back to top
16.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

16.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Χρ. Στυλιανίδης: Παρουσίασε τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Διαβάστε επίσης

Τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών παρουσίασε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας την Πέμπτη στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν μία παγκόσμια πρόκληση και απαιτούν ευρωπαϊκή απάντηση, τόνισε και υπογράμμισε ότι το σύστημα αυτό αποτελεί “την ευρωπαϊκή απάντηση στην κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών” .

“Είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη. Απόδειξη ότι η ΕΕ ως σύνολο μπορεί και θέλει να προστατεύσει τους πολίτες”, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Το νέο σύστημα αφορά στο τριτοβάθμιο επίπεδο πολιτικής προστασίας και θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο πρώτο που συνδέεται με τον μηχανισμό των κρατών μελών και στο δεύτερο που σχετίζεται με τον υφιστάμενο μηχανισμό προστασίας σε εθελοντικό επίπεδο.

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης ο μηχανισμός “δεν θα υποκαταστήσει τις αρμόδιες εθνικές αρχές και δεν θα αφαιρέσει εθνικές αρμοδιότητες, αλλά θα λειτουργεί ως πολλαπλασιαστή των εθνικών δυνατοτήτων”.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι ο νέος μηχανισμός, με τη βοήθεια και άλλων ευρωπαϊκών ταμείων, θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να αυξήσουν την πρόληψη και την ετοιμότητα, ενώ διευκρίνισε ότι τα μέσα που θα ανήκουν στο μηχανισμό δεν θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες, αλλά στις χώρες όπου ενδέχεται να υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις.

Γνωστοποίησε επίσης ότι ακριβώς επειδή η πρόληψη στηρίζεται στη γνώση και στην πληροφόρηση δημιουργείται ένα δίχτυ ανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Υπογράμμισε τέλος ότι η ΕΕ θα συμμετέχει με 160 εκατομμύρια για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ τόνισε ότι το σύστημα θα αναπτύσσεται σταδιακά με προτεραιότητα τις πυρκαγιές, αλλά δική του πρόθεση, εάν παραμείνει για δεύτερη θητεία, είναι να επεκταθεί στο ιατρικό πεδίο.

Το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι το πρώτο από τα κοινοβούλια στην ΕΕ που ενημερώνεται από τον Επίτροπο, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι “η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, συμβαίνει τώρα και αν δεν πάρουμε μέτρα όχι μόνο θα αυξηθούν οι συνέπειες, αλλά θα μπούμε και σε έναν φαύλο κύκλο”

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η χώρα μας δημιουργεί ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης έκτακτων αναγκών και γνωστοποίησε ότι το τελικό σχέδιο θα βγει από τις αρχές του χρόνου σε δημόσια διαβούλευση.

“Η καινούργια αντιπυρική περίοδος θα πρέπει να βρει τη χώρα θωρακισμένη”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα