back to top
27.5 C
Athens
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

27.5 C
Athens
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Περιδιάβαση στον ξένο Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι πληροφορίες ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που έπεσε λίγο μετά την απογείωση του, κάπου κοντά στη Τεχεράνη κατερρίφθη από ιρανικό πύραυλο είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο.

Για ουκρανικό αεροσκάφος: Μεγάλο θέμα σήμερα στον διεθνή Τύπο και βασικό στους Guardian, Financial Times αφορά τις πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες ότι η πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους κοντά σητν Τεχεράνη οφείλεται σε κατάρριψη του από ιρανικό πύραυλο.

Ο Guardian συγκεκριμένα αναφέρει ότι κατερρίφθη ενώ Ιρανοί στρατιωτικοί ανέμεναν άμεση απάντηση από τις ΗΠΑ στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, λίγο νωρίτερα από το αεροπορικό δυστύχημα.
Οι New York Times ανέβασαν στον ιστότοπό τους βίντεο που διαβεβαιώνει πως επαλήθευσε και φέρεται να καταγράφει τη στιγμή που πύραυλος πλήττει το αεροσκάφος.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, επικαλούμενος στοιχεία από “πολλές πηγές”, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του και συμμάχων της, δήλωσε πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε με πύραυλο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε από την πλευρά του πως κάποιος στην “άλλη πλευρά” μπορεί να “έκανε ένα λάθος”.

Νωρίτερα χθες το ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (National Transportation Safety Board, NTSB) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημη ειδοποίηση από τις αρχές του Ιράν για τη συντριβή του Boeing 737-800 ουκρανικής εταιρείας και όρισε διαπιστευμένο αντιπρόσωπό του στην έρευνα που διενεργείται για το δυστύχημα, αποδεχόμενο την πρόκληση που του απηύθυνε η Τεχεράνη. Παράλληλα, η καναδική Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (Bureau de la sécurité des Transports, BST) γνωστοποίησε ότι γίνονται προετοιμασίες προκειμένου ο δικός της αντιπρόσωπος που συμμετέχει στην έρευνα να επισκεφθεί τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν θεωρεί πως η υπόθεση της κατάρριψης του επιβατικού αεροσκάφους αποτελεί επιχείρηση “ψυχολογικού πολέμου”| εναντίον της χώρας και κάλεσε τον Καναδά να “μοιραστεί” όποια στοιχεία διαθέτει για το φερόμενο πλήγμα στο αεροσκάφος με τις ιρανικές αρχές. Προσκάλεσε παράλληλα την αμερικανική κατασκευάστρια του 737-800 NG “να συμμετάσχει” στην έρευνα.
Στα 176 θύματα συγκαταλέγονται δεκάδες υπήκοοι Ιράν, Καναδά, αλλά και Αφγανιστάν, Βρετανίας, Σουηδίας και Ουκρανίας.

Για Μ. Ανατολή & Τουρκία: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ θα συνεχίσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε προκειμένου “η Ευρώπη να αναμειχθεί περισσότερο σε εξωτερικές υποθέσεις”, όπως δήλωσε χθες από το Ζάγκρεμπ παραδεχόμενος έτσι ότι η Ε.Ε δεν είναι πραγματικά “μέρος” του παιχνιδιού. Θα επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο Τουρκία και Αίγυπτο. Ο Μισέλ πάντως επέμεινε ότι η Ε.Ε θα αναζητήσει μεγαλύτερο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο (χωρίς φυσικά να διευκρινίζει το πώς). Σήμερα πάντως αναμένεται να έχει διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο Μακρόν και την καγκελάριο, Μέρκελ. Απέφυγε όμως… να βρεθεί αντιμέτωπος με τον πιο δύσκολο συνομιλητή σε διπλωματικό επίπεδο. Θα το κάνει η Μέρκελ για εκεινον, που θα ταξιδέψει το Σάββατο στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Βλ. Πούτιν, αναφέρει το Politico.
Στο μεταξύ, σε άλλο μέτωπο… ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο επιβαβείωσε ότι θα αναλάβει “διπλωματική πρωτοβουλία” προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη. Οι ΗΠΑ ενδεχομένως να στείλουν διαμεσολαβητή σε Αθήνα και Άγκυρα εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης για τα θαλάσσια σύνορά τους και το Κυπριακό, αναφέρει επίσης το Politico.

Για Brexit: “Πέρασε το νομοσχέδιο για το Brexit”… Όχι πολυ παλιά, το θέμα αυτό θα ήταν πρώτο στα πρωτοσέλιδα του Τύπου – το νομοσχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit πέρασε χθες από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τώρα θα συζητηθεί στη Βουλή των Λόρδων. Οι βουλευτές το ενέκριναν με 330 ψήφους υπερ και 231 κατά. Οι βουλευτές δεν πρόκειται να προκαλέσουν προβλήματα στον Τζόνσον ή να κάνουν κάποια κίνηση που θα καθυστερήσει το νομοσχέδιο αλλά ο αρμόδιος υπουργός, Στιβ Μπέρκλεϊ ένιωσε την ανάγκη να προειδοποιήσει χθες: “Αναμένω μια εποικοδομητική κριτική και έλεγχο, όπως άλλωστε και στη Βουλή των Λόρδων όπου δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και εκεί αντιλήφθηκαν το ηχηρό μήνυμα που δόθηκε από τον βρετανικό λαό στις 12 Δεκεμβρίου” είπε.
Η Ε.Ε και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσουν να φθάσουν σε μια “βασική” συμφωνία για τις μελλοντικές τους σχέσεις εάν η Βρετανία πραγματικά επιμείνει ότι όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ. Ο διαπραγματευτής της Ε.Ε για το Brexit εξέτασε προσεχτικά αυτό που δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Λονδίνο μια μέρα πριν: ότι δεν θα υπάρξει αρκετός χρόνος για να διαπραγματευθούν οι δύο πλευρές όλες τις πτυχές της μελλοντικής τους σχέσης στους 11 μήνες που απομένουν για να καταλήξουν σε συμφωνία, επομένως και οι δύο θα πρέπει να θέσουν τις προτεραιότητες τους.
Μιλώντας στη Στοκχόλμη ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι ο Τζόνσον είπε τόσο σε εκείνον όσο και στην πρόεδρο της Κομισιόν “πολύ ξεκάθαρα” ότι δεν θέλει να επιδιώξει νέα παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν του τέλους του 2020. Αυτό είπε ο Μπαρνιέ σημαίνει ότι “το ρολόι έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα”.
Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν πλέον “στη στενή σχέση των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, φυσικά και το εμπόριο, ενώ θα συνεργαστούν και για άλλα θέματα”. “Αν η Ε.Ε και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να βρουν κοινά σημεία για τόσο κρίσιμα θέματα δεν υπάρχει ελπίδα ότι άλλοι σε άλλα μέρη του κόσμου θα μπορέσουν” προσέθεσε. “Θα επιμείνουμε στο να δημιουργήσουμε μια οικονομική σχέση που θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα για το περιβάλλον, τη κρατική βοήθεια, τις κοινωνικές παροχές και για θέματα φορολόγησης” είπε ο Μπαρνιέρ. Την ίδια ώρα… υπενθύμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εκπροσωπεί το 9% συνολικά του εμπορικού ισοζυγίου των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. Οι εξαγωγές του Η.Β αναλογούν σε 43% και 50% οι εισαγωγές” προσέθεσε λέγοντας ότι “είναι ξεκάθαρο πως αν αποτύχουμε να φτάσουμε σε συμφωνία, αυτό θα είναι πιο επιζήμιο για το ΗΒ από ό,τι για εμάς”.
Ο Μπαρνιέ… έχει πλέον βοηθό, την πρώην συνεργάτη του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ Κλάρα Μαρτίνεθ Αλμπερόλα. “Είναι πολύ μεθοδολογική στη δουλειά της. Μοιάζει σε αυτό περισσότερο με Γερμανίδα, παρά με Ισπανίδα” δήλωσε χθες ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Εστέμπαν Γκονζάλεθ Πονς προσθέτοντας ότι “χρειαζόμαστε κάποιον σαν αυτή στην ομάδα του Μπαρνιέ που δεν θα επιτρέψει στους Βρετανούς να μας διασπάσουν”. “Στο διαπραγματευτικό παιχνίδι με τους Βρετανούς θα είναι η τελευταία που θα υποχωρήσει”.

Για Ορμπαν: “Διώξε με… αν τολμάς” Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εμφανίζεται να παρακαλά το ΕΛΚ να τον εκδιώξει από τις τάξεις του. “Δεν ενδιαφερόμαστε για το ΕΛΚ όπως αυτό είναι σήμερα. Ενδιαφερόμαστε για το μελλοντικό ΕΛΚ και το μελλοντικό ΕΛΚ θα πρέπει να είναι διαφορετικό” είπε χθες προσθέτοντας πως το ερώτημα είναι αν το κόμμα του θα μπορεί να έχει επίδραση στο ΕΛΚ εκ των έσω και πως η απάντηση θα έρθει σε λίγες εβδομάδες. Η σχετική απόφαση για το Fidesz, η συμμετοχή του οποίου έχει ήδη ανασταλεί από την πολιτική του οικογένεια πέρυσι, αναμένεται αρχές Φεβρουαρίου από το ΕΛΚ.Ο Όρμπαν έθεσε και όρους για να παραμείνει, σχολιάζει το Politico “αν το ΕΛΚ αδυνατεί να αλλάξει προς μια άλλη κατεύθυνση, νομίζω ότι στο μέλλον η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή θα χρειαστεί μια νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα προέρχεται φυσικά από τους Χριστιανοδημοκράτες… Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε το εσωτερικό του ΕΛΚ θα ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο στην Ευρώπη” είπε προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα δεξιό “αντίβαρο” έναντι του Ε. Μακρόν.
Σε ό,τι αφορά το Brexit είπε πως η Ε.Ε. οφείλει να επιδιώξει τη στενότερη δυνατή σχέση με τη Βρετανία. Παράλληλα χαρακτήρισε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον “έναν από τους πιο γενναίους πολιτικούς της Ευρώπης”. Υποστήριξε πως με το Brexit η Βρετανία “άνοιξε μια φανταστική πόρτα, μια φανταστική ευκαιρία” και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “βρίσκεται σε εξέλιξη μια ιστορία επιτυχίας”. Παρά τη σκληρή κριτική του στην Ε.Ε., ιδίως για θέματα μετανάστευσης, ο Ορμπαν ουδέποτε έχει θέσει ζήτημα εξόδου της χώρας του, η οποία εισπράττει σημαντική οικονομική βοήθεια από την Ενωση.

Στη Γαλλία: Συνολικά 452.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, σε ολόκληρη τη Γαλλία εναντίον της δρομολογούμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Μακρόν: το συνδικάτο CGT υπολόγισε από την πλευρά του το σύνολο των συμμετεχόντων σε αυτόν τον τέταρτο γύρο διαδηλώσεων από την έναρξη της κρίσης στα 1,2 εκατομμύρια, μιλώντας για 370.000 διαδηλωτές μόνο στο Παρίσι, έναντι 56.000 σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Στις 5 Δεκεμβρίου, κατά την πρώτη ημέρα του απεργιακού κινήματος, είχαν βγει στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία από 806.000 έως 1,8 εκατομμύρια διαδηλωτές. Ακολούθησαν δύο ακόμα ημέρες πανεθνικής κινητοποίησης, στις 10 και 17 Δεκεμβρίου, με μειούμενη συμμετοχή. Η κινητοποίηση είναι η μακροβιότερη των τελευταίων δεκαετιών στη Γαλλία, κατ’ αντιστοιχία με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που είναι η μεγαλύτερη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Συμβιβασμός» ήταν διά στόματος Μακρόν η λέξη-κλειδί στην οποία θέλησαν να πιστέψουν πολλοί, μια πρώτη συνάντηση όμως του πρωθυπουργού με τα συνδικάτα την περασμένη Τρίτη, δεν απέδωσε. Για «συμβιβασμό» χρειάζεται ένα βήμα και από τους δύο που όμως δεν έγινε. Αμετακίνητη στάθηκε η κυβέρνηση ακόμα και για την απόσυρση της «ηλικίας-εξισορρόπησης» των 64 ετών που ζητά το μεταρρυθμιστικό συνδικάτο CFDT, αναφέρει η DW. Το μόνο άνοιγμα του πρωθυπουργού είναι η αυριανή συνάντηση με τα συνδικάτα για τη διερεύνηση της χρηματοδότησης των συντάξεων, ύστερα από πρόταση του CFDT.

Στην Ισπανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε να μην επιτρέψει την αποφυλάκιση του πρώην αντιπροέδρου της Καταλονίας και πλέον εκλεγμένου ευρωβουλευτή, Οριόλ Χουνκέρας. Επομένως, ο Χουνκέρας δεν θα ταξιδέψει στο Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα. Ο δικαστής έκρινε ότι ο Χουνκέρας δεν έχει ασυλία παρά το γεγονός ότι έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής κάτι που πάει αντίθετα σε σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει ήδη αποφανθεί ότι ο Καταλανός έχει δικαίωμα ασυλίας από τη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα της εκλογής του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα