back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Μέρκελ-Ερντογάν: Επιστροφή στο διάλογο αλλά και βαθιές διαφορές

Διαβάστε επίσης

«Ριζικές διαφορές με την Τουρκία» στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Η επίσκεψη του τούρκου προέδρου στο Βερολίνο σηματοδοτεί ωστόσο μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle κανείς δεν ανέμενε ότι η επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία θα οδηγούσε στην πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Αυτό όμως που φαίνεται να επιτυγχάνεται είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών, η επιστροφή στο διάλογο και η έναρξη μιας συνεργασίας σε οικονομικά ζητήματα. Στα επίμαχα όμως θέματα που ευθύνονται για την επιδείνωση των διμερών σχέσεων οι διαφορές παραμένουν.

Αυτό διαφάνηκε ήδη από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Τ. Ερντογάν στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη Γερμανία. Η υποδοχή που του επιφύλαξε το πρωί στο προεδρικό μέγαρο ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ήταν όλως διόλου τυπική και μάλλον ενδεικτική για τη στάση που αναμένεται ότι τήρησε ο κ. Σταϊνμάιερ στις συνομιλίες που ακολούθησαν και διήρκεσαν περίπου μιάμιση ώρα. Κατόπιν δεν έγιναν δηλώσεις. Στo προοίμιο της συνάντησης κύκλοι του Γερμανού Προέδρου είχαν πάντως ανακοινώσει πως ο κ. Σταϊνμάιερ θα θέσει στον Τούρκο ομόλογό του θέμα για τους Γερμανούς κρατούμενους στην Τουρκία, για τους φυλακισμένους Τούρκους δημοσιογράφους όπως και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Τα ζητήματα αυτά έθεσε και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ λίγο αργότερα στον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην καγκελαρία. Όπως δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τ. Ερντογάν μετά το τέλος των συνομιλιών, ανάμεσα τους εξακολουθούν να υπάρχουν «ριζικές διαφορές» σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κράτους δικαίου και την ελευθερία του τύπου.

Επίσης ζήτησε την απελευθέρωση των Γερμανών κρατούμενων και διαβεβαίωσε ότι αυτό το θέμα θα απασχολήσει και τη δεύτερη συνάντηση που θα έχει με τον Τ. Ερντογάν το Σάββατο το πρωί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμενε ότι οι όποιες διώξεις και κρατήσεις στη χώρα του γίνονται στη βάση δικαστικών αποφάσεων. Ενώ χαρακτήρισε τρομοκρατικές οργανώσεις τόσο την κουρδική ΡΚΚ όσο και το Κίνημα Γκιουλέν ζήτησε τη δίωξη των οπαδών τους στη Γερμανία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι και στη Γερμανία το ΡΚΚ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Το ίδιο δεν ισχύει όμως για το Κίνημα Γκιουλέν. Οι γερμανικές αρχές δεν διαθέτουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι πρόκειται για τρομοκράτες. Η καγκελάριος διαβεβαίωσε όμως ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να εξετάσει ενοχοποιητικά στοιχεία που θα της διαθέσουν οι τουρκικές αρχές.

Στη συνέντευξη τύπου ο Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε έμμεσα δημοσιογραφικές πληροφορίες για πρόσφατο τουρκικό αίτημα που αφορά την έκδοση 69 υποτιθέμενων τρομοκρατών που ζουν στη Γερμανία. Στη λίστα βρίσκεται και το όνομα του πρώην αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet Τζαν Ντούνταρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση για «προδοσία». Ενώ είχε την πρόθεση να συμμετάσχει στη συνέντευξη τύπου στην καγκελαρία ο Τζαν Ντούνταρ δεν ήρθε τελικά. Από την τουρκική αντιπροσωπεία υπήρξε η προειδοποίηση για ακύρωση της συνέντευξης τύπου σε περίπτωση συμμετοχής του.

πηγή Deutsche Welle

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα