back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το πρώτο Πανεπιστήμιο 3ης ηλικίας

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας είναι πλέον γεγονός, καθώς σήμερα άνοιξε τις πόρτες του στην περιοχή του Κεραμεικού. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην οδό Φρεαρίων 6-8 στο Γκάζι, κοντά στο Μετρό Κεραμεικός, και είναι δωρεάν για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Ο Αθήνα 9.84, βρέθηκε στον χώρο που πραγματοποιούνται τα μαθήματα και συνομίλησε με τους υπεύθυνους αλλά και με άτομα που θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Οι κύκλοι μαθημάτων είναι τετράμηνοι και θα διαρκούν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο και από τον Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο.

Τα μαθήματα που θα διδαχθούν είναι Ευρωπαϊκή Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, Θεατρικό Παιχνίδι και Υπολογιστές. «Στο τέλος του Μαρτίου, θα προστεθούν ορισμένα ακόμη μαθήματα τα οποία θα συντονίζουν νέοι εθελοντές άνω των 65 ετών, για τα οποία, όμως, δεν έχουν ακόμα αρχίσει οι εγγραφές», δήλωσε στο Σταθμό της Πόλης η Μαρία Ηλιοπούλου, μια εκ των δυο υπευθύνων της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης People Behind, που λειτουργεί από το 2017, και στην οποία και ανήκει αυτή η πρωτοβουλία. «Αυτή την στιγμή ξεκινάμε με τέσσερα εργαστήρια των 7 τμημάτων. Συνολικά συμμετέχουν 112 άτομα και από τον επόμενο μήνα θα προστεθούν και άλλα εργαστήρια», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ηλιοπούλου, τονίζοντας ότι «σε αυτή την πρωτοβουλία δεν μετράει η οικονομική επιφάνεια, αλλά η διάθεση του ανθρώπου να παραμείνει ενεργός, σε μια προσπάθεια να δώσουν ευκαιρίες στα άτομα τρίτης ηλικίας να ενεργοποιηθούν».

«Η γνώση δεν έχει ηλικιακά όρια»

Ο 74χρονος Πέτρος Θωμαΐδης και η 64χρονη σύζυγος έδειξαν αμέσως ενδιαφέρον να ξεκινήσουν το πανεπιστήμιο τρίτης ηλικίας. «Είναι μια θαυμάσια πρωτοβουλία. Είναι ευκαιρία για εμάς να μάθουμε πολλά πράγματα για την ελληνική ιστορία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η γνώση δεν έχει ηλικιακά όρια», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η 74χρονη Λία, που μέσω του σταθμού μας καλεί τα άτομα της ηλικίας της να πάρουν την απόφαση και να εκδηλώσουν άμεσα ενδιαφέρον σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία. «Είμαι λάτρης της ιστορίας του Βυζαντίου και μέσα από αυτά τα μαθήματα επιδιώκω να μάθω πράγματα που μέχρι σήμερα μου είναι άγνωστα», σημείωσε.

Τα προγράμματα του Πανεπιστημίου στηρίζονται κατά βάση στη δια βίου μάθηση, την ψηφιακή εκπαίδευση, την ενίσχυση του εθελοντισμού και την επαφή των διαφορετικών γενεών.

Οι βασικές προϋποθέσεις

Οι βασικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχει κάποιος ενδιαφερόμενος είναι να γνωρίζει βασικά ελληνικά και να μπορεί να έρθει στον χώρο που θα γίνονται τα μαθήματα. Προς το παρόν οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το Πανεπιστήμιο είναι κατά προτεραιότητα τα άτομα άνω των 65 ετών. Οι νεότεροι θα μπορούν να συμμετέχουν στα μαθήματα μόνο αν υπάρχουν κενές θέσεις σε κάποια από αυτά.

Σε αυτή τη φάση το εγχείρημα λειτουργεί εθελοντικά σε ποσοστό 80%, με άτομα από 28 μέχρι 70 ετών.

Οι ανάγκες του είναι κυρίως διοικητικές.

Για οποιαδήποτε πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 210-3418082 ή μέσω e-mail στο [email protected].

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα