back to top
18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Στην Ελλάδα ο «παλμός» της ναυτιλίας

Διαβάστε επίσης

Στη χώρα μας κτυπά για μία ακόμη χρονιά η «καρδιά» της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τη διοργάνωση της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2018», που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του «Metropolitan Expo».

Η φετινή εκδήλωση, που συμπίπτει με τα 50 χρόνια για το μεγαλύτερο ναυτιλιακό γεγονός στον κόσμο, καταρρίπτει και ένα μεγάλο ρεκόρ, καθώς στην έκθεση συμμετέχουν 1920 κρατικά και εταιρικά περίπτερα από 92 χώρες, ενώ τα συνολικά έσοδα για τις ελληνικές επιχειρήσεις φιλοξενίας, εστίασης, διοργάνωσης εταιρικών εκδηλώσεων και μεταφορών θα πλησιάσουν τα 65 εκατ. ευρώ.

Παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για εκθεσιακό χώρο κατά 16% σε σύγκριση με τη διοργάνωση του 2016, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας, που ελέγχει τα περισσότερα πλοία παγκοσμίως με χωρητικότητα το 20% του παγκόσμιου στόλου.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην έκθεση συμμετέχουν 22 κράτη, τα οποία με τα εθνικά τους περίπτερα θα παρουσιάσουν ναυτιλιακά προϊόντα και υπηρεσίες, τη στιγμή που και η χώρα μας προσπαθεί να προσελκύσει τόσο ξένες, όσο και ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό να επιλέξουν τον Πειραιά ή άλλο μεγάλο ελληνικό λιμάνι ως έδρα και να υψώσουν την ελληνική σημαία στα πλοία τους.

Από την άλλη πλευρά ναυτιλιακά στελέχη διευκρινίζουν ότι για να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος πρέπει το ναυτιλιακό περιβάλλον να γίνει πιο «φιλικό» προς τις επιχειρήσεις, με ειλικρινή διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία, που δεν θα μένουν μόνο σε εξαγγελίες αλλά θα υλοποιούν και προτάσεις, οι οποίες έχουν κατατεθεί.

Στους… «πρωτάρηδες» των Ποσειδωνίων συγκαταλέγονται η Βραζιλία με την Πολωνία, που για πρώτη φορά έχουν εθνικά περίπτερα στην έκθεση, η Cruise Lines International Association, που συμμετέχει σε έκθεση που δεν έχει θέμα την κρουαζιέρα μέχρι τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Βόλου που έχουν την πρώτη ανεξάρτητη συμμετοχή τους στα Ποσειδώνια.

Στο πρόγραμμα της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Ιουνίου, περιλαμβάνονται πάνω από 40 συνέδρια και σεμινάρια, ομιλίες και διασκέψεις για τα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια ναυτιλία για τις εξελίξεις τόσο στην ναυτιλιακή βιομηχανία, όσο και στον οικονομικό τομέα.

Ιδιαίτερα σημαντικές όμως είναι οι συζητήσεις που γίνονται στο περιθώριο της έκθεσης, καθώς πολλές συναντήσεις γίνονται σε σπίτια ή σε θαλαμηγούς εφοπλιστών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες μετά από διαπραγματεύσεις κλείνονται συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων από τους ανθρώπους της ναυτιλίας, ενώ αποφασίζεται και το άνοιγμα σε νέες αγορές.

Συναντήσεις, δεξιώσεις και πάρτι τα οποία δεν γίνονται επ’ ευκαιρία των «Ποσειδωνίων», αλλά έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον 15 μέρες πριν την έναρξη της έκθεσης.

Τέλος, μία έκθεση διεθνούς βεληνεκούς όπως η συγκεκριμένη συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και προωθεί την Αθήνα και τη χώρα ως πιθανό προορισμό για σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του συνεδριακού τουρισμού.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα