back to top
19 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

19 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Οι προκλήσεις του Μακρόν για τη νέα χρονιά

Διαβάστε επίσης

Έντονο και απαιτητικό αναμένεται το 2019 για τον Εμανουέλ Μακρόν. Χρονιά που ξεκινάει με τα “κίτρινα γιλέκα” να επιθυμούν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με τα ποσοστά του προέδρου να είναι ιδιαίτερα χαμηλά και με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν.

Η Γαλλία θα προεδρεύσει στη Σύνοδο των G7 το 2019 που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου στο Μπιαρίτζ. Παράλληλα, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές που αποτελούν ένα μεγάλο, προσωπικό σχεδόν, στοίχημα για τον Μακρόν. Τέλος, η χώρα καλείται μέσα στο 2019 να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός Brexit που κανείς ακόμα δεν γνωρίζει τι μορφή θα πάρει τελικά.

Σύνοδος των G7

Ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας τον Σεπτέμβριο στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έδωσε σαφώς τον τόνο της γαλλικής προεδρίας του G7. Η Γαλλία θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτήν ώστε να ανατρέψει το κλίμα μετά την ηχηρή και μέσω tweet ανακοινωμένη αποχώρηση της υπογραφής των ΗΠΑ από την τελική απόφαση τον Ιούνιο στον Καναδά.

Ευρωεκλογές

Μόλις πριν λίγες μέρες, οι Financial Times σε άρθρο τους, αναφέρθηκαν στην αντιπαράθεση Μακρόν – Σαλβίνι, ως ενδεικτική της πολιτικής αντιπαράθεσης που θα δούμε να κυριαρχεί τους επόμενους μήνες στους κόλπους στην Ευρώπης. Ενώ πλησιάζουμε την 26η Μαΐου, ο Γάλλος πρόεδρος είναι προφανές ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για την οικοδόμηση ενός φιλοευρωπαϊκού, προοδευτικού κοινού μετώπου, απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού που όλο και ενισχύεται σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία ή και η Ιταλία.

Το πρόβλημα βέβαια δεν επικεντρώνεται μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού η Δημοκρατία Μπροστά του Μακρόν θα πρέπει να δώσει μάχη και εντός Γαλλίας για να διεκδικήσει υψηλά ποσοστά στις εκλογές. Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την πρόθεση ψήφου ενόψει ευρωεκλογών, το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν ξεπερνάει αυτό του Μακρόν, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο νέος πονοκέφαλος – που ονομάζεται “κίτρινα γιλέκα” – επίσης αναμένεται να επηρεάσει τις εκλογές του Μαΐου αφού δεν είναι λίγα τα κόμματα που ήδη φλερτάρουν με το κίνημα για να τσιμπήσουν λίγη από την δημοφιλία του. Στο μεταξύ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, ένας στους δύο Γάλλους βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να υπάρξει υποψήφια λίστα των “κίτρινων γιλέκων” στις ευρωεκλογές. Οι περισσότεροι που στηρίζουν μία τέτοια ιδέα, προέρχονται από την Ανυπότακτη Γαλλία, το Κομμουνιστικό Κόμμα, τον Εθνικό Συναγερμό ή τους Σοσιαλιστές.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα