτα στάδια του έχω μία ιδέα, να δω πως μπορώ να την διαχειριστώ και εκεί ακριβώς γεννήθηκε μία ανάγκη, καθώς είδαμε ότι υπάρχουν πολλά παιδιά στο Πανεπιστήμιο που έχουν ιδέες, έχουν ερευνητικά αποτελέσματα που είναι σημαντικά και θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πάνω σε αυτό λοιπόν σχεδιάσαμε έναν Κόμβο ο οποίος ήρθε για να βοηθήσει περαιτέρω αυτούς που θέλουν να αναπτύξουν την επιχείρηση, να τους πάρει από το χέρι και στην επιχειρηματική τους ωρίμανση να μπορέσει να τους υποστηρίξει σε διάφορα στάδια. Για παράδειγμα να παρέχει κάποιο χώρο ώστε να μπορεί να δουλέψει κάποιος, εμείς έχουμε ένα χώρο στο Μοναστηράκι, στην οδό Βλαχάβα 6-8, που κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει γραφεία, εξοπλισμό για να μπορέσει να λειτουργήσει και να γλιτώσει και κάποια έξοδα που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να τον επιβαρύνουν από πολύ νωρίς στην επιχειρηματική δράση. Αλλά το κυριότερο στοιχείο που έχει ο Κόμβος ΕΠΙ.νοώ είναι ότι ασχολείται με την κάθε ομάδα ξεχωριστά.

Πολύ νωρίς καταλάβαμε ότι το κάθε επιχειρηματικό σχήμα δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με κάθε άλλο, άρα δεν είχε νόημα να περάσουμε από διαδικασίες εκπαίδευσης όλους τους συμμετέχοντες και καταλάβαμε ότι αν δούμε εξατομικευμένα την κάθε ομάδα τα αποτελέσματα που μπορούμε να έχουμε είναι πολύ μεγαλύτερα.

Γιάννης Καλογήρου

Τρίτος κρίκος της αλυσίδας είναι ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας και τον οργανισμό Industry Disruptors Game Changers. Πρόκειται για το «Invent ICT» και στοχεύει πολύ πιο εντατικά σε ιδέες που έχουν να κάνουν κυρίως με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Το παραδοτέο αυτού του προγράμματος και η καινοτομία του είναι ότι το τέλος του δρόμου είναι και η ίδρυση της επιχείρησης γιατί υπάρχουν μηχανισμοί υποστήριξης που υποστηρίζουν τα πρώτα στάδια, αλλά λίγο πριν φτάσει η έναρξη της επιχείρησης πολλές φορές οι δυνητικοί επιχειρηματίες κάνουν πίσω με το ρίσκο να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, με τα προβλήματα που προαναφέραμε να τους πιέζουν πάρα πολύ και τελικά δεν ιδρύουν την επιχείρηση, οπότε αυτό το πρόγραμμα έχει ως τελικό στόχο να βγάλει κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες θα ιδρυθούν και θα μπορέσουν να ασκήσουν την δραστηριότητά τους με την υποστήριξη του προγράμματος αλλά και της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.

Κάποια στοιχεία σχετικά με τις επιχειρήσεις, στον πρώτο κύκλο του προγράμματος είχαμε 64 υποβολές συμμετοχής, οι οποίες πέρασαν από 2 στάδια αξιολόγησης για να μπορέσουμε να καταλάβουμε την ποιότητα των προτάσεων, αλλά και να μπορέσουμε να δούμε κι αν είναι και οι ίδιες οι ομάδες διατεθειμένες να προχωρήσουν και να κάνουν το βήμα προς την επιχειρηματικότητα. Αυτή τη στιγμή περνώντας στο τρίτο και βασικό στάδιο υπάρχουν 25 ομάδες οι οποίες έχουν προχωρήσει εντατικά με εξατομικευμένο τρόπο και εξατομικευμένο coaching και mentoring προς την ίδρυση της επιχείρησης, κάτι που ελπίζουμε να γίνει, για κάποιες από αυτές βεβαίως γιατί δεν θα γίνουν όλες επιχειρήσεις, μέχρι το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του νέου έτους. Πρέπει να πούμε ότι τόσο στη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας όσο και στο ΕΠΙ.νοώ έχουν περάσει τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερες από 100 επιχειρηματικές ιδέες που έχουν αξιολογηθεί, ενώ περισσότερες από 15 έχουν νομική μορφή και σήμερα είναι βιώσιμες. Αυτό μπορεί να φαίνεται χαμηλό νούμερο αλλά αν αναλογιστούμε ότι είναι επιχειρήσεις που βασίζονται σε τεχνολογικά αποτελέσματα αυτό πραγματικά είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό. Κάθε χρόνο μας υποβάλλονται περίπου 50-70 προτάσεις σε εξειδικευμένα προγράμματα όπως είναι το Invent ή το ΕΠΙ.νοώ ευρύτερα.

Ν.Σ.: Πότε ξεκίνησε το πρόγραμμα Invent ICT;

Β.Σ.: Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017, ο κύκλος του προγράμματος προβλέπει 12 μήνες, κάποιες φάσεις αξιολόγησης, κάποιες φάσεις επώασης και τώρα μπαίνουμε στην τρίτη φάση του προγράμματος που περιλαμβάνει πιο εξειδικευμένες παροχές, όπως το να λύσει κάποιος θέματα για τις πωλήσεις, να μπορέσει να δει ποιος είναι ο πελάτης που τον ενδιαφέρει, να έχει χτίσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο με στόχο να είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν την ιδέα τους και να ζητήσουν μία χρηματοδότηση που θα τους επιτρέψει να μεγαλώσουν, επειδή τώρα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για νέα χρηματοδότηση και νέα funds επιχειρήσεων τα οποία αρχίζουν και βγαίνουν σιγά σιγά και στο ελληνικό σύστημα.

Να πω εδώ ότι στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν κι άλλες δυο σχολές, το τμήμα Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Θράκης κι αυτό γιατί θέλαμε να τεστάρουμε τη δική μας μεθοδολογία και εκτός Πολυτεχνείου και θα είναι μεγάλη μας χαρά αν αυτό αρχίσει και βγάζει αποτελέσματα, ώστε να αρχίσει να απευθύνεται και ευρύτερα σε όλο το ελληνικό σύστημα. Γι’ αυτό και σκεφτόμαστε τον 2ο κύκλο του προγράμματος, που η πρόσκληση θα ανοίξει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και για δύο μήνες, να τον ανοίξουμε και σε άλλους κλάδους και σε άλλα πανεπιστήμια.

Ν.Σ.: Και οι επιχειρήσεις αυτές δέχονται υποστήριξη σε όλους τους τομείς (mentoring, λογιστικά, νομική υποστήριξη) ό,τι χρειάζονται…;

Β.Σ.: Εδώ έχουμε κάνει μία στρατηγική συνεργασία με έναν βέλγικο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό που ονομάζεται Eso Quadrant o οποίος μας έχει δώσει την μεθοδολογία της υποστήριξης, η οποία περιλαμβάνει μία υποστήριξη τριών επιπέδων. Το πρώτο επίπεδο είναι το mentoring. Κάθε ομάδα έχει κάποιον μέντορα ο οποίος είναι ένα έμπειρο στέλεχος από τον κλάδο στον οποίο απευθύνεται η ιδέα και ο οποίος κατευθύνει τις ομάδες στρατηγικά να μπορέσουν να αποφύγουν λάθη που πιθανόν είναι από την άγνοια του ίδιου του κλάδου. Έχουμε επίσης έναν coach ο οποίος είναι συνήθως ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που έχει τρέξει όλο τον κύκλο με κάποιες άλλες startups, άρα έχει δει όλα τα στάδια της επιχειρηματικής ωρίμανσης και τους βοηθάει στην υλοποίηση του Business Plan και το τρίτο επίπεδο είναι κάποια τεχνική βοήθεια σε στοιχεία που δεν μπορούν οι ίδιες οι ομάδες να αναπτύξουν, π.χ. νομικά θέματα, λογιστικά θέματα, θέματα ίδρυσης της επιχείρησης, branding κλπ. Αλλά νομίζω το σημαντικό στοιχείο είναι το δεύτερο, δηλαδή το coaching, ότι ένας άνθρωπος που έχει δει όλες τις δυσκολίες της επιχειρηματικής ανάπτυξης βήμα βήμα είναι δίπλα τους και τους καθοδηγεί ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν το δικό τους επιχειρηματικό σχέδιο. Τώρα αν αυτό αναλογιστούμε ότι γίνεται και σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπως είναι η θερμοκοιτίδα του ΕΠΙ.νοώ που κάποιος μπορεί να έχει και κάποιες δωρεάν παροχές, άρα δεν χρειάζεται να έχει κάποια έξοδα σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο της επιχειρηματικής του ανάπτυξης τότε αυτό δημιουργεί κάποιες προϋποθέσεις που είναι ένα πλεονέκτημα σε σχέση με το να δραστηριοποιούνταν αυτόνομα.

Επιμέλεια: Νάντια Σκεπετάρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα