back to top
18.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

18.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Διαπραγμάτευση: Χαμόγελα για Λαγκάρντ, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά

Διαβάστε επίσης

Η χθεσινή αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ σε υπερβολικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων δίνει ακόμη ένα επιχείρημα στην προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τους εταίρους της χώρας, αρχής γενομένης -επισήμως- σήμερα στη συνεδρίαση του euroworking group.

Είναι προφανές ότι η συζήτηση για τα πλεονάσματα θα ολοκληρωθεί σε περίπου έναν χρόνο όταν και θα συζητείται ο προϋπολογισμός του 2020. Ωστόσο, βοηθά στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης προκειμένου τα ANFAs και SMPs στον προϋπολογισμό του 2020.

Η συζήτηση για την ελληνική οικονομία -η οποία ατύπως έχει ξεκινήσει- θα είναι βέβαια ευρύτερη και δυσκολότερη.

Άλλωστε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ στις χθεσινές της δηλώσεις έκανε λόγο για «μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν» καθώς και για περιορισμό του ρόλου της ΕΚΤ στον τομέα αρμοδιότητάς του, στη λειτουργία του τραπεζικού τομέα. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά καλείται να πείσει τους εταίρους της ότι ο προϋπολογισμός του 2019 κλείνει χωρίς δημοσιονομικό κενό. Αυτό θα δώσει μία καλή βάση συζήτησης για τον αντίστοιχο του 2020.

Τέλος, κρίσιμα ζητήματα στα οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική πλευρά και αφορούν σε αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις σε αγορές και προϊόντα καθώς και ενεργειακά θέματα θα πρέπει να συμφωνηθούν ενόψει της τέταρτης μεταμνημονιακής έκθεσης της χώρας. Και βάση εκκίνησης για σε επίπεδο Eurogroup αποτελεί η τρίτη έκθεση η οποία συνοδεύεται από κρίσιμες «κίτρινες κάρτες» προς τις ελληνικές Αρχές.

Κατά συνέπεια, το σημερινό euroworking group είναι περισσότερο η αρχή παρά… το καθοριστικότερο της τέταρτης αξιολόγησης. Αυτό της 27ης Σεπτεμβρίου, ενόψει του Eurogroup του Οκτωβρίου σίγουρα θα οδηγήσει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Γ.Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα