back to top
22.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

22.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Παραιτείται ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα της Αλγερίας

Διαβάστε επίσης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της Αλγερίας αναφέρεται ότι ο επί 20 χρόνια πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα θα παραιτηθεί μέχρι τις 28 Απριλίου.

Μετά από έξι εβδομάδες διαδηλώσεων και αντιδράσεων, ο πρόεδρος της Αλγερίας δέχτηκε καθώς φαίνεται να παραιτηθεί, πριν λήξει η θητεία του όπως προβλέπονταν από το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, στις 28 Απριλίου.

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της προεδρίας που επικαλείται το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο APS. Συγχρόνως όμως επισημαίνεται ότι ο Μπουτεφλίκα πριν εγκαταλείψει την θέση του θα λάβει “μέτρα για να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των θεσμών του κράτους κατά τη μεταβατική περίοδο”.

Η αναμενόμενη παραίτηση

Μέχρι χθες υπήρχαν έντονες φήμες ότι παραιτείται ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα, ενώ είχε ανακοινωθεί ο ορισμός νέας μεταβατικής κυβέρνησης. Δεν είχε γίνει όμως κανένα σχόλιο από την πλευρά της προεδρίας και αυτό ενίσχυε την αμφιβολία των πολιτών.

Μαζικές διαδηλώσεις

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, η Αλγερία βιώνει μία πρωτοφανή κοινωνική κρίση με μαζικές διαδηλώσεις που ζητούν την παραίτηση του προέδρου ο οποίος επέμενε ότι θέλει να διεκδικήσει και νέα, πέμπτη συνεχόμενη θητεία.

Ο 82χρονος πολιτικός που έχει καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι από βαρύ εγκεφαλικό και ουσιαστικά κυβερνά την χώρα χωρίς να κάνει καμία δημόσια εμφάνιση εδώ και χρόνια, ανέβαλε τελικά τις προεδρικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 18 Απριλίου. Είχε δε διευκρινίσει ότι μία Εθνική Συνδιάσκεψη θα αναλάβει να προχωρήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων καθώς και να εκπονήσει ένα νέο Σύνταγμα και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές.

Ούτε αυτό όμως δεν έπεισε τους διαδηλωτές, που ερμήνευσαν την κίνησή του σαν προσπάθεια να παραμείνει πρόεδρος χωρίς εκλογές επ’αόριστον.

Η επόμενη μέρα

Με βάση το Σύνταγμα, μετά την παραίτηση του Μπουτεφλίκα, την προεδρία της χώρας αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους (άνω βουλή) Αμπντελκάντερ Μπενσάλαχ. Αυτή η μεταβατική φάση 90 θα οδηγήσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα