back to top
25.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

25.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στην Φιλανδία μετά την αποτυχία μεταρρύθμισης στο σύστημα υγείας

Διαβάστε επίσης

Πέντε εβδομάδες πριν από τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές της 14ης Απριλίου στην Φιλανδία ο πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σίπιλα υπέβαλε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του μετά την αποτυχία να περάσει από το Κοινοβούλιο της χώρας το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο ζήτησε από την κυβέρνηση να παραμείνει ως υπηρεσιακή μέχρι τον σχηματισμό νέας.

Το Ιούνιο του 2017 ο Σιπίλα σχημάτισε μια νέα κυβερνητική συμμαχία τερματίζοντας την πολιτική κρίση που προκάλεσε η εκλογή στην ηγεσία του συγκυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών ενός πολιτικού ο οποίος είχε καταδικαστεί για ρατσιστικές δηλώσεις.

Στην εξουσία από τον Μάιο του 2015 μαζί με τους συντηρητικούς και τους Αληθινούς Φινλανδούς, ο Σιπίλα συμπεριέλαβε και στο νέο κυβερνητικό σχήμα 5 υπουργούς του ακροδεξιού κόμματος , οι οποίοι αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις ακραίες αντιμεταναστευτικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις του νέου αρχηγού Χάλα-άχο και αποχώρησαν.

Οι πολιτικές εξελίξεις μετέβαλαν τις ισορροπίες, καθώς από τους 37 βουλευτές των Αληθινών Φινλανδών, οι 20 ανακοίνωσαν ότι εντάσσονται στο νεοσυσταθέν κόμμα Νέα Εναλλακτική έκτοτε όμως τέθηκε σε αμφισβήτηση η απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η σκανδιναβική χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που έγινε ανεξάρτητο κράτος πριν από 100 χρόνια θεωρείται μοντέλο για τις οικονομικές επιδόσεις της όπως και τις επιδόσεις στην παιδεία παρότι πρόσφατα, το 2014 βρέθηκε στην δίνη μίας νέας οικονομικής κρίσης . Ήταν η εποχή που η Φινλανδία έπαψε πια να είναι μέλος των «ενάρετων» χωρών της κεντρικής Ευρώπης – αυτών δηλαδή που η οικονομία τους είναι υγιής και αναπτύσσεται θετικά. Το εθνικό σύμβολο της χώρας η ΝΟΚΙΑ, βυθίστηκε στην κρίση, αδυνατώντας να συμβαδίσει με την καινοτομία των βασικών ανταγωνιστών της στην κινητή τηλεφωνία, την Apple και με τη Samsung .

Η εταιρεία που κάποτε αντιπροσώπευε το 20% των συνολικών εξαγωγών της Φινλανδίας, καθώς επίσης σχεδόν το 10% του ΑΕΠ της, δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει με τις απαιτήσεις της εποχής – καταλήγοντας τελικά να εξαγοραστεί από τη Microsoft. Η δεύτερη αιτία της φιλανδικής κρίσης ήταν η επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης στη Ρωσία, σε έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς πελάτες της Φινλανδίας – η οποία διαθέτει πλέον μόνο έναν κλάδο ισχυρό σε παγκόσμιο επίπεδο, για να στηρίξει την οικονομία της: τη βιομηχανία ξυλείας και χάρτου. Έκλεισαν αρκετές φιλανδικές βιομηχανίες ξύλου και χάρτου που βρίσκονταν σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας και οι οποίες δεν διέθεταν την δυνατότητα διαφοροποιημένης ανάπτυξης.

Έκτοτε η φιλανδική οικονομία επιχείρησε νέα επέκταση στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας, καθώς επίσης στους τομείς των ανταλλακτικών για τη βιομηχανία των αυτοκινήτων.

Εφαρμόζοντας η κυβέρνηση Σιπίλα ένα πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας κατάφερε μόλις τον Δεκέμβριο του 2018 την αύξηση της απασχόλησης στη Φινλανδία στο 72%, στόχο που είχε θέσει το 2015 όταν η απασχόληση βρισκόταν στο 68%.

Το ποσοστό απασχόλησης στη Φινλανδία (ως προς το σύνολο του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικίας εργασίας 15-64 ετών) είναι σημαντικά υψηλότερο και από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που ήταν 66,9% το πρώτο τρίμηνο του 2018, ωστόσο είναι χαμηλότερο από το ποσοστό απασχόλησης στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες που αποτελούν και το άμεσο μέτρο σύγκρισης για τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% το 2018, αλλά θα επιβραδυνθεί στο 1,9% το 2019 και στο 1,5% το 2020, κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης των εξαγωγών λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα οι προβλέψεις της Τράπεζας της Φινλανδίας είναι πιο αισιόδοξες από αυτές του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος και 1,5% το 2019.

Ιωάννα Παπαδημητροπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα