back to top
34.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

34.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τι απαντά το ΥΠΕΘΑ για την έρευνα της OLAF στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ερευνά πιθανή κακοδιαχείριση κονδυλίων της ΕΕ για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός της , ενώ αρκετά ΜΜΕ, εξειδικεύουν τις πληροφορίες και αναφέρουν ότι ο έλεγχος επικεντρώνεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο αρμόδιος ΑΝΥΠΕΘΑ Π. Ρήγας, σε αρκετές συνεντεύξεις του, το τελευταίο διάστημα, επαναλαμβάνει , πως τα κονδύλια που έχει διαχειριστεί το ΥΠΕΘΑ έχουν ελεγχθεί συστηματικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και επισημαίνει ότι: «Το αν έχει γίνει κάποιο λάθος στην όποια διαδικασία, αυτό είναι άλλο πράγμα. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για διαδικασίες οι οποίες είναι πάρα πολύ αυστηρές. Υπάρχει έλεγχος ο οποίος γίνεται πάντα και συστηματικά, τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όλα τα στοιχεία είναι αναρτημένα στη Διαύγεια και έχουν γίνει όλοι οι έλεγχοι που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίοι είναι μάλιστα πάρα πολύ σκληροί».

Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΕΘΑ, σχετικά με την διαχείριση των κονδυλίων από την Ε.Ε. , προκειμένου να καλυφτούν ανάγκες των μεταναστών/προσφύγων, προκύπτουν τα εξής: Με μέριμνα του ΥΠΕΘΑ, λοιπόν, έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα πέντε (5) Συμφωνίες Χρηματοδότησης απευθείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή µέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Βοήθειας (Emergency Assistance-EMAS) του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (Asylum, Migration & Integration Fund-AMIF) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Internal Security Fund-ISF) συνολικού προϋπολογισμού περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων δύο (2) για το χρονικό διάστημα 1-2-2016 έως 31-7-2016, δύο (2) για το διάστημα 1-08-2016 έως 28-2-2017 (μια εξ αυτών που αφορούσε την ενδοχώρα παρατάθηκε για ορισμένες δομές μέχρι 31-07-2017) και μια για το διάστημα 01-09-2017 έως 28-02-2018, από τα οποία ποσό περί τα 90 εκατομμύρια ευρώ έχει αναλωθεί, µέσω του μηχανισμού ελέγχου και υποβολής δαπανών στο πλαίσιο των Συμφωνιών Επιχορήγησης απευθείας µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EMAS). Τα 90 εκατ. € που αναλώθηκαν από τα 100 εκατ. € (Π/Υ Συμφωνιών Επιχορήγησης) Έκτακτης Βοήθειας (Emergency Assistance) έχουν ελεγχθεί, από τα αρμόδια Ελεγκτήρια Δαπανών των Κλάδων, από πιστοποιημένες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών που προέκυψαν κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα έχουν ελεγχτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, που ο Στρατός αδυνατούσε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες σίτισης των μεταναστών, ανατέθηκε σε κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις μέρος της σίτισης και επειδή οι σχετικοί διαγωνισμοί απέβησαν άκαρποι και επειδή έπρεπε να υπάρχει φαγητό για τις καθημερινές ανάγκες των μεταναστών, ενδεχομένως να σημειώθηκαν παρατυπίες που είναι υπό τον έλεγχο των αρμοδίων αρχών.

Διευκρινίζουμε ότι, το θέμα της σίτισης των μεταναστών/ προσφύγων , δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί (ανάθεση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις) και καλύπτεται κυρίως από το ΓΕΣ. Το ΓΕΣ δημοσίευσε την 28/07/16 ανοικτό διαγωνισμό για κάλυψης αναγκών σίτισης 43 Δομών (κυρίως ΛΕΣΒΟ, ΧΙΟ ΣΑΜΟ) συνολικού ποσού περί τα 84 εκατ. € (το ποσό διατίθεται εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε.), ο οποίος ωστόσο ακυρώθηκε την 20/10/17 λόγω των ενστάσεων, δικαστικών διαμαχών και άλλων προβλημάτων που προέκυψαν. Θα επαναληφτεί ο διαγωνισμός άμεσα , με προτεραιότητα τα 3 νησιά…). Το ποσό αυτό (84 εκ. ευρώ) δεν έχει αξιοποιηθεί και μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, τις ανάγκες σίτισης καλύπτει ο Στρατός.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα