back to top
36.1 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

36.1 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Αδύνατον να κοπάσουν οι αντιδράσεις για την υπόθεση Κασόγκι

Διαβάστε επίσης

Σε κλοιό διεθνών καταγγελιών για την δολοφονία του εξόριστου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι εξακολουθεί να βρίσκεται ο ισχυρός άνδρας του Ριάντ πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, καθώς η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει, έστω και με το σταγονόμετρο, τις αποκαλύψεις.

Σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτική ομάδας του κόμματός του, στην οποία είχε προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει την «γυμνή αλήθεια», ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε να προχωρήσει σε κάποια δραματική αποκάλυψη, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι δεν σκοπεύει να κλείσει την υπόθεση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για προμελετημένη και λεπτομερώς σχεδιασμένη «πολιτική δολοφονία» διεθνούς ενδιαφέροντος και ζήτησε να παραπεμφθούν στην τουρκική δικαιοσύνη τα 18 άτομα που έχουν συλληφθεί στη Σαουδική Αραβία, αφότου οι εκεί αρχές επιβεβαίωσαν τη δολοφονία, αλλάζοντας την επίσημη εκδοχή. Αποφεύγοντας μάλιστα οποιαδήποτε αναφορά στον Σαουδάραβα διάδοχο, τόνισε με νόημα ότι δεν αμφισβητεί την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν, αν και κρίνει απαραίτητη τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Λίγο αργότερα, γινόταν γνωστό ότι σε αυτοκίνητο του σαουδαραβικού προξενείου που είχε εντοπισθεί από την Δευτέρα εγκαταλειμένο σε πάρκινγκ της Κωνσταντινούπολης, βρέθηκε η βαλίτσα με τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα του Κασόγκι – γεγονός που επιτρέπει την άσκηση δίωξης στον ίδιο τον Σαουδάραβα πρόξενο, ο οποίος δεν καλύπτεται από ασυλία, αλλά έχει ήδη εγκαταλείψει την Τουρκία. Προηγούμενες πληροφορίες, πάντως, ότι εντοπίσθηκαν υπολείμματα της σορού του Κασόγκι στον κήπο της κατοικίας του προξένου διαψεύσθηκαν.

Την ίδια ώρα, ο 33χρονος πρίγκιπας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν πραγματοποιούσε σύντομη εμφάνιση στον διεθνές επενδυτικό φόρουμ Future Investment Initiative που διεξάγεται στο Ριάντ και σκάζεται από την ακύρωση της συμμετοχής πολλών δυτικών αξιωματούχων και μεγαλοεπιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. (Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, μολονότι έγινε δεκτός την Δευτέρα από τον Σαουδάραβα διάδοχο, απέφυγε να συμμετάσχει στο φόρουμ).

«Αυτές οι ημέρες είναι δύσκολες. Διερχόμαστε κρίση», παραδέχτηκε ο υπουργός Ενέργειας Χάλεντ αλ Φάλεχ στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton όλπου πραγματοποιείται η διοργάνωση. Η δολοφονία του Κασόγκι είναι μια «ειδεχθής πράξη και κανείς στο βασίλειο δεν μπορεί να την δικαιολογήσει», πρόσθεσε.

Πριν πάει στο φόρουμ, ο διάδοχος και ο πατέρας του, βασιλιάς Σαλμάν, δέχτηκαν στα ανάκτορα, δύο μέλη της οικογένειας του Κασόγκι, για να υποβάλουν τα συλλυπητήριά τους.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

«Είχαν εξ αρχής ένα πολύ κακό σχέδιο, το εκτέλεσαν πολύ άσχημα και η επιχείρηση συγκάλυψης ήταν μια από τις χειρότερες στην ιστορία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.

«Όποιος σκέφτηκε αυτήν την ιδέα νομίζω ότι έχει μπλέξει και θα έπρεπε να έχει μπλέξει», πρόσθεσε. Ωστόσο χαρακτήρισε «πολύ σκληρό» τον Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε, προτού να συμφωνήσει με τα συμπεράσματα του Τούρκου ομολόγου του, θέλει προηγουμενως να δει όλα τα γεγονότα.

«Οι εξηγήσεις που δόθηκαν αφήνουν πολλά ερωτήματα χωρίς απάντηση», τονίζεται σε ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της G7, όπου απευθύνεται έκκληση για μια έρευνα «ενδελεχή, αξιόπιστη, διαφανή και ταχεία από τη Σαουδική Αραβία, σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές».

Πάντως, η αξιοπιστία της ευρωπαϊκής πλευράς δοκιμάζεται από την απροθυμία των περισσότερων εταίρων να ακολουθήσουν την προτροπή του Βερολίνου για αναστολή των πωλήσεων οπλισμού στη Σαουδική Αραβία.

Χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε με σφοδρότητα να απαντήσει σχετικό ερώτημα που του τέθηκε ενώ επισκεπτόταν έκθεση της αμυντικής ναυτικής βιομηχανίας, στο Μπουρζέ, ενώ και το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε κατά της ματαίωσης των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Νewsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα