back to top
36.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

36.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Εν μέσω αντιπαραθέσεων η πρόταση δυσπιστίας για την συμφωνία με την π.ΓΔΜ- Σήμερα η ψηφοφορία

Διαβάστε επίσης

Σε κλίμα έντασης ολοκληρώνεται απόψε στην Oλομέλεια της Βουλής, η τριήμερη “μάχη” επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση ,που κατέθεσε η ΝΔ.

Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να φθάσει στα ύψη , καθώς σήμερα θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ σημείο οξείας αντιπαράθεσης προβλέπεται να αποτελέσουν τα 30 και πλέον έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών και αφορούν πτυχές της διαπραγμάτευσης από προηγούμενες κυβερνήσεις, τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- θα παρουσιάσει ο Νίκος Κοτζιάς.

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε οξύτατο επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κασαπίδη και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο πρώτος τους κατηγόρησε ότι διαπράττουν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Αντιδρώντας έντονα ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, του ζήτησε -χωρίς επιτυχία- να ανακαλέσει, ενώ αποστάσεις κράτησε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Στις 4 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας.

Ως ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας πως η χώρα μας θα έχει πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «ζωτική, τόσο από γεωπολιτικής πλευράς, όσο όμως και από οικονομικής» περιοχή των Βαλκανίων, και τόνισε ότι «η πρόσφατη συμφωνία που καταλήξαμε, μετά από έξι μήνες διαπραγμάτευση με τους γείτονές μας, για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, συνιστά ιστορικής σημασίας επιτυχία για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο»

Σημείωσε επίσης ότι η διαιώνιση του προβλήματος, στερούσε δυνατότητες από την χώρα και “να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί και της αξίζει στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής». Επίσης, όπως είπε, στερούσε τη δυνατότητα από τη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη, να μετατραπεί σε ουσιαστική πρωτεύουσα οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ολόκληρης της Βαλκανικής.

Την Κυριακή στις Πρέσπες η υπογραφή

Η συμφωνία Αθήνας -Σκοπίων αναμένεται να υπογραφεί αύριο Κυριακή , στην ελληνική πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας, από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και αξιωματούχων της ΕΕ.

Αντιπαραθέσεις και διαξιφισμοί στην Ολομέλεια

Κατά την χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλης σημειώθηκε οξύ επεισόδιο ανάμεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κασαπίδη λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε στην ομιλία ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας διαπράττουν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας εφόσον ψηφίσουν την συμφωνία με την πΓΔΜ.

Το θέμα έλαβε έκταση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη, ζήτησε από την ΝΔ να πάρει θέση και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι δεν εκφράζει την πολιτικό λόγο της ΝΔ η αναφορά περί εσχάτης προδοσίας.

Πολιτική αντιπαράθεση υπήρξε και νωρίτερα όταν ο αν. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης απευθυνόμενος στην Ν.Δ ανέφερε ότι “Ζούμε τον επιθανάτιο ρόγχο μιας προσπάθειας που ξεκινήσατε από τον Ιανουάριο του 2015. Δεν σας βγήκε κανένα σενάριο καταστροφολογίας ούτε αυτό της αριστερής παρένθεσης και παίξατε τα ρέστα σας με αυτή την Συμφωνία, η οποία λύνει ένα πρόβλημα 25 ετών”

Ως απάντηση ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι “τα κόμματα είναι θεσμοί της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία χρειάζεται όλα τα κόμματα”. “Και δεν εύχομαι στον ΣΥΡΙΖΑ να περάσει κανέναν επιθανάτιο ρόγχο αλλά μπορώ να προβλέψω σχεδόν μετά βεβαιότητας το αποτέλεσμα της κάλπης. Το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και ο χειρισμός στο θέμα των Σκοπίων θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την έκταση της ήττας”.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ κινείται σε θετική κατεύθυνση και στην εθνική γραμμή, όπως χαράχτηκε μετά το 95. Αναφορικά ομως με την πρόταση δυσπιστίας σημείωσε ότι ‘είναι σαφές ότι δεν θα δώσουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την αδιέξοδη κυβέρνηση”.

Ως πάρα πολύ θετική χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα Σκόπια, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, απορρίπτοντας ότι δημιουργεί τετελεσμένα και αντιτείνοντας ότι επιλύει εκκρεμότητες 25 ετών, ξεπερνάει τις επιτυχείς ρυθμίσεις του παρελθόντος, και υιοθετεί, όσο και αποδέχεται, το πλαίσιο της εθνικής γραμμής.

Αναζητείται ο Κ.Μπαρμπαρούσης

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και την σύλληψη του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας. Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα ξέφυγε από μπλόκο της αστυνομίας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών, για να αποφύγει τη σύλληψη στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Δημήτρης Ράντος

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα