back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ζέεχοφερ: μένει ή φεύγει;

Διαβάστε επίσης

“Η Βαυαρία είναι παράδεισος, η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών όμως δεν είναι κάθε μέρα παράδεισος”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της, Χορστ Ζέεχοφερ, δύο ημέρες μετά την πύρρειο νίκη του κόμματος στη Βαυαρία, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Δεν ξεκαθάρισε ποιες θα είναι οι δικές του επόμενες κινήσεις, μολονότι τα αιτήματα για παραίτησή του τουλάχιστον από την προεδρία του κόμματος πληθαίνουν, αλλά επεσήμανε ότι η ανάλυση των αποτελεσμάτων πρέπει να συνεχιστεί έως τα Χριστούγεννα.

Στενά τα περιθώρια για συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού

Στις 12 Νοεμβριου ο Μάρκους Ζέντερ πρέπει να εκλεγεί στην πρωθυπουργία. Το σύνταγμα της Βαυαρίας θέτει πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα: εντός τεσσάρων εβδομάδων μετά την διεξαγωγή των εκλογών πρέπει να συγκροτηθεί κυβερνητικός συνασπισμός. Ιδανικά αυτές οι εβδομάδες δεν πρέπει να συνοδευτούν από διενέξεις στους κόλπους της CSU που θα αποδυνάμωναν την διαπραγματευτική ικανότητα του κόμματος.

Πρώτα κυβέρνηση, μετά ανάλυση

Ο Ζέεχοφερ υπογράμμισε ότι προέχει η συγκρότηση κυβέρνησης σε σχέση με την ενδοσκόπηση του κόμματος και την απόδοση ευθυνών, συμπλήρωσε ωστόσο ότι το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί o προσανατολισμός του.

Οι τρεις παραιτήσεις

Δεδομένης της πίεσης που ασκείται στον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, που θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για το πολύ κακό αποτέλεσμα της Κυριακής, ο ίδιος φρόντισε να επισημάνει ότι έχει υποβάλει συνολικά τρεις φορές την παραίτησή του μέσα σε έναν χρόνο: μία αμέσως μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017, μία πριν από το συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους και μία στο αποκορύφωμα της διαμάχης με την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών για την πολιτική ασύλου το καλοκαίρι. Δεν ξεκαθάρισε ωστόσο εάν συνδέει την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος -που φαίνεται να οδεύει προς το τέλος της- με την παραμονή του στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Στο άσυλο και την υπόθεση Μάασεν όλα έγιναν σωστά

Ο Ζέεχοφερ πάντως υπερασπίστηκε την πολιτική του στα δύο βασικά θέματα που προκάλεσαν τους προηγούμενους μήνες τριγμούς στους κόλπους της Χριστιανικής Ένωση και του μεγάλου συνασπισμού, αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις στα γερμανοαυστριακά σύνορα όσων βρίσκονται στη Γερμανία αλλά έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου σε άλλες χώρες και την υπόθεση της αμφιλεγόμενης μετάθεσης Μάασεν.

Οι τέσσερις εβδομάδες δεν μπορούν να σώσουν τον Ζέεχοφερ

Το ουσιώδες ερώτημα είναι ένα: θα επιτρέψει η βάση του κόμματος στον Ζέεχοφερ να σκηνοθετήσει μόνος του την αποχώρησή του; Πάντως, το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων δεν αποτελεί ακαταμάχητο επιχείρημα και αυτό το ξέρει πολύ καλά ο ίδιος. Μετά τις κρατιδιακές εκλογές στη Βαυαρία το 2008, η CSU βρισκόταν και πάλι σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου, αλλά o τότε επικεφαλής του κόμματος, Έρβιν Χούμπερ, και ο τότε πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Γκίντερ Μπέκσταϊν, απομακρύνθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Ο μεγάλος κερδισμένος ήταν ο Χορστ Ζέεχοφερ.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα