back to top
37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Δ. Βίτσας: Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απόσυμφορηθεί η Σάμος

Διαβάστε επίσης

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να αποσυμφορηθεί η Σάμος», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm o υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο νησί ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε δει τις λεπτομέρειες που δυσκολεύουν τη δουλειά μας. .Παίρνουμε μέτρα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα δώσουν τη δυνατότητα στους ευάλωτους να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε αυτούς που δεν έχουν αντίστοιχο δικαίωμα να επιστραφούν».

Για την κατάσταση στην ενδοχώρα, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, ο υπουργός εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή περίπου 25.000 άνθρωποι βρίσκονται σε διαμερίσματα, 7.000 σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία και περίπου18.000 – 20.000 σε κέντρα φιλοξενίας», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις ροές στο Δέλτα του Έβρου σημείωσε πως το υπουργείο βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές «γι’ αυτόν τον νέο διάδρομο που ξεκινάει από δύο χωριά της Τουρκίας, που είναι κοντά στον Έβρο και κατά κύριο λόγο Αφγανοί φτάνουν κάπου κοντά στην Αλεξανδρούπολη».

«Συζητάμε με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, ώστε να ανακοπεί αυτός ο νέος δρόμος των διακινητών, οι οποίοι πολλές φορές είναι ένα βήμα μπροστά από τις προσπάθειες που κάνουμε εμείς, πρόσθεσε.

Σχετικά με την κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «είναι επ’ ωφελεία μας στη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και επ’ ωφελεία της Τουρκίας και της Ευρώπης να παραμείνει αυτή η συμφωνία.

Όσον αφορά την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Βίτσας ανέφερε πως «αν συζητούσαμε σοβαρά και αν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν αλλάξει τη θέση που εκφράζανε, η συμφωνία θα περνούσε με τεράστια πλειοψηφία».

Σημείωσε ότι «υπάρχουν μέσα στην ελληνική βουλή οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν ποιο είναι το συμφέρον της χώρας» και εκτίμησε ότι η συμφωνία «όχι μόνο θα πάρει την πλειοψηφία, αλλά θα λάβει μεγαλύτερη πλειοψηφία απ’αυτήν που πήρε η ψήφος εμπιστοσύνης».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για προσπάθεια μέρους της αντιπολίτευσης να μη συζητηθεί σοβαρά η συμφωνία, «αλλά να μείνουμε, όπως είπε, σε κορώνες, που κατά κύριο λόγο έχουν εθνικιστικό χαρακτήρα».

«Ρέπουν προς μια λογική -και η Νέα Δημοκρατία- ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική, δηλαδή η βάση της μεγάλης αλυτρωτικής ιδέας που υπήρχε τον προηγούμενο αιώνα», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Καμμένου στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ο κ. Βίτσας είπε ότι «η προσπάθεια για να γίνει αυτή η συμφωνία είχε περιγραφεί πλήρως στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Σημείωσε ότι θέση του Πάνου Καμμένου στο θέμα «είναι μια θέση που δεν συμβάλει στη λύση του προβλήματος και εν πολλοίς είναι εθνικιστική θέση».

Ο κ. Βίτσας απηύθυνε ένα «ευρύτερο κάλεσμα» τόσο προς τις πολιτικές δυνάμεις, όσο και -κυρίως- τις κοινωνικές δυνάμεις για μια προοδευτική, όπως είπε, συνεργασία. «Αυτό που χρειάζεται η χώρα αυτή τη στιγμή είναι μια προοδευτική συνεργασία που θα διατυπώσει την πρόταση για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα σε σχέση με την πρόταση της συντηρητικής παράταξης», υπογράμμισε.

Υβόννη Κλάπα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα