back to top
30 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

30 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Ν. Κιζιλγιουρέκ: Με την εκλογή μου η Κύπρος βιώνει κάτι πρωτοποριακό

Διαβάστε επίσης

Την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ομάδα της Αριστεράς, προανήγγειλε ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ ευρωβουλευτής με το ΑΚΕΛ και καθηγητής Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» και τη Νόνη Καραγιάννη, ο κ. Κιζιλγιουρέκ είπε χαρακτηριστικά: «Θα συμμετάσχω στην Ευρωπαϊκή ομάδα της Αριστεράς και θα έχω αυτονομία να συνεργαστώ με διάφορες Δημοκρατικές δυνάμεις απέναντι στην απειλή της ακροδεξιάς και των εθνικιστών».

Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν είπε ότι, δεν έχει προλάβει να μελετήσει την στάση του.

Αναφορικά με την δική του εκλογή επεσήμανε ότι, η Κύπρος βιώνει κάτι πρωτοποριακό, καθώς -όπως είπε- σε επίπεδο πολιτικής δεν υπήρχε ποτέ μια τέτοια συνεργασία με Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους μαζί. «Η ψήφος σε εμένα είναι ουσιαστικά ψήφος προς μια ομοσπονδιακή Κύπρο», τόνισε.

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς -όπως είπε- χωρίς την επίλυση του Κυπριακού θα χειροτερέψουν τα πράγματα.

«Καλύτερη απάντηση στην Τουρκία είναι η διπλωματική και η ετοιμότητα για συνομιλίες» ανέφερε και εκτίμησε ότι, κυρώσεις στην Τουρκία δεν θα υπάρξουν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον οι συνεργάτες του προέδρου Αναστασιάδη θα δεχθούν κάτι τέτοιο.

Σχετικά με την ΑΟΖ της Κύπρου και τις εξορύξεις, επεσήμανε ότι και το ζήτημα με το ενεργειακό έχει να κάνει με την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, υπάρχουν -όπως είπε- οι διεκδικήσεις των Τουρκοκυπρίων ως κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος δήλωσε ότι, είμαστε σε μια φάση πολιτικής της έντασης που προκαλεί η Τουρκία κάτι που όπως είπε, η γειτονική χώρα το έχει υιοθετήσει ως στρατηγική.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα